Atât Gazeta de Oradea cât şi alte publicaţii au relatat despre o reţea organizată în care sunt implicaţi administratorul unor asociaţii de proprietari, jurista asociaţiei, judecători, evaluatori şi executori judecătoreşti care, pentru restanţe la întreţinere de cîteva milioane de lei, scoteau la vânzare locuinţele datornicilor pe sume derizorii, unor oameni de-ai lor. Ulterior, apartamentele erau revândute la preţul real, iar „vânătorii de apartamente” împărţeaui profitul. În urma scandalului izbucnit, după ce mai multe familii au sesizat autorităţile şi parchetul, lucrurile au început să se mişte.

Florin Cuc

Unul dintre cei care au căzut victimă „vânătorilor de apartamente” este Ungvári Tamás, cu domiciliul pe strada Grădinarilor, nr. 64, bl X5, sc. A, ap. 9. Ungvári este bolnav, pensionat de boală. Pentru că nu a achitat o datorie iniţială de 3.322.940 lei, în 17 iunie 2003, Ungvári şi fiica sa de opt ani au fost azvârliţi în stradă.
În Bihor, candidatul cap-de-listă al Partidul Pensionarilor şi Protecţiei Sociale la Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean a fost, la alegerile locale din 2004, Bujor Haşaş, administratorul care, pentru trei milioane de lei, a cerut executarea lui Ungvári. Partea nostimă e că Haşaş era cercetat penal pentru că ar fi evacuat abuziv… un pensionar, căruia i s-a vândut casa.

Poveste de Velenţa

Pe rolul instanţelor de judecată bihorene sunt zeci de procese civile intentante de preşedinţii diferitelor asociaţii de proprietari aşa-zişilor rău platnici. În cartierul Velenţa, zeci de familii trăiesc sub imperiul unei terori continue, ameninţate cu evacuarea, aparent legală, din propriile locuinţe. Pentru neplata unor datorii de trei până la opt milioane de lei, unii au fost aruncaţi în stradă de traficanţi de apartamente. Apartamentul lui Ungvári Tamás a fost cumpărat cu suma de 72 milioane lei, la licitaţie publică, în timp ce un asemenea apartament se vindea pe piaţa imobiliară cu peste 600 milioane de lei. În 2001, Judecătoria Oradea a dispus vânzarea la licitaţie a apartamentului, fără existenţa unui titlu executoriu valabil sau existenţa unui debit dovedit cu documente justificative.

Rechizitoriul unui administrator de bloc

În urma plângerilor depuse împotriva sa, preşedintele Filialei Bihor a Partidului Pensionarilor şi Protecţiei Sociale a fost cercetat penal şi trimis în judecată. Iată ce se spune în rechizitoriul (dosar nr 1233/P/2002) întocmit de procurorul Alin Leucea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea:
„Învinuitul Haşaş Bujor este administrator, contabl şi casier din anul 1998 la asociaţiile de propietari Grădinarilor 64 şi 68 din Oradea… În perioada 1998-2001, în executarea atribuţiilor sale de serviciu, în cadrul celor două asociaţii de proprietari, Haşaş Bujor nu a îndeplinit, cu ştiinţă, actele de serviciu care îi reveneau ori le-a îndeplinit în mod defectuos, cauzând astfel vătămări însemnate intereselor părţilor vătămate Ungvári Tamás, Kovács Ana, Ştefan Florian, Ştefan Mariana, Nagy Cleopatra şi Pop Victoria. Învinuitul Haşaş Bujor are 59 de ani şi are antecedente penale, fiind condamnat în 1980 şi 1987 pentru săvârşirea infracţiunilor de loviri sau altre violenţe, prevăzute de art. 180, alin. 2, lit. c Cod penal şi respectiv neglijenţă în serviciu”… În perioada sus menţionată, deşi a susţinut că reprezintă doar interesele asociaţiilor de proprietari şi acţionează în condiţii de legalitate, învinuitul Haşaş Bujor a avut o intenţionalitate clară atunci când, în raport cu fiecare dintre părţile vătămate, a refuzat încasarea sumelor plătite de acestea în contul cheltuielilor comune de întreţinere, determinând astfel în mod nejustificat şi abuziv majorarea semnificativă a debitelor către asociaţiile de proprietari. De asemenea, învinuitul, chiar atunci când a acceptat încasarea unor sume de bani de la părţile vătămate, a procedat în mod deliberat la iputarea acestor sume asupra penalităţilor de întârziere, lăsând neachitate cheltuielile de întreţinere, care erau producătoare de penalităţi în continuare, astfel că debitele părţilor vătămate se majorau constant, deşi acestea reuleau să plătească sume către asociaţii.
Deşi faptele erau clare şi dovezile incontestabile, iar reprezentantul cu veleităţi de infractor al Partidului Pensionarilor fusese acuzat de nu mai puţin de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, prin Sentinţa Penală nr. 5861/2003, dată în dosarul penal nr. 5861/2003, Bujor Haşaş a fost achitat de toate acuzaţiile. Victimele au declarat recurs la sentinţa Judecătoriei Oradea.
În urma recursului, dosarul a ajuns la Tribunalul Bihor.

Ifose de comunist cu relaţii

„Am un dosar pe rol, fiind trimis în judecată pentru nişte reclamaţii făcute de Ungvary Tamas şi Lazăr Victoria, nişte clienţi de-ai mei de vreo patru ani. Nu e adevărat că am fost reclamat de mai multe familii! Vă rog să vă interesaţi ca lumea! Dosarul se află la Tribunal, îi la apel. Veţi vedea că reclamanţii sunt Ungvári Tamás, Pop Victoria, Lazăr Ana şi Ştefan Mariana”. Bujor Haşaş nu-şi reproşează nimic şi nu i se par nefiresc că, în calitate de lider al PPSD-Bihor, a scos în stradă pensionari (şi Victoria Pop e pensionară — n.n.).
„Aruncaţi vorbe mari! Eu nu am aruncat în stradă pe numeni! Pe această bază am şi fost declarat nevinovat în acest dosar!” Deşi, după cum am arătat, chiar din rechizitoriu rezultă că a avut antecedente penale şi a fost condamnat de două ori la închisoare, pedepsele fiind graţiate, administratorul din Velenţa nu a recunoscut că ar fi avut probleme cu legea.

Justiţie oarbă şi blândă

Prin Decizia Penală nr 73/A/2005, pronunţată de Tribunalul Bihor în dosarul nr. 3188/2004, au fost admise apelurile panele declarate de Ungvári Tamás, Kovács Ana, Pop Victoria, Ştefan Florian şi Ştefan Mariana. Prin decizia amintită, Bujor Haşaş a fost condamnat la cinci pedepse de câte un an de închisoare. Condamnarea este cu suspendare, instanţa arătându-se neobişnuit de blândă cu un astfel de individ fără scrupule, învinuit de comiterea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Curtea de Apel Oradea, prin Decizia Civilă nr. 1072/2004-A, pronunţată în 28 octombrie 2004, a admis apelul lui Ungvári Tamás privind înstrăinarea apartamentului său către Sălăjean Ioana şi Bianca.
„Înscrierea dreptului de proprietate în favoarea numiţilor Selejean Ioan şi Selejean Bianca este nelegală întrucât s-a făcut în baza procesului verbal de licitaţie din 17 septembrie 2001. Acest proces verbal nu poate constitui titlu pe baza căruia să se poată transmite dreptul de proprietate. Singurul act care în faza execuţiei silite conferă dreptul de proprietate este actul de adjudecare, în temeiul căruia se poate face înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în favoarea adjudecătorilor".
De asemenea, „expertul” care a subevaluat în mod deliberat apartamentul lui Ungvary Tamas, Ioan Horhat, prin hotărârea Consiliului Director al ANEVAR din 29 ianuarie a.c., „a fost suspendat din calitatea de membru ANEVAR pe timp de un an prin Decizia nr 2/03.02.2005”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.