Mari probleme la etajele superioare >>> Vasile si Aurica Poenariu au vrut razbel cu GAZETA si aflam ca nu prea mai avem în cine trage >>> Supararea li se trage de la o mai veche ancheta jurnalistica, în care ne-am referit si la presedintele Tribunalului Bihor >>> GAZETA a scris cu obiectivitate despre un proces în care doamna avocat combate din toate pozitiile ca sa „recupereze” terenul pretins de un grec, iar noi – badaranii! –  nu am lesinat de admiratie >>> Spitalul de psihiatrie Oradea a comunicat >>> Parchetul participa dar nu se baga între tate

Redactorii, Gazeta si firma editoare ne-am trezit chemati în judecata de „petentii Poenariu Vasile si Poenariu Aurica”. Vasile, presedinte al Tribunalului Bihor. Aurica, avocata si pensionara, sau invers. Vor 100.000 RON cu titlu de dune morale. „Odioasele fapte”, care le-au stârnit pretentiile la repararea onoarei pretins patate, sunt reprezentate de mai multe articole publicate în GAZETA despre o incredibila frauda judiciar-administrativa, legata de un mare interes imobiliar din zona situata între Oradea si Baile Felix, în care apare pomenit si numele avocatului Poenariu Aurica, din Baroul Bihor. Cei doi „vatamati” nu s-au limitat la atât: împotriva uneia dintre partile citate de noi, ofuscata doamna Poenariu a formulat si plângere penala pentru ca femeia, mai dintr-o bucata, i-ar fi spus „nebuna” si i-ar fi recomandat „sa se trateze”! Si acum bomba! Motivul pentru care revenim asupra subiectului: organele de cercetare penala au admis si administrat proba veritatii si au primit confirmarea ca „faptuitoarea” – care o cunoaste din tinerete pe doamna Aurica, când înca i se mai zicea „a popii Cinca” din Haieu – stia ce spune. De unde, probabil, si vorba aia veche a românului, despre fudulie si prostie.

<h5>Vorbe de duh ca în Haieu</h5>

„«Am eu grija de tine! Ti-am facut plângere la procuratura si la DIICOT! Vei fi condamnata, infractoareo!» «Du-te, nebuno, si te trateaza! Nu vezi ca ai probleme psihice! Cine-ti da tie dreptul sa-mi vorbesti asa? Cine te crezi, dezaxato?»” Sunt numai câteva dintre insultele pe care si le-au adresat în public, înaintea sedintei din 16 noiembrie 2006, avocata Aurica Poenariu si una dintre cele 61 (saizecisiuna) persoane „parâte” de ea în dosarul civil nr. 2653/2006 al Judecatoriei Oradea.

GAZETA a considerat ca este grav ca poate sa existe netaxat un asemenea „dialog” public între persoane care se pretind civilizate. „Este foarte grav fiindca incidentul nu s-a întâmplat la o piata oarecare ci într-o sala de judecata. Este  extraordinar de grav ca amenintarea cu arestarea vine de la sotia presedintelui Tribunalului Bihor, avocata care, cu certitudine, stie ce instanta este legal competenta  sa dispuna o asemenea masura preventiva extrema. Este aproape inimaginabil ca, într-un stat de drept cu pretentii de integrare în Uniunea Europeana, amenintarea tatei s-a transformat apoi în realitate. În spatele fiecarui barbat cu autoritate exista o femeie care i-o subrezeste. În culisele unei arestari abuzive se afla interese de miliarde si alte combinatii obscure. Reporterii GAZETEI au încercat sa descifreze la Oradea ramificatiile unui caz de abuz si coruptie judiciara. Din pacate, în Codul penal român nu este prevazuta expres infractiunea de conspiratie” scriam noi, oripilati de cele aflate. Iar scandalul este înca departe de a se fi potolit.

<h5>„Oarecum, o baza reala”</h5>

Prin rezolutia nr. 592/P/2006 din 26 octombrie 2007, Parchetul de pe lânga Judecatoria Oradea a dispus neînceperea urmaririi penale fata de Viorica Luca, „faptuitoarea” împotriva careia formulase plângere penala avocata Poenariu. Motivarea este antologica: „Din cercetarile efectuate în cauza, în special din adresa Spitalului de Neuropsihiatrie Oradea, reiese ca reclamanta: «figureaza în evidenta centrului de sanatate mintala al Spitalului de Neuropsihiatrie Oradea … cu diagnosticul de nevroza depresiva anxioasa cu atacuri de panica», ceea ce denota ca afirmatiile susnumitei nu sunt tendentioase, având oarecum o baza reala … astfel încât fapta reclamata nu întruneste elementele constitutive ale infractiunii de mai sus, nici sub aspectul laturii obiective si nici a celei subiective”.

<h5>Pe vremea când se vizitau la Pavilionul 5</h5>

„Poenariu Aurica sustine, în plângerea ei, ca i-as fi zis «nebuna», dar aceasta, probabil, a fost o reactie la atitudinea ei permanent agresiva, insultatoare si amenintatoare", ne-a declarat Viorica Luca. "Oricum, noi suntem nascute în aceeasi comuna, ne cunoastem din copilarie si în localitate este de notorietate ca a fost internata de mai multe ori la Spitalul nr. 6 din Oradea, pentru afectiuni psihice si tulburari de comportament. Chiar eu am vizitat-o la spital, în 1994 si 1996, pe când era internata în pavilionul 5,  la domnul dr. Octavian Laza.  Ea a mai fost internata si la dl. dr. Cornutiu, chiar si înainte de a se casatori, pe când o mai chema „Cinca”, fiind înca de atunci în evidenta bolnavilor psihici. În sat este binecunoscut faptul ca are stramosi care au suferit psihic. Reclamanta a depus la locul de munca, respectiv la Baroul Bihor, mai multe adeverinte medicale cu diagnostice de nevroza, depresie si alte tulburari psihice. Chiar în sala de judecata, unul dintre colegii ei de barou, mi-a soptit sa nu o enervez si a schitat discret semnul specific, cu degetul aratator însurubat."

<h5>Public versus privat</h5>

Asa cum am anticipat în articolele precedente, în conditiile în care profesia exercitata are caracter public si ocazioneaza conflicte potentiale cu alte persoane – ori, meseria de avocat se plaseaza prin excelenta în acest context – astfel de situatii nu pot fi considerate ca fiind de interes strict privat si ignorate. "A o lasa sa profeseze în continuare ca avocat reprezinta un pericol pentru justitiabilii care intra în contact cu ea, un risc pe care nu trebuie sa-l suportam noi, victimele crizelor ei" a declarat "faptuitoarea" Luca, în timpul cercetarilor, subliniind ca fosta ei consateana, Aurica Poenariu, este si pensionara, deci are din ce sa traiasca. "Pentru a pretinde respect, trebuia sa se comporte adecvat statutului ei profesional si sa nu ne provoace prin tot felul de invective si insulte. De altfel, este suficient sa studiati actele redactate de ea, depuse la dosarul civil pentru a remarca  modul sfidator si dispretuitor cu care ne trateaza. Daca în conditiile în care, desi se afla acasa sau la birou, izolata de stimuli emotionali – firesti în meseria de avocat – si, totusi, nu-si poate cenzura pornirile, va dati seama cum se «desfasoara» reclamanta în sala de judecata, în conditii de contradictorialitate si disputa, atragând reactia iritata a celorlalte parti", a continuat ea, înmânându-ne respectivele mostre de furie avocateasca.

 

<h5>Nici Sebastian nu ne inspira încredere</h5>

31 de persoane sunt înscrise pe tabelul înaintat cu disperare catre Înalta Curte de Casatie si Justitie. Ele cer "stramutarea pricinii cu actiunea civila din dosar civil nr. 9984/271/2006, aflat în prezent pe rolul Tribunalului Bihor". Avocata Poenariu este, bineînteles, pomenita pentru "interesul de a ne deposeda de proprietati", argumentat pe vreo 11 pagini dactilografiate marunt, "astfel ca în locul nostru sa ramâna Ciobanidis Petros, clientul avocatei Poenariu". Cel care a redactat cererea – chiar daca se poate, pe alocuri sa aiba dreptate – ar trebui si el sa-si faca un consult. O spunem ca sa nu fim considerati lipsiti de obiectivitate în cauza. Zice Sebastian Viorel: "În câteva rânduri, exact în perioada când pe rol urma sa fie luata în discutie cauza noastra, PRESEDINTELE TRIBUNALULUI BIHOR – JUDECATOR VASILE POENARIU – a intrat în sala de judecata si dupa un schimb de priviri fixe cu judecatorii completului a parasit sala … ceea ce pe noi ne îndreptateste sa avem banuiala legitima ca prin acest mod a controlat si a impus instantelor sa dea solutiile prestabilite dinainte". Adresa este: Oradea, strada Pasteur, nr. 16, telefon 0259-211066.

<h5>Chiar sa nu le pese de concurenta neloiala?</h5>

Dincolo de aceste incidente aparent banale, se ridica un mare semn de întrebare cu privire la taria de coloana vertebrala a avocatilor oradeni. Desi fostul avocat Vasile Poenariu a abandonat de câtiva ani masuta pe care o avea în cabinetul avocatial unde lucra cot la cot cu sotia, avocata Aurica Poenariu (Vasile fiind primit în magistratura si promovat spre supriza generala pâna la functia de presedinte de tribunal), numele lui troneaza în continuare pe firma de la intrarea în biroul doamnei, situat chiar în cladirea baroului. E greu de crezut ca asta nu este concurenta neloiala, locul ocupat în mod nejustificat pe firma avocatei fiind menit sa atraga clientela inocenta, sugerându-i-se cine este cel mai tare din parcarea din Parcul Traian.      

Vom reveni cu studiul actelor redactate cu inconfundabilul stil al avocatei Aurica Poenariu si cu punctul de vedere al Corinei Domocos, decanul Baroului Bihor, care ne tot duce cu vorba despre prezentul subiect si despre un alt coleg de-al lor, "titularul" a trei expertize medico-legale psihiatrice si a unei perioade de 4 ani de pensionare: Adriaaan Popaaaaa!.

Catalin Manea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.