Judeţul e praf la capitolul locuri de muncă şi deja încep mişcările de stradă!

 

 

În campania electorală, politicienii USL au luat cu asalt fabricile din zona industrială a Bistriţei şi au promis că vor crea locuri de muncă în judeţ şi vor atrage investitori.

Senatorul liberal Dorin Dobra şi ministrul Doina Pană au făcut promisiuni muncitorilor din oraş, dar concret la un an de mandat NU s-a realizat nimic. Trist este că nici în perspectivă nu există proiecte de anvergură pentru atragerea investitorilor.

 

 

Rămâne doar iluzia centurii de sud, investiţie de 170 de milioane de euro, care teoretic ar crea locuri de muncă în judeţ, dar proiectul creează dispute în rândul opiniei publice şi nu există garanţii certe că se va realiza prea repede.

Parcul Industrial Sărata Sud  este o altă miză a administraţiei, prin care se doreşte crearea de locuri de muncă. Deocamdată, se cheltuiesc bani de la buget fără să existe vreun investitor cert.

 

Ponta, chemat la tăieri de panglici. Exerciţiu de imagine pentru locuri de muncă la ROMBAT. Guvernul are merite ZERO

 

Premierul Victor Ponta a fost aşteptat cu surle şi trâmbiţe la inaugurarea secţiei Rombat. Toată floarea cea vestită a USL-ului s-a mobilizat în aşteptarea primului ministru. Secţiile ROMBAT au fost vizitate şi politicienii au dat lovitura pe canalele media. Au urmat discuţii cu managementul Leoni şi cam atât.

Fără investiţii la orizont, USL-iştii fac acte de bravadă şi taie panglicile unor investiţii demarate de alţii.

 

AJOFM face joc de glezne şi livrează statistici

 

Otilia Râpan, şefa AJOFM apare periodic în presă cu anunţuri halucinante despre scăderea numărului de şomeri din judeţ. Şmecheria funcţionează în felul următor: după o anumită perioadă de timp, şomerii ce apar în bazele de date ale instituţiei ies din evidenţele AJOFM, iar instituţia îi bifează ca fiind angajaţi. Din acest joc de cifre, judeţul apare ca fiind ultra-performant la capitolul locuri de muncă, iar din punct de vedere statistic, şomajul nu este o problemă pentru judeţ.

Instituţia face cursuri de recalificare ca bucătari, coafeze, iar până la sfârşitul anului 2013, se vor desfăşura prin Centrul de Formare Profesională Bistriţa şi alte programe de formare profesională, în meserii precum bucătar, ospătar, zidar, pietrar, tencuitor, competenţe informatice, şi lucrător în comerţ. Şomerii fac cursuri şi se blindează de diplome, dar rămân fără obiectul muncii. La propriu.

 

Toate visele spre Parcul Industrial Sărata Sud. Până acum, investitorii lipsesc cu desăvârşire

 

La această oră, Primăria Bistriţa pompează bani pentru realizarea unui parc industrial la Sărata. Concret, nicio firmă nu şi-a anunţat intenţia de a investi la Bistriţa şi autorităţile locale doar speră că după ce va exista platformă industrială, cu reţele de utilităţi, drumuri, hale etc., investitorii se vor îngrămădi şi vor salva Bistriţa la capitolul locuri de muncă.

Parc Industrial Sărata Sud este sustenabil doar cu bani de împrumut şi ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 30 de hectare, în imediata apropiere a Pepinierei Direcţiei Silvice. Aici sunt oferite terenuri pentru spaţii destinate industriei mari, medii, ateliere industriale, spaţii verzi şi instalaţii tehnico – sanitare. De asemenea, în proiect sunt prevăzute peste 700 de parcări publice şi circa 1.220 de parcări private.

Valoarea investiţiei este de peste 36,61 milioane lei, din care 50% reprezintă partea de cofinanţare a Primăriei Bistriţa. Creţu va lua din bancă 17 milioane de lei pentru Parcul Industrial Sărata.

 

Probleme tehnice cu “viesparul” Parcului Industrial

 

Creţu Ovidiu Teodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Bistriţa, jud. Bistriţa-Năsăud, şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L, conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate. Primarul Creţu a ameninţat că va da în judecată Agenţia şi îşi va dovedi nevinovăţia.

Parcul Industrial Sărata Sud este un concept al liberalilor, adoptat de Primăria Bistriţa şi prevede realizarea unei platforme industriale la câţiva kilometri de oraş.

Dumitru Daniel Iulius este cel care va încasa aproape 1.000 de euro lunar, pentru a face funcţional parcul Industrial Sărata Sud, proiect care acum există doar pe hârtie. Iulius s-a calificat în cursa pentru manager şi are pile grele: e tovarăş la cataramă cu viceprimarul Peteleu şi asociat cu consilierul local Alexandru Toniuc. La nivel teoretic, Iulius crede că la Sărata vor veni 30-50 de firme care vor crea locuri de muncă.

 

Sătui de vrăjeli, oamenii încep mitingurile anti-USL

 

Sindicaliştii de la Cartel Alfa au pichetat Prefectura şi au cerut condiţii decente de muncă. A fost primul protest din perioada USL şi oamenii au sesizat problemele grave cu care se confruntă. Manifestanţii au cerut angajarea pe perioadă nedeterminată, salarii decente, modificarea Legii dialogului social L62/2011, stoparea concedierilor oarbe.

„Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” militează pentru includerea MUNCII DECENTE ca obiectiv în strategia naţională de dezvoltare. Un prim şi important pas este modificarea de urgenţă a legislaţiei muncii, aşa cum s-a angajat şi coaliţia de guvernământ când se afla în opoziţie, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate, o condiţie necesară şi minimală pentru ca munca decentă să poată deveni o realitate şi pentru românii care lucrează în ţara lor”, se arată în documentele confederaţiei.

Protestul celor de la Cartel Alfa a reprezentat prima mişcare de stradă la Bistriţa în mandatul USL şi un semnal de alarmă pentru autorităţile locale şi centrale, în special pe chestiunea locurilor de muncă mult-promise în campania electorală.

 

Cosmin Botezat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.