Urmatoarea mutare a SUA poate declansa razboiul

150

Casa Albă examinează opţiuni militare furnizate de Pentagon pentru a reacţiona la atacul chimic presupus efectuat de regimul sirian marţi, a indicat joi un responsabil american, citat de AFP.

Conform acestui responsabil care a cerut să rămână anonim, opţiunile, prezentate la solicitarea Casei Albe, includ în special lovituri care să permită imobilizarea la sol a aviaţiei siriene, scrie agerpres.ro.

Vorbind la începutul după-amiezii de joi la Washington, responsabilul a precizat că nicio decizie nu fusese luată.

Secretarul Apărării, Jim Mattis, comunică activ cu şeful Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui american, generalul H.R.McMaster, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat miercuri cu trecerea la acţiune în Siria după un atac chimic presupus imputat regimului de la Damasc, pe care l-a calificat ca „odios” şi un „afront la adresa umanităţii”.

Decizia administraţiei Obama de a nu acţiona militar contra regimului lui Bashar Al-Assad rămâne foarte controversată în Statele Unite, iar mai mulţi parlamentari şi responsabili americani sunt partizani ai unei linii mult mai ferme faţă de regimul sirian, notează AFP.

Preşedintele Comisiei forţelor armate din Senatul american, John McCain, a afirmat joi dimineaţa că ar trebui impusă o sancţiune „punitivă” regimului.

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au cerut Consiliului de Securitate al ONU să voteze joi un proiect de rezoluţie cerând o anchetă asupra atacului chimic.

Prezenţa în Siria a militarilor ruşi veniţi în sprijinul regimului de la Damasc complică sarcina militarilor americani, menţionează AFP.

Cancelarul german, Angela Merkel a indicat joi pentru prima dată responsabilitatea regimului preşedintelui sirian Bashar Al-Assad în presupusul atac cu arme chimice în Siria.

 

„Un anumit număr de elemente ne fac să credem că regimul Assad” este responsabil de acest atac, a declarat Angela Merkel, într-o vizită în oraşul Bad Muskau, în estul Germaniei, conform unui purtător de cuvânt al cancelarei.

Regimul sirian, la fel ca şi aliatul său rus, au respins în bloc joi acuzaţiile ţărilor occidentale privind presupusul atac chimic din Siria, în timp ce se multiplică eforturile pentru votarea unei rezoluţii de condamnare la ONU.

Din avionul prezidenţial Air Force One care îl transporta în Florida, unde se va întâlni cu omologul chinez, Donald Trump a denunţat din nou cu putere atitudinea preşedintelui sirian.

„Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi preşedintele american, apreciind că ” asta nu ar trebui să se poată petrece”.

 

„Ce s-a petrecut în Siria este o ruşine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenţionează să întreprindă.

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a promis joi un „răspuns adecvat” prezumtivului atac chimic de marţi din Siria, fără a evoca totuşi o acţiune precisă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ