UPDATE: Actul de nebunie al unui drogat a lăsat pe drumuri zeci de familii! Autorul exploziei a decedat

511

Săptămâna trecută, o explozie puternică a zdruncinat un bloc de pe strada Arțarilor. Un apartament de la etajul al III-lea al unui bloc a explodat, din cauza unei acumulări de gaze. În spatele acestei tragedii care a lăsat pe drumuri zeci de familii înainte de sezonul rece se află un drogat, cu probleme comportamentale serioase…

 

 

UPDATE:

Andrei Condrade, tânărul care a provocat o explozie săptămâna trecută într-un bloc din Bistriţa, a decedat luni dimineaţă, la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti.

Tânărul a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. Andrei era în comă indusă, medicii bistriţeni luând hotărârea chiar în noaptea în care s-a produs incidentul să-l transporte la Bucureşti.

Medicii bucureşteni au fost rezervaţi cu privire la şansele sale de supravieţuire încă de săptămâna trecută, Andrei Condrade decedând î. urma unor complicaţii.

 

În noaptea datei de 18 octombrie, o explozie puternică se auzea în toată zona Decebal. Un apartament situat la etajul al III-lea al unui bloc de pe strada Arțarilor sărea în aer, explozia fiind precedată de un incendiu, care a putut fi văzut de la sute de metri distanță.

Explozia a distrus pereții apartamentului în cauză și ai apartamentelor din apropiere, a scos uși din balamale, a distrus mobila din casele oamenilor, iar bucăți de la geamuri s-au împrăștiat în tot părculețul de joacă din apropiere.

Până și blocul de peste drum a avut de suferit, din cauza deflagrației geamurile spărgându-se pur și simplu.

Nouă persoane au ajuns la spital cu contuzii, traumatisme și arsuri. În starea cea mai gravă s-a aflat un tânăr de 24 de ani, care locuia în apartamentul de unde a pornit explozia. Acesta a fost găsit de medici cu arsuri pe 70% din suprafața corpului.

Chiar în noaptea exploziei, acestuia i-a fost indusă coma și a fost transportat de urgență la Spitalul Bagdasar Arseni din București. Acesta era intubat și ventilat mecanic, șansele de supraviețuire fiind mici.

Dintre cele 9 persoane rănite în urma exploziei, 5 au fost externate în cursul nopții, unii pe proprie răspundere,  tânărul care a provocat explozia a ajuns la București și alte trei au rămas internate la Bistrița. O femeie de 24 de ani a suferit amnezie retrogradă în urma unui traumatism cranio-cerebral. Aceasta și-a revenit însă repede, fiind externată a doua zi. În spital a mai rămas o tânără de 18 ani, care s-a ales în urma exploziei cu arsuri de gradul II pe mâini și policontuzii și un bărbat de 48 de ani s-a intoxicat cu fum.

Peste 100 de persoane au fost evacuate de urgență, oamenii trezindu-se la 0 grade doar cu șlapi și pijamale în mijlocul străzii. Mulți dintre locatari au refuzat să plece de lângă bloc de teama că unii ar putea profita de această tragedie și le-ar putea fura bunurile care încă mai pot fi utilizate.

Poliția a deschis un dosar în acest caz, infracțiunile luate în calcul fiind vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă, fără a fi vizată vreo persoană anume.

În cursul săptămânii trecute, o parte din locatarii blocului au putut să se întoarcă în locuințe, dându-se drumul și la apă și la electricitate. Mulți dintre locatarii blocului nu au asigurări pe locuințe, așa că de despăgubiri nici nu poate fi vorba.

Autoritățile locale vor aloca sumele necesare reparațiilor apartamentelor distruse de explozie. La etajul al III-lea, unde s-a produs explozia a fost afectată și structura de rezistență, lucrările urmând să includă și consolidarea ultimelor etaje.

Cel mai probabil, cei care locuiesc în vecinătatea apartamentului unde s-a produs explozia, nu se vor putea muta în case până la sărbătorile de iarnă. Municipalitatea a pus la dispoziția familiilor care nu au unde să stea locuințe temporare.

bloc-explodat

Cine e „autorul” exploziei?

Cel responsabil de explozie este Andrei Condrade, un tânăr de 24 de ani, fără un loc de muncă. Mama tânărului era plecată în străinătate, iar despre tatăl acestuia nu se știe mare lucru.

Acesta trăia de ani de zile cu ajutorul banilor trimiși de mama sa din străinătate, dar și din pensia bunicului său, alături de care a locuit până în ziua în care s-a produs explozia.

De parcă nu era suficient, Andrei avea de ani de zile probleme serioase cu drogurile. Acesta a fost internat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița de cel puțin 5 ori în ultimii doi ani. Dependența de prenadez îl trimitea la Psihiatrie.

Vecinii se declară „terorizați” de tânărul, care se pare că nu se mai putea controla odată ce consuma droguri. Când tânărul își ieșea din minți poliția venea, aplica o amendă sau un avertisment și îl calma.

Acesta nu avea antecedente penale, adunând în schimb peste 10 sancțiuni în ultimii ani, pentru disturbarea liniștii și ordinii publice și pentru distrugere. Deși vecinii urlă sus și tare că se temeau de tânărul cu probleme, doar unul dintre locatarii blocului a făcut sesizări împotriva sa la poliție.

Mai mult, între tânăr și bunicul său și celălalt locatar avea loc un „schimb” de plângeri penale în ultimii ani. Cetățeanul în cauză a fost și el de câteva ori la Psihiatrie.

În ziua în care s-a produs explozia, tânărul se drogase și chiar își dăduse afară din locuință bunicul. Deși vecinii susțin că în ziua în cauză poliția a fost la tânăr pentru  a-l „calma”, se pare că oamenii legii nu au călcat la acea adresă în data de 18 octombrie.

Există suspiciuni că tânărul ar fi aruncat intenționat în aer apartamentul. Acesta se încălzea cu ajutorul unei sobe, alimentate de o butelie. Tânărul ar fi decuplat butelia de la sobă, iar gazul din aceasta s-a acumulat în apartament, iar la o mică scânteie, locuința a explodat.

loc-de-joaca-copii

Bătrânul încerca să-și salveze nepotul cu… rugăciune

Vecinii spun că dacă tânărul ar fi fost evacuat s-ar fi evitat această tragedie. Ei bine, singurul care avea posibilitate să-l evacueze era tocmai bunicul său, pe numele căruia, se pare, era apartamentul în care locuiau cei doi.

Bunicul său nu doar că nu avea de gând să-și evacueze nepotul, ci încerca să îl scape de amenzi, rugându-se de polițiști să nu îl sancționeze atunci când interveneau la vreun scandal.

Tot bătrânul a fost cel care l-a scos pe tânăr de la Psihiatrie, pe proprie răspundere. Bătrânul încă spera că își poate salva nepotul prin rugăciune. Acesta frecventa o biserică de protestanți din apropiere.

Nu de puține ori, bătrânul a adus un pastor acasă pentru a-l aduce pe tânăr pe calea cea bună cu ajutorul rugăciunii.

Adreea Moldovan

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ