Inspectoratul de Poliţie Judeţean pare să nu reuşească să scape de scandaluri, deşi s-a schimbat conducerea şi se presupune că s-a făcut curat. Ultimul scandal îl are în prim plan pe poliţistul Cătălin Fechete din Galaţii Bistriţei, nepotul şefului Casei de Pensii Ioan Fechete. Acesta este acuzat de către o femeie din Herina că i-ar fi spart casa în care locuia cu chirie şi i-ar fi sustras bunuri în valoare de 4000-5000 de euro.

 

Acuzaţii destul de grave îl au în centru pe poliţistul din Galaţii Bistriţei, Cătălin Fechete, un tânăr de doar 27 de ani, care este şi nepotul şefului Casei Judeţene de Pensii, Ioan Fechete. Gazda tânărului îl acuză pe acesta că i-ar fi furat din casă bunuri în valoare de 4.000-5.000 de euro.

Cătălin Fechete era poliţist în cadrul postului de poliţie din Galaţii Bistriţei din anul 2011. Deşi nu muncea departe de Bistriţa, Cătălin Fechete şi-a căutat chirie în Herina.

 

Lăsat să stea gratis în casă

A găsit bunăvoinţă la Veronica Fechete, o femeie de 57 de ani din Herina, care locuia în Spania alături de familie de 12 ani. La Herina, femeia investise tot ce a reuşit să economisească în Spania.

Gândindu-se că astfel casa sa va fi în siguranţă în perioada în care este plecată în Spania, femeia l-a primit pe Cătălin Fechete şi nu i-a cerut niciun ban, doar să plătească utilităţile.

„Eu m-am consultat cu bărbatul meu şi am spus să îl lăsăm pentru că casa o să ne fie astfel asigurată. Dacă stă un poliţist aici, chiar nu ar mai avea nimeni curaj să vină să spargă casa. I-am spus că nu trebuie să ne plătească nimic, doar să ne îngrijească casa”, povesteşte femeia.

Poliţistul avea acces doar la o parte din casă, la un dormitor, o baie şi o bucătărie, în timp ce restul uşilor din casă erau încuiate. Femeia spune că nu a permis accesul poliţistului în toată casa, pentru că avea bunuri de valoare şi nu a vrut să rişte.

Până anul acesta poliţistul nu i-a făcut femeii probleme, deşi vecinii spun că în această perioadă, tânărul era într-o petrecere continuă cu colegii şi prietenii săi.

 

Bănuitul semnalează furtul

În data de 31 martie, femeia este sunată în Spania de către chiriaşul său, care o anunţă că casa i-a fost spartă şi că trebuie să vină repede în România. Femeia nu stă pe gânduri şi ia primul avion spre România.

La aeroportul din Cluj-Napoca o aşteaptă tocmai chiriaşul său, care o duce de acolo la Herina. Veronica Lăcătuş spune că pe tot drumul, poliţistul i-a spus că nu este el răspunzător pentru ce s-a întâmplat şi că să nu creadă că el este în spatele acestei spargeri.

Ajunsă acasă, femeia are un şoc: încuietorile de la uşi sparte, iar casa întoarsă pe dos. Potrivit acesteia, din casă îi lipsesc electronice şi electrocasnice, haine, încălţăminte, covoare, scaune, băutură scumpă veche şi de 15 ani şi chiar şi o haină din blană de bizon ce valorează mai bine de 1.000 de euro. Pagubele ajung la 4.000 de euro.

 

Cu amprente la dosar şi declaraţii, oficial Poliţia nu are suspecţi

Despre spargere poliţia a aflat a doua zi, în 1 aprilie, când la casa femeii s-a prezentat şeful de post de la Galaţii Bistriţei, care mai apoi a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean, ce a trimis criminaliştii pentru a lua probe.

Urme de forţare se găsesc doar la uşile din interior, cea din spate pe unde se pare că au intrat hoţii este curată, la fel şi poarta. Culmea este faptul că chiar la uşa din spate şi la poartă avea acces poliţistul. Deşi se vede cu ochiul liber faptul că uşa de acces din spate nu a fost forţată, plasticul neprezentând zgârieturi sau alte semne, în raportul făcut de poliţiştii care se ocupă de această cercetare apar urme de forţare şi la această uşă.

În casă, pe uşă, pe dulapuri şi pe cutiile obiectelor care au fost furate au fost găsite amprentele lui Cătălin Fechete şi ale unei alte rude, de profesie tot poliţist. Păgubita spune că poliţistul explică prezenţa amprentelor sale în restul casei prin faptul că de Revelion, împreună cu alte persoane ar fi organizat o mică petrecere acolo, deşi oficial nu avea acces.

Pentru a ajunge în sufrageria în care nu aveau acces, petrecăreţii ar fi folosit un geam, care fusese sigilat pe dinăuntru cu bandă izolatoare de proprietară. Poliţistul însă spune că a folosit doar sufrageria, nu şi celelalte camere în care nu avea acces şi unde s-au găsit amprentele sale. Mai mult, sufrageria nu avea o cale de acces de legătură cu unul dintre dormitoarele vandalizate, unde au fost găsite amprentele poliţistului.

Deşi s-au găsit amprentele sale acolo şi practic era chiriaş acolo şi posibil martor, poliţia din Galaţii Bistriţei nu i-a luat nicio declaraţie şi nu-l consideră suspect. În urmă cu două săptămâni, la puţin timp de la iscarea scandalului, poliţistul a fost transferat subit la Budacu de Jos.

„Nu i s-a luat nicio declaraţie. Mie mi s-a spus că i s-au luat declaraţii, dar am fost minţită. După ce eu am dat declaraţii, trebuiau să meargă şi el cu prietenii lui să dea declaraţii, dar asta nu s-a mai întâmplat. Şeful de post din Galaţii Bistriţei mă minţea că dosarul este la Parchet în Bistriţa, iar dosar era încă în Galaţii Bistriţei, şi în ziua de astăzi este aici dosarul. Ei spun acum că nu au niciun suspect şi că lui nu i s-a luat nicio declaraţie, pentru că eu nu am făcut plângere împotriva lui, ci am făcut o plângere pentru furt”, spune păgubita.

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este faptul că deşi femeia în primă fază nu a oferit o evaluare a bunurilor ce lipseau, poliţia a trecut în raport că acesteia îi lipsesc bunuri în valoare de 4000 de lei.

„M-au întrebat ce îmi lipseşte, le-am zic să trebuie să caut, să văd, să mă consult cu soţul, pentru că multe dintre lucruri îi aparţineau lui. Nu ştiu ce au făcut şi ce au trecut în rapoartele acelea, pentru că paguba estimată de ei era de 4000 de lei, asta deşi aveam o haină de bizon care costa peste 1000 de euro. Eu nu am dat nicio valoare atunci, dar ei aşa au pus”, adaugă Veronica Lăcătuş.

Contactat, IPJ spune că există o plângere penală pentru furt înregistrată de către Veronica Lăcătuş, dar că poliţistul Fechete Cătălin nu este suspect şi că se fac cercetări în continuare în acest caz. Cu toate acestea, poliţistul a fost transferat la Budacu de Jos.

 

Lovitura finală: o factură de 5000 de lei şi ameninţări voalate

Ultima lovitură primită de femeie este o factură la Electrica în valoare de 5000 de lei, pe care poliţistul ar refuza să o plătească, dar şi ameninţări voalate.

„M-a mai sunat de atunci (n.r. poliţistul) şi mi-a tot repetat: <<Vă rog frumos să nu dormiţi noaptea singură în casă>>”, mai spune femeia, care e convinsă că aceasta este o tentativă de intimidare.

casa vandalizata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.