Criticat pentru că nu asigură accesul persoanelor cu handicap în clădirea care găzduieşte Consiliul Judeţean, instituţia pune la bătaie aproape 100.000 de euro pentru un lift exterior, care va fi montat pe imobil, în exterior.

 

La finalul lunii trecute, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a început procedurile unei licitaţii publice pentru achiziţionarea şi montarea unui lift pe clădirea care găzduieşte instituţia.

Câştigătorul acestei licitaţii generoase va fi cunoscut abia în luna decembrie a acestui an. Suma alocată pentru acest lift se apropie de 400.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro, cam cât costă o vilă cochetă şi generoasă în Bistriţa. Banii necesari acestei investiţii provin din bugetul Consiliului Judeţean.

„Beneficiarul lucrării doreşte instalarea unui lift în intrandul clădirii administrative, adosat faţadei posterioare, care nu afectează caracteristicile istorice arhitecturale specifice centrului istoric al municipiului, precum şi amenajarea spaţiului verde situat în nord-estul Palatului Administrativ, care va îmbogăţi calitatea spaţiului public urban, intervenţie care, de asemenea, nu implică modificări ale aspectului centrului istoric”, se arată în memoriul tehnic arhitectural al licitaţiei.

 

Cum va arăta liftul „high tech”

Acest lift va fi dedicat persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, care nu au acces în prezent la nivelele superioare ale clădirii. Liftul în cauză va asigura practic accesul persoanelor cu handicap atât la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, cât şi la Instituţia Prefectului, care funcţionează în aceeaşi clădire.

Ascensorul va putea transporta 8 persoane o dată. Acesta va fi amplasat în exteriorul clădirii, cu acces din holul central la fiecare nivel la care va ajunge: parter, etaj 1, etaj 2 şi mansardă.

Proiectul prevede şi căi de evacuare, parapeţi şi balustrade, iluminare şi ventilare naturală şi mecanică. De asemenea, se asigură securitatea la intruziune şi efracţie şi parapeţi de protecţie şi balustrade de minim 90 de centimetri. La lift s-a prevăzut faţada cortină din aluminiu, cu geam securizat.

Liftul nu va avea doar o izolaţie termică cu economie de energie, ci şi protecţie împotriva zgomotului, care va asigura izolarea fonică. Firma care va pune mâna pe acest contract va avea la dispoziţie mai puţin de jumătate de an pentru materializarea acestui proiect.

Spaţiul verde din apropierea zonei unde va fi montat liftul este şi el luat în calcul. Este vorba despre 2.234 de metri pătraţi. Acolo va fi amenajat un spaţiu pentru fumat, dar vor fi amplasate şi obiecte de mobilier urban. Vor fi reconfigurate aleile şi se vor realiza lucrări de întreţinere a vegetaţiei şi de plantare arbuşti.

„Vegetaţia prezentă în acest moment în zona studiată este compusă din arbori, arbuşti şi plante perene. Gazonul este degradat, amestecat cu buruieni şi neuniform. Mobilierul urban lipseşte. Aleile pietonale sunt acoperite cu dale de beton, iar în unele porţiuni incomplete sau distruse de rădăcinile arborilor din apropierea lor, platforma pentru depozitarea deşeurilor nu este împrejmuită. Se simte nevoia amenajării unui spaţiu verde într-o zonă care atrage un număr atât de mare de persoane”, se arăta într-unul din proiectele de hotărâre prezentate consilierilor judeţeni, care vizează această idee.

 

Liberalii consideră liftul inutil

Încă din anul 2015, când a fost vehiculată prima dată această idee, liberalii au criticat dur acest proiect, considerându-l fără utilitate. Aceştia susţineau că liftul respectiv nu foloseşte nimănui.

Cei 250.000 de lei alocaţi în primă fază pentru acest proiect erau văzuţi ca bani aruncaţi pe fereastră de către liberali.

„Consiliul Judeţean are o idee oarecum năstruşnică la prima vedere, aceea de a face u lift exterior la CJ. O clădire cu două etaje plus mansardă sau trei etaje, depinde cum privim lucrurile, o clădire în care îşi are sediu şi prefectura, o clădire importantă din punct de vedere administrativ, dar care are nişte reguli instituţioale şi care trebuie să desfăşoare comunicarea cu cetăţeanul în parametri instituţionali. Solicitând explicaţii, atât la comisia de urbanism, cât şi la comisia de buget, mi s-a spus că acel lift ar fi necesar pentru persoanele cu dizabilităţi. La care reacţia noastră a fost promptă şi va fi şi astăzi una promptă şi clară: Nu înţelegem de ce trebuie ca o persoană cu dizabilităţi să fie chinuită în a urca chiar şi cu liftul la etajul doi sau trei, atâta vreme cât la parterul CJ există sală de audienţe, iar funcţionarul public din CJ, dacă există necesitatea pentru a se întâlni acel funcţionar public cu persoana cu dizabilităţi, nu ar putea coborâ până la parter?” a explicat consilierul judeţean Eugen Curtean.

 

Pe ce au mers anul acesta banii Consiliului Judeţean

Conform programului de investiţii a Consiliului Judeţean, instituţia a mai alocat anul acesa 81.000 de lei pentru o autoutilitară şi 41.000 de lei pentru un autoturism.

De asemenea, cu 143.000 de lei vor fi achiziţionate echipamente informatice, iar aproape două milioane de lei sunt prevăzuţi pentru achiziţie de aparatură medicală.

Cu 65.000 de lei va fi amenajat un loc de joacă şi cu 50.000 de lei va fi finalizat un gard, pentru Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1. 783.000 de lei au fost cheltuiţi în proiectul de amenajare a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Alţi 140.000 de lei vor merge pe un „bibliobuz” pentru Biblioteca Judeţeană, iar 50.000 de lei pentru o autoutilitară pentru Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, 415.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro, sunt destinaţi achiziţionării unui microbuz pentru Centrul Judeţean pentru Cultură. Tot la Centrul Judeţean pentru Cultură va ajunge şi o pianină în valoare de 10.000 de lei.

Nu au fost ignorate nici semnele de intrare în judeţ. Nu mai puţin de 500.000 de lei au fost prevăzuţi de administraţia judeţeană pentru finalizarea semnelor de intrare în judeţ, tip pană de păun. Anul trecut a fost repartizată pentru aceste obiective o sumă similară.

Administraţia judeţeană a mai alocat 131.000 de lei pentru realizarea unui „bypass” pluvial la groapa de gunoi de la Tărpiu şi 52.000 de lei pentru achiziţionarea unui cântar auto. Alţi 765.000 de lei vor fi folosiţi pentru diferite studii şi proiecte.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.