În luna iulie 2015 s-au împlinit 18 ani de la comiterea unui omor în Bistriţa, cunoscut în rândurile opiniei publice sub numele de „Crima de la Punte”, a cărei victimă a fost Sanda Susana Băloi, rămas cu “autor necunoscut” (AN). Tatăl celei ucise acum 18 ani, Alexandru Archiudean, poliţist pensionar, nu a acceptat şi nu acceptă sub nici o formă ca ucigaşul fiicei lui să nu fie descoperit.

 

Lovitura de teatru a intervenit în urmă cu circa două luni, când un deţinut din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi a depus un autodenunţ, chipurile că el este autorul ”Crimei de la Punte”.

 

Crima a avut loc în noaptea de 24 spre 25 iulie, 1997, victima, Susana Sanda Băloi, se afla acasă, împreună cu fiica ei. Pe timpul nopţii, după ce fetiţa a adormit, Sanda a primit vizita bărbat, acest aspect fiind confirmat de trei martori diferiţi, care au surprins anumite momente ale dramei. În cursul anchetei care a urmat niciuna din aceste depoziţii nu a fost luată în considerare de către anchetatori. Dispariţia victimei a fost anunţată în data de 26 iulie de către soţul acesteia, Andrei Savin Băloiu la insistenţele repetate ale socrului său, Alexandru Archiudean. Fiind vorba la momentul respectiv de o simplă dispariţie cercetarea apartamentului soţilor Băloiu a fost o catastrofă, dispărând astfel urme şi probe care ar fi putut duce la identificarea criminalului.

Victima, Sanda Susana Băloi era nepoata şefului IPJ Bistriţa-Năsăud din perioada respectivă, generalul de brigadă (rz.) Ioan Negruşa.

Se pare că în noaptea crimei, victima şi ucigaşul au avut o discuţie în bucătăria apartamentului, ocazie cu care au consumat alcool şi au băut câte o cană cu cafea. Paharele şi cănile de cafea au fost spălate, nemaiputând fi prelevate nici un fel de urme.

În noaptea de 26 spre 27 iulie 1997, asupra Bistriţei s-a abătut o ploaie abundentă care a dus la creşterea debitului râului Bistriţa. Până în momentul furtunii, corpul victimei era la 25-30 de m de blocul în care locuia, aruncat în vegetaţia de pe marginea râului. Debitul crescut al apei a antrenat corpul, care a fost dus până în apropierea localităţii Sărata, unde a fost găsit pe 27 iulie, la circa 8 km în aval de locul unde a fost aruncată în apă.

 

Cauza morţii: înecul

La necropsie s-a constatat că moartea femeii a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin înec. Corpul mai prezenta leziuni la nivelul capului, al gâtului şi al toracelui, care s-ar fi putut produce prin lovire activă cu pumnul sau cu alte mijloace dure, precum şi urme de strangulare cu mâna. Există o urmă de îndoială asupra concluziei medicului legist. După ce a fost agresată, Sanda, lipsită de cunoştinţă, a stat aproape o zi la câţiva metri de blocul în care locuia şi de o alee circulată fără să scoată un sunet şi să fie observată de cineva. După ploaia torenţială, corpul femeii fiind dus de apa crescută a râului, concluzia finală a fost că Sanda a decedat ca urmare a înecului.

Asupra cadavrului au fost găsite bijuteriile de aur pe care le purta de obicei victima, două inele, un lănţişor şi o verighetă, toate din aur, cu o valoare apreciabilă, fiind exclus motivul tâlhăriei, deşi ulterior soţul victimei, Savin Băloi, a susţinut că din casă a dispărut o anumită sumă de bani. Acesta nu a putut însă să facă dovada dispariţiei banilor. Acest aspect ar fi trebuit să dea de gândit anchetatorilor, cel puţin în stabilirea mobilului crimei, excluzând de la bun început omorul în scop de jaf.

 

Soţul Sandei, suspectul principal

Uciderea Sandei a avut la bază cu certitudine alte motive, iar unele dintre acestea ar putea fi cu siguranţă problemele conjugale.

Fiica soţilor Băloi, Andrea,pe atunci în vârstă de 11 ani, a declarat că în seara zilei de 24 iulie 1977, tatăl ei nefiind acasă, a adormit pe la ora 22.00, în acelaşi pat cu mama ei, iar la ora 03.00 s-a trezit, dar mama nu mai era lângă ea.

În momentul respectiv a auzit vocea unui bărbat spunând „hai repede”, la care mama ei a răspuns „vin imediat”.

Savin Băloi a declarat că în noaptea de 24 spre 25 iulie 1997 a fost plecat la Satu-Mare în interes de serviciu. Fiind inclus în cercul de suspecţi, traseul acestuia a fost verificat, existând suspiciuni că acesta ar fi putut reveni de pe traseu să comită crima, iar dimineaţa să fie în Satu-Mare. Acest aspect nici până astăzi nu a fost clarificat. Cercetarea locuinţei victimei, a împrejurimilor a blocului, precum şi albia râului Bistriţa, pe o distanţă de 5-6 km în aval nu au condus la identificarea de mijloace de probă, deoarece Andrei Savin Băloi făcuse curăţenie în apartament (înainte de a şti că soţia lui fusese omorâtă, aşa cum a declarat acesta ????!!!), iar între data depunerii reclamaţiei de dispariţie la poliţie şi data găsirii cadavrului acesteia, plouase torenţial, nivelul apei râului Bistriţa crescând la circa un metru.

De menţionat că Savin Băloi s-a recăsătorit într-un timp record după moartea Sandei.

Timp de 18 ani în acest caz nu s-a făcut mare lucru. Ancheta a trecut dintr-o mână în alta. Incredibil, cel care s-a ocupat de anchetă în ultima perioadă de timp sub supravegherea procurorului a fost chiar comisarul şef Andreica Paul, actualul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ BN, nepotul principalului suspect din caz, Savin Băloi.

În aceste condiţii ancheta nu a mişcat nici măcar cu un milimetru.

 

Subit, apare un făptaş!

În seara zilei de 29 mai 2015, la TVR s-a difuzat un material privind stadiul acestei anchete.

Materialul în final a transmis şi un mesaj, în sensul că dacă cineva ştie ceva despre acest caz să informeze pe cei în drept şi că orice informaţie poate deveni crucială pentru prinderea criminalului.

La Iaşi, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă, emisiunea respectivă a fost urmărită de un anume Dănuţ Romedea, deţinut, condamnat pentru crimă la 23 de ani de închisoare. Acesta, probabil din plictiseală, sau gândind că nu mai are nimic de pierdut, subit şi-a „amintit” că el ar fi comis crima din Bistriţa. A doua zi, fără să mai stea pe gânduri a întocmit un autodenuţ.

Există o practică în rândul deţinuţilor care au comis delicte grave, crime, şi sunt condamnaţi la ani grei de puşcărie: din plictiseală întocmesc tot felul de autodenunţuri în care arată că au comis diferite infracţiuni. Procedural aceste autodenunţuri trebuie verificate. Câştigul pentru aceşti deţinuţi este faptul că sunt mutaţi dintr-un penitenciar în altul, sunt plimbaţi prin ţară pe banii statului, sunt duşi la diferite audieri, schimbă mediul, alungă plictiseala etc. Şi apoi, la pedepsele mari pe care le au de executat nu primesc nimic în plus.

În urmă cu două luni, Dănuţ Romedea a fost adus la Bistriţa şi audiat. Conform unor surse apropiate anchetei acesta a declarat că în urmă cu 18 ani, după eliberarea dintr-un penitenciar pentru comiterea unor delicte minore – furturi -, în seara zilei de 24 spre 25 iulie 1997 a venit de la Cluj la Bistriţa, iar noaptea întâmplător a dat peste Sanda Susana Băloi pe care a strangulat-o şi a aruncat-o la marginea râului Bistriţa. Ulterior s-a deplasat peste puntea aflată în apropiere şi s-a îndepărtat de locul faptei. De asemenea a mai declarat că a făcut acest lucru în scop de jaf, că el nu a crezut în momentul respectiv ca a omorât-o pe femeia necunoscută, dar şi-a reamintit de această întâmplare după emisiunea văzută la TVR în seara zilei de 29 mai 2015. Ulterior, a comis o nouă infracţiune, fiind judecat şi încarcerat.

Din start declaraţia cam scârţie, fiindcă Sanda nu a fost jefuită de bijuteriile aflate asupra ei. În rest, tot ce a declarat sunt informaţii deja devenite publice şi sunt cunoscute. Romedea, a fost supus testului cu detectorul de minciuni pe care l-a trecut, în sensul că el ar spune adevărul. Acest lucru aproape nu dovedeşte nimic, ţinând cont de experienţa lui infracţională şi de numărul testelor de acest gen la care a fost supus, pentru el este o bagatelă să înşele detectorul. Iar testul în cauză nu constituie o probă în faţa judecătorilor, decât coroborat cu alte dovezi directe şi indirecte. Nici un judecător în România nu va pronunţa o condamnare bazată pe propria recunoaştere şi a testului cu detectorul de minciuni. Echipa anchetatorilor de la Investigaţii Criminale din cadrul IPJ, condusă de procurorul criminalist Nicolaiescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul BN, în vederea verificării autodenunţului făcut de Dănuţ Romedea, l-a supus pe acesta unor reconstituiri, atât noaptea, cât şi ziua. Aceleaşi surse apropiate anchetei au dezvăluit Gazetei de Bistriţa că acestea au fost complet neconcludente şi nu demonstrează nimic, autodenunţătorul fiind complet înafara subiectului.

La audieri a fost chemat şi fostul soţ al victimei, Savin Băloi, care, deloc surprinzător, îmbrăţişează ideea anchetatorilor, că Romedea ar putea fi asasinul Sandei.

Despre „palmaresul” lui Romedea Dănuţ cu privire la comiterea de infracţiuni cu violenţă, dar şi despre faptul că acesta nu a fost singurul „pretendent” la la titlul de autor al „Crimei de la punte”, în numărul din săptămâna viitoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.