Un bistrițean de 52 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din corp în urma unei explozii, a murit Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Acesta fusese refuzat de Spitalul de Arși din București din lipsă de spațiu, iar de transportul în străinătate nici nu s-a pus problema. Spitalul ieşean unde a murit bărbatul din Bistriţa are doar un spațiu improvizat pentru arși şi unde se pot trata doar arsuri minore.

 

Un bărbat de 52 de ani din Bistrița a pierdut lupta cu sistemul în doar două zile. După ce s-a luptat ani de zile cu o boală cardiacă, bărbatul a murit în urma unui accident stupid, petrecut, culmea, tocmai când își prelungea concediul medical.

Bărbatul muncea la fabrica de alcool Salix din Bistrița. În data de 28 septembrie, acesta a mers la fabrică pentru a-și prelungi concediul medical. Ajuns la fabrică, bistrițeanul a trecut pe la departamentul de resurse umane pentru a cere concediu medical, iar ulterior a intrat în unitatea de producție pentru a-și saluta colegii.

După ce au petrecut câteva minute de vorbă, una dintre cuvele în care se prepara alcoolul a explodat, iar bărbatul a fost stropit cu alcool fierbinte. Deși se mai aflau muncitori în unitatea de producție, bărbatul de 52 de ani a fost singurul rănit.

Acesta a suferit arsuri de gradul II pe 50% din suprafața corpului. În prima față, bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde a fost ținut câteva ore bune, pentru că fie nu era liber aparatul de zbor pentru a fi transportat la o clinică de specialitate, fie nu erau locuri la unitățile medicale respective.

Spitalul de Arși din București, care funcționează doar cu 10 paturi l-a refuzat instant pe bărbat, din lipsă de spațiu. Așa se face că s-a încercat transferul într-un oraș universitar cu clinici mai de doamne-ajută.

Bărbatul a fost refuzat în scurt timp de două clinici, de la Târgu Mureș și Cluj, care ar fi avut posibilitatea să trateze arși. Cele două clinici au refuzat să-l primească pe bistrițean pentru că au dotări pentru a trata doar arsuri care nu depășesc 20% din corp, iar arsurile bistrițeanului se întindeau pe 50% din corp.

 

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași s-a riscat și l-a primit pe bistrițean

Bistrițeanul a ajuns în cele din urmă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, la aproape 7 ore de la producerea accidentului. Asta în ciuda faptului că Spitalul „Sfântul Spiridon”, precum celelalte clinici din Cluj-Napoca și Târgu Mureș care-l refuzaseră pe bărbat, avea posibilitatea să trateze doar arsuri care se întindeau pe maxim 20 % din corp.

„Victima a ajuns în UPU în jurul orei 10. Pacientul prezenta arsuri de gradul II pe 50% din suprafața corporală și după ce a fost preluat în UPU s-au inițiat primele măsuri de ajutor: s-a făcut toaletarea arsurilor, s-au administrat antialgice și ulterior bărbatul a fost internat conștient în ATI.

Între timp, s-a luat legătura cu clinicile din Cluj și Târgu Mureș în vederea transferului, însă colegii de acolo și-au declinat răspunderea pentru că victima avea arsuri pe peste 20% din suprafața corporală. Centrul Operativ pentru Situații de Urgență avea în acea zi doi pacienți cu arsuri de peste 20% suprafață corporală, care se aflau în așteptare din lipsă e locuri. Bolnavul a stat în ATI până s-a decis transferul la Iași, acolo unde a fost acceptat”, a declarat dr. Mihaela Mastan, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, conform Adevărul.

După 48 de ore petrecute în spitalul din Iași, bărbatul a decedat. Clinica de la Iași are 15 paturi pentru arși, o reanimare de categoria I și chirurgi plasticieni, însă nu poate trata arsuri atât de extinse și grave.

De-a lungul timpului, medicii care au avut tangență cu această unitate și-au manifestat nemulțumirea față de condițiile de aici:

„Centrul de Arși de la „Sfântul Spiridon” este o glumă: o sală de operație subdimensionată, cu ieșire pe hol și geam spre restaurantul Bucătăria Românească, în care nu există un dermatom decent cu care să se recolteze grefele de piele și în care aparatul cu care se expandează grefele de piele nu a intrat niciodată. Este standard de măcar 50 de ani, iar la „Spiridon” nu există”, declara presei naționale în 2015, fostul rector al UMF Iași, Dragoș Pieptu.

ranit-ars

Dacă era refuzat de medicii ieșeni, bistrițeanul ajungea în străinătate

Bărbatul din Bistrița avea șanse destul de mari de supraviețuire dacă ajungea la o clinică de specialitate din străinătate. Deși pare ciudat, pentru a avea șanse să ajungă în străinătate, bărbatul trebuia să fie refuzat și de medicii ieșeni și de toți din țară care ar fi avut infrastructura necesară să trateze arși. Cel puțin aceasta este explicația bizară a reprezentanților Ministerului Sănătății.

„În momentul transferului pacienților către Iași (n.r. în spitalul respectiv mai murise o tânără cu arsuri în aceeași săptămână) nu mai erau locuri la București. Transferul în străinătate se decide atunci când echipa de îngrijire declară că îi sunt depășite competențele și nu există o altă echipa care să preia pacientul”, a declarat pentru presa națională Valentin Popescu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Clinica de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” nu doar că nu este pregătită pentru a prelua pacienți cu arsuri de peste 20% din suprafața corporală, ci funcționează și într-un spațiu improvizat. Unitatea urmează să mutată într-o clădire nouă pregătită și pentru astfel de cazuri, însă abia anii care urmează.

Șansele mici pe care le au arșii în spitalele din România au fost subliniate și de medicul ieșean Tudor Ciuhodaru, care a comentat destul de tranșant cele întâmplate pe pagina sa de Facebook:

„Dormiți bine domnule ministru? La un an de la Colectiv, viața arșilor din România a devenit o ruletă rusească. Refuzuri repetate de transfer în București, permutări aberante pe cerul patriei și transport discutabil în străinătate. Chiar și în cazul exploziei unei butelii suntem terminați. Nicio șansă! (…) Alt pacient de 52 de ani din Bistrița cu arsuri grave de peste 50% a fost plimbat pe cerul patriei. Nu în străinătate, ci la Iași, într-un loc în care condițiile pentru arși sunt de Ev Mediu. Ar trebui să știți. A murit la scurt timp după transfer”, a precizat Tudor Ciuhodaru pe rețeaua de socializare.

În al 12-lea ceas s-au trezit și reprezentanții Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Managerul unității medicale spune că doctorii au luat de capul lor decizia de a-l primi pe bistrițean, fără să-l consulte. În acest sens s-a început și o anchetă.

„O să fac și eu o anchetă internă să văd cine a dispus peste capul managerului. Dacă și-au asumat medicii lucrul acesta sau altă persoană și-a asumat, probabil că trebuie să răspundă pentru această asumare”, spunea pentru Digi24, Ioan Bîrliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.