Ultima dezbatere a Planului Urbanistic General

Saptamana trecuta a avut loc ultima dezbatere pe marginea noului Plan Urbanistic (PUG) al municipiului. Sala de Sticla a Primariei a fost neincapatoare pentru toti cei interesati de aceste reglementari viitoare. Majoritatea participantilor s-au declarat nemultumiti de proiectul de actualizare a PUG-ului, iar arhitectii Adrian Borda si Eugeniu Panescu, din partea proiectantilor, au dat explicatii privind solutia propusa.
„Noi cand am inceput sa lucram la noul PUG am avut de-a face cu o situatie catastrofala a urbanismului din ultimii 20 de ani”, a precizat seful de proiect PUG, Adrian Borda.  “Noi am refuzat ideea de a extinde in continuare intravilanul. Daca raspundem da, ajungem la limita administrativa a municipiului”, a explicat Borda, seful proiectului de reactualizare a PUG-ului, drept raspuns la solicitarile repetate ale cetatenilor de includere a unor parcele in intravilanul municipiului.
Eugeniu Panescu, arhitect la Planwerk, una din companiile care a proiectat noul Plan, a criticat proiecte rezidentiale aprobate de Comisia Tehnica de Amenajare si Urbanism, din care si el face parte. El s-a referit la urbanismul practicat pana acum, la mentinerea Centrului Istoric aproximativ intact si la conflictele de tip “bloc intre case”  din zonele rezidentiale. Panescu a mai spus ca orasul nu foloseste cursul Somesului si ca Centrul a decazut economic din cauza mall-urilor. Acesta a aratat ca noul PUG isi propune sa transforme defectele in avantaje si sa dezvolte teritorii urbane in adevaratul sens al cuvantului, dar si sa permita construirea de locuinte, precum si investitiile in comert si servicii.
Evaluatorul prezent din partea Agentiei de Mediu a vorbit in termeni foarte generali, mentionand in final ca varianta de PUG propusa de echipa de proiectanti este “optima”.
Toate reclamatiile si criticile formulate in cadrul dezbaterii vor primi raspuns, a spus primarul interimar Radu Moisin. Dupa finalizarea dezbaterilor urmeaza obtinerea avizului de mediu, a unor alte avize de la ministere si de la Consiliului Judetean, iar Consiliul Local Cluj-Napoca va fi ultimul care va aproba acest regulament. Licitatia pentru realizarea acestui proiect intarziat a fost castigata de Universitatea Tehnica Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fara TVA. Pe langa arhitectii UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectura Planwerk si Bogart, subcontractorii USAMV si societatile IHS Romania si DASAT Invest.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.