În Turcia, Wikipedia rămâne blocată până când articolele considerate false de către Ankara vor fi retrase

40
Până când deciziile justiției care cer retragerea unor articole considerate false de către Ankara nu vor fi aplicate, enciclopedia online Wikipedia va rămâne blocată.

„Este imposibil sa redeschidem Wikipedia atat timp cat deciziile justitiei nu sunt aplicate”, a declarat presedintele Autoritatii pentru tenologiile comunicatiilor si informarii (BTK) Omer Fatih Sayan, pentru agentia pro-guvernamentala Anadolu.

„Daca publica informatii, Wikipedia trebuie sa le verifice (…) Cer Wikipedia sa rezolve problemele care sunt la originea inchiderii sale”, a adaugat oficialul turc.

Autoritatile turce blocheaza de sambata accesul la Wikipedia din cauza unor articole care stabilesc o legatura intre Ankara si organizatii extremiste.

Enciclopedia online, unul dintre cele mai accesate site-uri din lume, a atacat in apel decizia justitiei, a scris marti cotidianul Hurriyet.

Primaria Istanbulului a anulat marti invitarea la un forum dedicat oraselor „inteligente” a fondatorului Wikipedia, Jimmy Wales.

Reactionand sambata la blocarea site-ului, Wales scrisese pe Twitter ca „accesul la informare este un drept uman fundamental. Popor turc, voi fi intotdeauna alaturi de tine pentru a apara acest drept”.

Anadolu a scris ca autoritatile turce au decis sa blocheze accesul dupa ce Wikipedia a refuzat sa retraga articole in care Turcia era pusa „pe acelasi plan” cu grupari extremiste si era acuzata de colaborare cu acestea.

O serie de opozanti, printre care militiile kurde, acuza Ankara ca ar colabora uneori cu jihadisti din Siria.

Internautii nu puteau, miercuri, sa acceseze din Turcia Wikipedia fara un VPN.

LĂSAȚI UN MESAJ