Primăria Bistriţa, în avântul ei de a mai debloca traficul rutier din municipiu, s-a apucat de făcut sensuri duble pe anumite străzi, unde acestea nu existau. O astfel de stradă este strada Barbu Lăutaru,chiar lângă sala Polivalentă, unde, cel puţin până acum, este doar sens unic de circulaţie. Astfel, s-a decis desfiinţarea trotuarului pentru a putea lărgi strada.

Lucrările au demarat la începutul săptămânii trecute, doar că pe strada Barbu Lăutaru s-au cam încurcat puţin borcanele – cei de la Primăria Bistriţa s-au apucate de zor de decopertat un trotuar, de lângă Sala Polivalentă, care nu se afla în proprietatea municipalităţii, ci în cea a Statului român, mai precis în ograda Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport Bistriţa-Năsăud (DJS BN).
Când s-a aflat de gafă, municipalitatea a lăsat baltă trotuarul cu pricina, aşa decopertat, trecând la cel de vizavi pentru a-şi duce obiectivul la îndeplinire. Numai că primarul susţine că doar jumătate din trotuar ar aparţine DJS BN, cealaltă jumătate revenind Primăriei Bistriţa.

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg

În prima zi a săptămânii trecute, angajaţii Primăriei Bistriţa au demarat în trombă lucrările necesare pentru lărgirea străzii Barbu Lăutaru, în vederea amenajării celui de-al doilea sens de circulaţie. Scopul acestui al doilea sens este de a mai debloca pe cât posibil traficul şi aşa îngreunat din municipiu. Numai că, după ce s-au pus serios pe treabă şi au decopertat jumătate din trotural cu pricina, aflat chiar în faţa Terasei Noel de la Sala Polivalentă, angajaţii municipalităţii au aflat cu stupoare că acea porţiune de teren nu se află în proprietatea Primăriei Bistriţa, ci în proprietatea Statului Român, prin Ministerul Tineretului şi Sportului – Direcţia Judeţeană pentru Sport Bistriţa-Năsăud.

Directorul DST BN, Raul Zanca, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că el a aflat despre intenţia primăriei de la chiriaşii pe care îi are la sala Polivalentă. „Mi s-a spus că începe săpături la Sala Polivalentă pentru a face două sensuri de circulaţie şi că trotuarul lipit de Sala Polivalentă va dispărea, inclusiv scările care duceau la una din încăperile închiriate acolo. Ştiind extrasul de Carte Funciară şi planul de situaţie, trotuarul respectiv intră în patrimoniul Statului, respectiv Ministerul Tineretului şi Sportului – Direcţia Judeţeană pentru Sport. Am fugit repede acolo. Un maistru care era acolo nu s-a prea arătat dispus să stea de vorbă cu mine, iar ulterior a apărut şi domnul Creţiu. Mi s-a spus că trotuarul face din domeniul public. L-a rugat să oprească lucrările până aduc eu actele să vadă că nu face parte din domeniul public, ci din cel privat al Statului. Până m-am dus la birou după acte ei nu au respectat promisiunea şi s-au apucat de decopertat trotuarul din faţa restaurantului Noel, care şi acela intra în patrimoniul privat al Statului. Ulterior probabil şi-a dat seama că face o greşeală şi a încetat lucrările, continuând doar pe partea cealaltă, unde este domeniul public al primăriei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa şeful DJS BN, Raul Zanca. El a precizat că pentru s-a apelat la Oficiul de cadastru şi Publicitate imobiliară pentru a se confirma că acea porţiune de etern face parte din patrimoniul privat al statului, respectiv Ministerul Tineretului şi Sportului.

Ministerul e stăpânul

Raul Zanca a încercat să vadă cum s-a strecurat greşeala, din cauza căreia s-a ajuns la această situaţie. „Mi s-a spus de la primărie că ei au un birou de cadastru şi că omul lor a trasat desenul aşa cum a dorit, fără să ţină cont de Oficiul de Cadastru. E clar o greşeală”, a spus Zanca. „Eu nu contest utilitatea acelui sens, dar contest procedura. Conform legislaţiei, Legea 213/1998, se poate trece din domeniul privat al Statului în domeniul public un anumit imobil, dar să se respecte procedura. Se face o cerere, se aprobă de către minister, iar ulterior, după negocieri se plăteşte o despăgubire sau se dă ceva în schimb, desigur se cedează”, a mai adăugat şeful DJS BN. Raul Zanca a precizat însă că acel teren , acel trotuar nu poate fi însă cedat din cauza în acea zonă există două ieşiri de urgenţă la Sala Polivalente, una dând chiar în trotuarul cu pricina din Barbu Lăutaru. „Fără trotuar, imaginaţi-vă, iese omul dintre flăcări şi-l loveşte o maşină, că iese direct pe carosabil. Deci PSI (pompierii) mi-ar închide sala. Nu pot ceda acel trotuar. Nu doresc decât să se respecte procedura legală, pentru că legea îmi dă dreptate”, a spus directorul DJS.

Informaţii greşite

De cealaltă parte, primarul municipiului Bistriţa, Teodor Ovidiu Creţu, a explicat pentru Gazeta de Bistriţa cum s-a ajuns în această situaţie, dar susţine totodată că doar jumătate din trotuar aparţine DJS BN, cealaltă jumătate, decopertată de angajaţii primăriei, aparţine municipalităţii. „S-a ajuns aici, ca de obicei datorită informaţiilor greşite. Noi avem mai de demult prins în plan amenajarea străzii Barbu Lăutaru cu două sensuri, pentru că cei care vin dinspre Jelna, dinspre C.R. Vivu şi vor să intre în cartierul vechi al oraşului trebuie să facă o ocolire pe strada Bistricioarei, pe la Coroana De Aur şi sî întoarcă pe la colţ cu strada Grigore Bălan. Era chiar mult de ocolit şi atunci se impunea să facem sens dublu pe această stradă. Din fişa Bunul Imobil, pentru că noi lucrăm deja cu Sistemul Informatic de Gestionare a Datelor, atunci când am solicitat informaţii şi cei de la Direcţia de Servicii Publice şi-au fundamentat programul, în baza de date pe care o avem apare că este în proprietatea municipiului Bistriţa. Pe baza respectivă, ei şi-au fundamentat lucrarea”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa primarul Ovidiu Creţu. El a precizat că dat fiind faptul că trotuarul de lângă Sala Polivalentă nu mai poate fi desfiinţat, s-a trecut la desfiinţarea celui de vizavi, având în vedere faptul că în imediata vecinătate nu sunt locuinţe care să necesite aşa ceva. Cât priveşte porţiunea decopertată din trotuarul de lângă Sala Polivalentă primarul a precizat că va fi remediată cât mai repede.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.