O firmă din Cluj-Napoca susţine că a fost victima afaceristului bistriţean Ioan Măgădan căruia i-au furnizat materiale fără a fi plătiţi. Este vorba de SC Transcarpatica SA, o firmă din Cluj-Napoca ce a colaborat cu Măgădan în 2012-2013 şi s-a ales cu marfa neplătită. Drept urmare aceştia au depus o plângere împotriva bistriţeanului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, însă procurorii au decis clasarea dosarului efectuând o anchetă cu cântece, ce ulterior a fost contestată în instanţă de către Transcarpatica.

 

Comenzi mici, comenzi mari, ţeapă într-un final…

Potrivit celor de la Transcarpatica, Ioan Măgădan a achiziţiona materiale în formă continuă de la ei dând în schimb bilete de ordin. Dacă în prima etapă, timp de aproape şase luni Măgădan plasa comenzi mici pe care le achita, ulterior acesta a comandat marfă de peste 5 miliarde de lei vechi, emiţând un bilet de ordin care a devenit nul.

„În vara lui 2012, Măgădan ne-a propus să colaborăm. Noi am mai colaborat cu firma sa şi existau motive considerabile să credem că este un client serios. De asemenea ne-a propus emiterea unor bilete la ordin.

Astfel din vara acelui an am început să avem relaţii comerciale cu firma acestuia Miro SA. Timp de şase luni au comandat cantităţi mici de marfă de câteva zeci de mii de lei. Din decembrie, timp de aproape patru luni, a comandat marfă în cuantum de 514 mii de lei. Desigur că ne-a dat bilet de ordin, însă când a trecut acea perioadă de 90 de zile, şi am mers cu biletul să ne încasăm banii de pe comenzi, ni s-a comunicat că documentul nu este valabil. Cerând explicaţii ulterioare am aflat că Măgădan şi-ar fi cerut insolvenţa. Imediat după am avut o întrevedere cu acesta şi ne-a promis că îşi va retrage cererea şi ne va achita datoria pe care o are la Transcarpatica SA. Însă în următoarea lună a mers mai departe cu procedura de insolvenţă şi a refuzat să ne restituie marfa sau să facă alte compensări în cuantumul datoriei. Ne-a comunicat că deja a vorbit cu  firma ce se va ocupa de administrarea insolvenţei, cu lichidatorul judiciar şi că nu mai poate da înapoi.  Dacă bine reţin, insolvenţa a început în 23 aprilie 2013. La aproape un an de când am început să îi furnizăm materiale.

Pentru această procedură, Măgădan motivează că un client extern  a renunţat la comenzi şi alţi clienţi au amânat livrarea din februarie 2013 pentru vara acelui an”, explică juristul firmei Transcarpatica SA.

Potrivit acestuia, planul de reorganizare calculat de Măgădan este foarte nefavorabil pentru cei cu creanţe chirografare(creanţele persoanelor care nu beneficiază de o garanţie reală asupra bunurilor din patrimoniul debitorului). Cum este şi cazul celor de la Transcarpatica SA. Mai exact în planul de reorganizare al Miro SA aceste creanţe vor fi achitate doar în proporţie de 20 %.

 

Plângere penală cu o clasare dubioasă

La fel ca şi Transcarpatica, firmele Q Steel, Baumrom Construct, Knockner Romania, Frankstahl şi RAAL SA au depus plângeri penale împotriva lui Ioan Măgădan în care l-au acuzat pe acesta de înşelăciune şi delapidare.

Însă procurorii au dispus clasarea în cauză bazându-se doar pe declaraţiile lui Măgădan şi a soţiei acestuia care nu se considerau vinovaţi de acuzaţiile aduse.

Astfel, firmele mai sus menţionate au formulat o acţiune la Judecătoria Bistriţa, în septembrie 2016, împotriva deciziilor luate de procurorii de la parchet.

Ulterior, cei de la Transcarpatica au cerut strămutarea procesului pe motiv că Măgădan ar avea o influenţă asupra justiţiei din Bistriţa.

„În fapt, Transcarpatica a formulat o plângere penală împotriva domnului Măgădan Ioan în calitate de reprezentant al Miro SA Bistriţa. Împotriva aceleiaşi persoane şi pentru fapt similare au fost formulate mai multe plângeri penale care fac obiectul mai multor dosare penale.

Deşi plângerea depusă de Transcarpatica a fost înregistrată în aprilie 2013, în cauză nu s-au făcut acte de cercetare menite să ducă la soluţionarea ei. Din acest motiv am sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi doar în urma acestei sesizări şi pentru faptul că au fost solicitate informaţii de către Parchetul ÎCCJ au fost făcute unele acte de cercetare, sens în care au fost audiaţi reprezentanţii subscrisei, domnul Măgădan şi soţia acestuia.

Doar din  baza acestor declaraţii s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunea de înşelăciune şi delapidare. Nu au fost verificate nici una dintre susţinerile lui Măgădan, ci s-a limitat procurorul cauzei să dea crezare afirmaţiilor acestuia că nu a avut intenţia de a comite o infracţiune” arată Transcarpatica SA.

 

Au vrut strămutarea

Dat fiind că modul în care a decurs procesul de la Judecătoria Bistriţa a trezit bănuieli în rândul celor de la Transcarpatica, firma a formulat la Curtea de Apel Cluj o cerere de strămutare a procesului la o altă instanţă de aceeaşi competenţă.

 

 

Falimentul unei firme prospere!

Bilanţul pe anul 2013 a fost cel mai fatal pentru firma Miro SA,ce se ocupa cu fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii. Datoriile pe acel an ajungeau până la 40 de milioane de lei, iar cifra de afaceri scăzuse cu 10 milioane faţă de anul precedent. Astfel că, jocul era pregătit pentru ca procedura de insolvenţă să se demareze şi să se înceapă falimentarea unei firme care spre exemplu, în 2008 avea o cifră de afaceri de aproape 100 milioane de lei. Bistriţeanul afacerist, Măgădan, prin administratorul firmei, Vasile Bar, o contractează pe Casa de Insolvenţă Transilvania deţinută de maestrul în ceremonia falimentului, Andrei Cionca şi încep sfârşitul unei companii ce avea peste un deceniu de existenţă în Bistriţa-Năsăud şi care avea în medie 250 de angajaţi!

La un an după demararea procedurii de insolvenţă, în 2014 acţiunile (75% din Miro SA) erau subevaluate la 2,66 de milioane de lei, din totalul de peste 3,5 milioane cât valora firma.

 

Peste 70 firme îşi aşteaptă banii de la Miro SA

Datoriile pe care firma Miro SA le are la zecile creditori, se ridică la ordinul a peste 324 de milioane de lei , conform ultimului raport de reorganizare.

La BCR, Miro are de dat 15 milioane de lei iar la BRD, aproximativ şase milioane. Banca Transilvania are de recuperat de la firma lui Măgădan peste 2,5 milioane.

S.C. BUREAU VERITAS ROMANIA CONTROLE INTERNATIONAL S.R.L., S.C. TNT ROMANIA SRL , SC. GROUP METAL TRADING SRL, SC. AGROCOMERT HOLDING SA, SC. FRANKSTAHL ROMÂNIA SRL sunt doar câteva dintre cele peste 70 de firme la care Miro SA are de plătit datorii.

De asemenea, vorbim de peste 250 de locuri de muncă ale bistriţenilor ce sunt puse în pericol de insolvenţa companiei, ce se îndreaptă spre faliment .

 

Legături cu Cionca

Măgădan l-a ales pe vizionarul de succes, Andrei Cionca, pentru insolvenţă. Afaceristul bistriţean şi-a ales Casa de Insolvenţă Transilvania, datorită reputaţiei celei din urmă de a „rezolva” firme importante din Ardeal, precum Jolidon, firma vicelui din Dej, fabuloasa insolvenţă a societăţii MoxConstruction, constructorul complexului Tower din Cluj şi multe altele.

Leonardo, unul dintre cei mai mari distribuitori de încălţăminte din România, a trecut şi el printr-o insolvenţă păguboasă cu cei de la Casa de Insolvenţă Transilvania, societate controlată de Andrei Cionca. Pe deasupra că după 6 ani de insolvenţă societatea a intrat în faliment, s-a reuşit trecerea unei părţi a ”activelor” pe o altă societate. Mai mult, în societate s-au introdus diverse facturi care ar fi suspecte, conform unor surse. Aceasta cu toate că unii dintre angajaţi nu şi-au primit restanţele salariale. Iar cum toate s-au întâmplat şi de această dată cu complicitatea lui Cionca, se pare că va apărea un nou dosar penal în urma acestei proceduri. Ne întrebăm câte dosare penale vor reuşi să ”adune” CITR şi Cionca până când cineva va lua măsuri pentru ca insolvenţele din România să treacă în sfera legalităţii.

Pe site-ul propriei firme, Cionca se auto descrie ca „vizionar”: „Andrei Cionca, vizionarul CITR, este absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept. Are o experienţă de peste 12 ani în insolvenţă şi în management de criză”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.