Absolvent al Facultatii de Drept, sectia Stiinte Politice, din cadrul Universitatii “Lucian Blaga” Sibiu, Daniel Suciu a fost unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti bistriteni.

În ianuarie 2007 renunta la jurnalism si devine directorul Cancelariei Prefectului, unde ramâne pâna în septembrie 2007, când devine consilierul parlamentar al deputatului Emil Radu Moldovan.

Membru PSD, Daniel Suciu a candidat pe lista consilierilor judeteni a acestui partid la alegerile locale din 1 iunie. Deoarece PSD a obtinut un scor foarte bun în urma scrutinului, Daniel Suciu a acces în Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, devenind cel mai tânar consilier judetean.

Gazeta de Bistrita: Domnule Suciu, ati facut parte din rândurile jurnalistilor, iar numele dumneavoastra este printre cele mai cunoscute în bransa. Acum ati intrat în rândurile politicienilor. Ce v-a determinat sa renuntati la jurnalism?

Daniel Suciu: Nu stiu cât am renuntat la jurnalism si cât am optat pentru politica. Cine a practicat o zi macar în viata meseria de ziarist stie ca este extrem de greu sa uiti de aceasta îndeletnicire. Trecerea nu a fost neaparat grea, mai ales ca si în politica tot cu oamenii lucrezi zi de zi. În ianuarie 2007 am decis ca este mai bine sa merg pe alt drum, alegerea mea fiind, cel putin pâna în acest moment, una extrem de inspirata.

Gazeta de Bistrita: Care a fost pâna acum traseul dvs. în politica?

Daniel Suciu: Eu sunt abia la începutul unui traseu politic. Nu am vechime în politica si în PSD ca sa pot vorbi de un traseu. Pur si simplu îmi vad de îndatoririle mele în cadrul partidului, fara sa ma gândesc la ceea ce îmi va rezerva viitorul. Îmi plac colegii de traseu, ca sa va parafrazez, si sunt convins ca echipa actuala a PSD va avea un parcurs foarte bun în viitor si vom avea, cu totii, un cuvând de spus în politica din judetul acesta.

Gazeta de Bistrita: Cum este saltul de la jurnalism la politica?

Daniel Suciu: Ca sa fiu mai exact, eu nu am sarit chiar de la jurnalism în politica. Am avut o perioada de aproape un an în anticamera politicii, sa spun asa, fiind seful de cabinet al prefectului. De la momentul plecarii din presa si pâna a ma alatura PSD, a trecut asadar aproape un an de zile, timp în care am avut timpul necesar pentru a ma decide încotro ma îndrept si ceea ce vreau sa fac în viata.

Gazeta de Bistrita: Cât de mult v-a ajutat în politica faptul ca ati fost câtiva ani buni de partea cealalta a baricadei, adica în breasla jurnalistilor?

Daniel Suciu: Întrebarea aceasta mi-a fost pusa cel mai des, atât de catre oamenii cu care intru în contact, cât si de catre fostii mei colegi, ziaristii. Nu cred ca ziaristii si politicienii sunt neaparat situati în parti diferite ale unei baricade. Dar nu pot sa nu recunosc ca perioada de trei ani de ziarist mi-a folosit foarte mult. Spun asta pentru ca în perioada cât am lucrat la Mesagerul, am scris cu predominanta despre politic si politicieni. Practic acea perioada mi-a facilitat ulterior scurtarea perioadei de acomodare în PSD, pentru ca deja îi cunosteam pe foarte multi dintre actualii mei colegi de partid. Oricum, fenomenul politic nu mi-a fost deloc strain, eu fiind absolvent de stiinte politice, având contacte cu politica înca de la 18 ani. Deci, cele doua elemente, studiile politice si perioada petrecuta în presa m-au ajutat sa-mi gasesc identitatea de om de stânga si sa ma înscriu fara rezerve în PSD, calitatea oamenilor din partid fiindu-mi cunoscuta

Gazeta de Bistrita: De ce ati ales PSD?

Daniel Suciu: Vreau sa va spun ca am lucrat cu oameni politici de doctrine diferite, apucaturi diferite si caractere diferite. Fiind un om de stânga, cu idei social-democrate, nu mi-a fost foarte greu sa ma alatur lor. În plus, îi cunosteam pe multi dintre actualii mei colegi, având o relatie corecta cu unii si apropiata cu altii. În momentul în care m-am înscris în PSD, cunosteam proiectul de viitor al actualului presedinte, deputatul Radu Moldovan, stiam realitatile din celelalte partide si am vrut sa fac parte dintr-o echipa tânara ce vrea sa faca alt fel de politica. Chiar daca pentru alti colegi de-ai mei din alte partide, notiunea de echipa pare doar un deziderat, în PSD se poate vorbi cu adevarat de o echipa ce functioneaza, care îsi asuma responsabilitati si proiecte comune.

Gazeta de Bistrita: Ce v-a determinat sa candidati pentru functia de consilier judetean?

Daniel Suciu: Vreau sa fiu extrem de sincer si sa va spun ca nu ma asteptam sa ma regasesc pe lista de consilieri judeteni, cel putin nu pe un loc eligibil. Dar, PSD a adoptat pentru alegerile locale un sistem care prevedea ca, pentru a candida, ai nevoie de sustinerea organizatiilor locale dintr-o anumita zona a judetului. Iar accederea în Consiliul Judetean se va face dupa rezultatele obtinute de fiecare candidat în zona care l-a sustinut. Eu am avut sustinerea organizatiilor din zona de câmpie, iar rezultatele obtinute în acest areal mi-au permis sa ma numesc astazi consilier judetean. Nu am refuzat aceasta oportunitate pentru ca vreau într-adevar sa fac tot ceea ce îmi sta în putinta pentru aceasta zona, una ramasa mult în urma altora din judetul nostru.

Gazeta de Bistrita: Sunteti cel mai tânar consilier judetean. Este un atu în fata colegilor de consiliu sau poate fi un dezavantaj?

Daniel Suciu: Nu cred ca tineretea este un avantaj sau, dupa caz, un dezavantaj. Cred însa ca membrii Consiliului Judetean nu se afla într-un concurs de istetime sau frumusete, ci trebuie sa se puna în slujba celor care i-au ales, si nu doar la modul declarativ. Nu tineretea sau etatea te fac util oamenilor, ci doar ceea ce reusesti sa faci pentru a le îmbunatati viata. Oamenii te judeca dupa ceea ce faci pentru ei, si nu dupa alte criterii. Cu toate acestea, cred ca faptul ca sunt cel mai tânar consilier judetean este, pentru mine, o responsabilitate în plus, însa nu am niciun complex fata de ceilalti colegi ai mei mai în vârsta, deoarece toti avem o singura misiune în Consiliul Judetean: sa facem treaba.

Gazeta de Bistrita: Ce v-ati propus sa realizati în calitate de consilier judetean?

Daniel Suciu: Vreau neaparat ca dupa acesti patru ani de mandat sa pot spune ca zona de câmpie a început sa revina la viata. Vreau sa se reduca decalajele fata de restul judetului, pentru ca oamenii câmpiei merita acest lucru. Merita o infrastructura mai buna, merita investitori care sa creeze locuri de munca, merita alocari de la buget mai substantiale. Practic, 30.000 de locuitori ai judetului locuiesc în aceasta zona, multe din comunele de pe câmpie fiind îmbatrânite si fara perspective economice reale. Cu ajutorul Consiliului Judetean, dar si prin alte pârghii, aceste comune pot redeveni atractive pentru agentii economici, astfel încât calitatea vietii în aceasta zona sa se schimbe radical, iar eu nu voi ezita sa ma implic în acest demers.

Gazeta de Bistrita: Ce parere aveti de razboiul pe care PSD si PNL tocmai l-a început cu PD-L?

Daniel Suciu: În primul rând, PD-L a început un razboi cu PSD si PNL, si nu invers. Democrat-liberalii se pare ca nu au învatat prima litera a abecedarului politic: minoritatea se supune majoritatii. Astazi, majoritatea este formata din PSD si PNL, fie ca cei de la PD-L vor sau nu sa accepte acest lucru. Nu-i pot acuza de miopie pe cei de la PD-l, ci doar de lipsa de interes pentru nevoile judetului. Oamenii asteapta altceva de la Consiliul Judetean si eu sunt sigur ca electoratul PD-l nu i-a trimis sa se certe sau sa paraseasca sala de sedinte. Dar, fiecare este liber sa se manifeste politic cum vrea, pacat doar ca cei care sufera sunt locuitorii judetului, care nu au un Consiliu Judetean functional.

Gazeta de Bistrita: Cum vedeti rezultatul acestei dispute politice?

Daniel Suciu: În momentul în care colegii mei consilieri din PD-L vor întelege cum functioneaza regulile democratiei, sau poate când vor fi lasati sa gândeasca, atunci vor realiza ca au alta misiune decât scandalul. Acest nou razboi declansat de PD-L nu poate avea alta finalitate decât ceea ce sustinem noi si colegii liberali: majoritatea nu se schimba oricâte diversiuni ar încerca.

Gazeta de Bistrita: Credeti ca vor ramâne în functii vicepresedintii alesi, Gheorghe Marinescu si Mihai Bumbu?

Daniel Suciu: Din punctul nostru de vedere, Gheorghe Marinescu si Mihai Bumbu au fost alesi legal drept vicepresedinti ai Consiliului Judetean. Cel care a comis un abuz a fost presedintele Liviu Rusu, care a suspendat sedinta fara sa supuna la vot acest lucru, asa cum este stipulat clar în Regulamentul de Functionare al CJ. Sunt convins ca în cel mai scurt timp cei doi vicepresedinti îsi vor începe efectiv activitatea.

Gazeta de Bistrita: Cum vedeti colaborarea dintre presedintele Consiliului Judetean, Liviu Rusu, si primarii PSD?

Daniel Suciu: Sper ca domnul Liviu Rusu sa constientizeze faptul ca nu mai suntem în campanie electorala, una care nu întotdeauna a fost fair-play. Cred ca presedintele îsi va aduce aminte ceea ce spune în campania electorala, ca va tine cont de nevoile oamenilor si nu de culoarea politica a primarilor pe care acesti oameni i-au ales. Nu cred ca se simte foarte bine stiind ca oamenii au ales jumatate din primarii judetului reprezentanti ai PSD, dar sper sa aiba maturitatea necesara pentru a trece de acest nivel de întelegere a politicii, în care cine nu-i cu mine este împotriva mea. Primarii PSD reprezinta jumatate din populatia judetului, ori a-i marginaliza înseamna ca esti dispus sa te sinucizi politic. Oricum, presedintele Liviu Rusu nu va avea ocazia sa-i marginalizeze pe primarii PSD si PNL pentru ca majoritatea în Consiliul Judetean este detinuta tocmai de PSD si PNL, ceea ce lipseste astazi fiind acceptarea acestei realitati de catre domnii si doamnele din PD-L.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.