Grupul Teraplast Bistrita, unul dintre cei mai mari producatori de PVC din România, urmeaza sa investeasca 66 de milioane de euro în urmatorii cinci ani pentru relocare, extinderea capacitatilor de productie si diversificarea portofoliului de produse.

"Avem un plan de investitii bine conturat, directionat spre metinerea noastra ca unul dintre principalii jucatori de pe piata româneasca a materialelor de constructii si chiar din Europa de sud-est. Investitiile noastre vizeaza dezvoltarea gamei de produse, cresterea calitatii acestora la standarde europene prin achizitionarea de tehnologii de vârf precum si realizarea de ample lucrari de retehnologizare", a declarat, directorul general si presedintele consiliului de administrare al Teraplast, Emanoil Viciu.

Potrivit directorului companiei, Grupul Teraplast Bistrita se afla în proces de relocare a tuturor facilitatilor sale de productie într-un singur amplasament în afara orasului Bistrita, actiune ce urmeaza a se încheia la sfârsitul anului 2008. Relocarea se va face pe o suprafata de aproape 20 de hectare pe un teren unde Teraplast dezvolta un parc industrial în localitatea Saratel.

"Având o experienta de peste 30 de ani în prelucrarea maselor plastice, planul de investitii este o etapa fireasca a dezvoltarii companiei, deoarece ne dorim sa devenim cel mai mare funizor de solutii si sisteme integrate în domeniul instalatiilor si amenajarilor. Concentrarea activitatilor într-o locatie unica va optimiza fluxurile de productie si va fluidiza aprovizionarea si distributia",sustine Emanoil Viciu.

Investitie de 66 de milioane de euro

Reprezentantii companiei sustin ca în perioada 2008-2013 vor investi 56 milioane de euro pentru relocare, cresterea capacitatii de productie si dezvoltarea de noi produse, iar pentru perioda 2010-2013 au în plan alte investitii care se ridica la 10 milioane de euro.

"Ne gândim la abordarea unor noi domenii, dar si la extinderea regionala ceea ce înseamna chiar si achizitii de companii. Vizam tari cu potential precum Serbia, Bulgaria, Ucraina si chiar Ungaria", sustine Viciu.

Potrivit acestuia, terenul care va fi eliberat în urma relocarii, 6,5 ha, urmeaza a fi vândut sau folosit pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare în parteneriat alaturi de companii din domeniul imobiliar.

Milioane de euro, profit în 2007

Profitul neauditat al Grupului Teraplast Bistrita în 2007 se cifreaza la aproximativ 17,4 milioane lei, aproape dublu fata de cel din 2006. În 2006, profitul net auditat al Grupului Teraplast Bistrita a fost de 9,19 milioane lei.

Profitul consolidat pe 2007 ar putea suferi unele corectii ca urmare a aplicarii standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

Grupul Teraplast Bistrita include, pe lânga compania cu acelasi nume, firmele Plastsistem si Politub, în cadrul carora Teraplast detine participatii în proportie de 70%, respectiv 50% din totalul actiunilor.

Grupul Teraplast functioneaza în prezent în locatii relativ distincte, situate în zona intravilana a Bistritei, iar acest fapt atrage dupa sine atât dificultati de natura operationala, legate de activitatile curente de aprovizionare, distributie si administrare, cât si probleme de ordin strategic, privind conformitatea cu normele de mediu sau limitarea unor dezvoltari ulterioare ale Grupului în functie de evolutia pietelor relevante.

În consecinta, în perioada urmatoare, cu exceptia fabricii de teracota si a celei de tâmplarie cu geam termoizolant, Orizont, toate celelalte fabrici, inclusiv cea detinuta de societatea Politub, urmeaza sa fie relocate si integrate într-un parc industrial privat ce va avea o suprafata totala de circa 20 de hectare, în localitatea Saratel.

Afacerile Teraplast au avansat cu 14% în primul trimestru, la 42,05 milioane lei (11,4 milioane euro), fata de acelasi interval din 2007, dar profitul net a scazut cu 38%, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie.

Societatea a derulat în aprilie o oferta publica initiala în vederea listarii la Bursa, prin intermediul careia a strâns circa 13 milioane de euro (51 de milioane de lei) de la investitori. Oferta a fost suprascrisa cu aproape 4%, investitorii solicitând actiuni în valoare totala de 56,03 milioane de lei.

Grupul Teraplast Bistrita include firmele Teraplast, Plastsistem si Politub. Teraplast este unul din cei mai mari procesatori de PVC din România, Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.

Teraplast a aparut în anul 1990, dupa divizarea Întreprinderii de Materiale de Constructii a municipiului Bistrita, noua firma inglobând sectiile de teracota si de prelucrare a maselor plastice. Teraplast are o traditie de 112 ani în fabricarea cahlelor de teracota, iar în domeniul prelucrarii maselor plastice, o experienta de 30 de ani.

Teraplast are patru actionari principali, SIF Banat-Crisana, Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis) si doua persoane fizice detinând în total 94% din actiuni. Numarul de angajati este de 682 de persoane.

Vânzare de active si preluari

Procesatorul de PVC Teraplast va vinde unele terenuri si hale din Bistrita si va prelua în întregime firma Politub, la care detine în prezent jumatate din actiuni, restul fiind controlate de compania franceza Socomo Socutube, potrivit deciziilor luate de actionari în adunarea generala.

Grupul Teraplast vrea sa vânda aproximativ sase hectare de teren situate în centrul orasului, unde preturile variaza între 100 si 250 de euro pe metru patrat. În acest caz, societatea ar putea obtine pentru suprafatele respective pâna la 13 milioane de euro. Actionarii Teraplast au hotarât, în cadrul adunarii generale de saptamâna trecuta, sa vânda o serie de terenuri, o hala de productie de teracota si o platforma de depozitare a tevilor de PVC, amplasate în municipiul Bistrita, si care au o suprafata totala de aproape 27.000 de metri patrati.

De asemenea, actionarii Grupului Teraplast au decis sa cumpere pachetul de actiuni detinut de producatorul de tevi din plastic din Franta, Socomo Socutube, la firma Politub.

La ora actuala, Grupul Teraplast cuprinde trei societati: Teraplast, Plastsistem si Politub. Teraplast detine 70,43% din Plastsistem si 50% din Politub, restul fiind detinut de Sicotub.

În acelasi timp, serviciile de suport si de vânzari ale Politub si Plastsistem vor fi centralizate la nivelul Teraplast, pentru reducerea costurilor de administrare si pentru exploatarea mai buna a actiunilor simultane din activitatea de distributie a diferitelor produse ale Grupului Teraplast.

Afacerile procesatorul de PVC Teraplast SA au avansat cu 14% în primul trimestru al acestui an, la 42,05 milioane lei (11,4 milioane euro), fata de acelasi interval din 2007, dar profitul net a scazut cu 38%, la 2,43 milioane lei (658.288 euro).

Admiterea la Bursa

Compania Teraplast Bistrita a desfasurat în perioada 7-17 aprilie o oferta publica initiala (IPO), care a avut drept scop admiterea la cota Bursei a titlurilor Teraplast. În urma ofertei, suprasubscrisa cu 3,7%, compania a atras 56,04 milioane lei, bani care vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei.

Dorel Goia era principalul actionar al companiei înaintea ofertei publice, cu o detinere de 39,36% din actiuni, în timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crisana (SIF1) avea o participatie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag – sucursala din Ungaria a celui mai mare producator mondial de instalatii, compania franceza Aliaxis – detinea 9,22% din actiunile Teraplast.

Aurelia Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.