Tepele preferate de clujeni

Un „colectionar german” a impanzit blocurile din cartierul Grigorescu cu anunturi in care se ofera intre 25.000 si 35.000 de euro pentru o astfel masina de cusut. Mitul urban spune ca in aceste masini de cusut, inainte de Al Doilea Razboi Mondial, evreii au incriptat codurile unor conturi bancare, ori ca masinile de cusut contin anumite piese de platina. Pana la proba contrarie, inselatoria Singer se face in doua feluri extrem de simpliste, iar accentul de Fritz, cu care „colectionarul german” a vorbit cu reporterul Gazeta de Cluj, este, de fapt, unul de manasturean.

„German cumpar masini de cusut marci germane: Zzinger, Singer, Kasier, Naumann, Anker, Afrana, Pfaff, Haid-neu, Opel, Durkopp, Gritzner, etc. Se ofera: 25.000-35.000 euro. Plata la domiciliu. Tel 0763.782.xxx”, arata textul unui anunt lipit prin blocurile din Grigorescu. Pentru a ii scuti pe pensionarii sau amatorii de chilipiruri care au masini de cusut Singer, reporterii Gazeta de Cluj au sunat la numarul de telefon pentru a vedea ce metoda de „teapa” foloseste colectionarul german. Initial, interlocutorul a raspuns cu un firesc „Alo? Da, va rog”, insa, dupa ce a auzit ca ar putea cumpara o masina Singer, brusc, vocea s-a metamorfozat intr-una de „colectionar german”.
„Da, zigur ca zantem interezati, doar pentru aceazta am dat anuntul. Pretul ezte real pentru ca lucram pentru und coleczionar din Germania care ezte ecztrem de interezat de acezte masini special. Insa, trebui sa ne dati seria de pe masina pe care o detinet”, ne asigura de cele mai bune intentii Fritz. Dupa cateva minute, ii telefonam din nou germanului de ocazie pentru comunicarea seriei.
Din acest punct al discutiei, colectionarul are doua posibilitati de a ii insela pe creduli. Prima metoda este cea a „certificatului de autentificare” si presupune ca cel fraierit sa plateasca intr-un cont care i se comunica telefonic o suma de bani care reprezinta eliberarea unui certificat care dovedeste ca masina este autentica sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor. De regula, in acest caz, suma este intre 300 si 500 de lei, iar dupa efectuarea platii, “colectionarul” isi lichideaza contul.
A doua metoda este cea a masinii „gemene”. „Colectionarul” spune ca este interesat de cumpararea masinii de cusut, dar exista „Ein kleines Problem”. El este dispus sa ofere 25.000 de euro pentru masina in cauza, dar trebuie sa cumpere si masina care are inscriptionata seria „pereche”. Din intamplare, „colectionarul” are numarul de telefon al celui care o vinde. Disperat, cel care crede ca l-a prins pe Dumnezeu de picior, suna si celalalt vanzator spune ca vinde masina cu cateva mii de euro. „Fraieritul” cumpara masina „geamana”, dar nu va mai fi sunat niciodata de „colectionar”.
In cazul de fata, metoda folosita a fost cea cu „certificatul de autentificare”, iar cand „Fritz” a auzit cuvantul „polizei”, omul a devenit emotiv si a inchis telefonul. „Deci, perzoana ezte extrem de interesat, dar trebuie sa vedem cum platit o tax de certicat al masinii. Putet plati la bank si este vorba 120 de euro”, ni se arata cum putem pierde 120 de euro.

Soft-ul de aur

In ultimii ani, politistii clujeni au descoperit o singura persoana care dadea “tepe” Singer, la Sibiu, si care a fost trimisa dupa gratii. La nivel national, o retea de 60 de persoane care se ocupau de aceasta teapa s-au facut vinovati de un prejudiciu de peste 3,2 milioane de lei. „Colectionarul” ghinionist din Cluj a fost prins la Turda si a fost arestat pentru ca inselat o femeie careia i-a vandut o masina de cusut Singer cu 3.200 de euro. Pentru savarsirea faptei, barbatul s-a prezentat sub o identitate si domiciliu fals pentru a nu fi identificat ulterior.
Printre alte tepe intalnite la romani poate fi mentionata si teapa “munca la domiciliu”. Ziarele sunt impanzite de anunturi in care dupa ce prestezi goblenuri, asamblari de pixuri, jucarii, etc, poti castiga sute de euro. “Castigati sute de euro. Munca la domiciliu. Programul vi-l faceti singur. Felicitari manuale. Trimiteti plic timbrat la Oficiul Postal…". Cel care in aceasta plasa este contactat la scurt timp de “tepar” care cere in jur de 50 de lei pentru a trimite instructiuni si materialele pentru felicitarile sau obiectele decorative pe care ar trebui sa le asamblezi. Daca, dupa ce iti dai seama ca tocmai ai fost pacalit cu 50 de lei si ai vrea sa isi recuperezi banii, esti nevoit sa suni la numarul de telefon din datele de contact ale societatii fictive. Insa, de cum ti s-a raspuns la apelul telefonic, deja ai intrat intr-o noua teapa pentru ca numarul apelat este la suprataxa.
o alta teapa este cea a telefonului ce contine un anumit soft care i-ar putea ajuta pe hackeri sa sparga conturile bancare. Este vorba de celebrul telefon Nokia 1100 care, chiar daca nu contine soft-ul respectiv, este unul dintre cele mai rezistente telefoane facute de suedezi. Chiar daca scenariul acestei tepe este demn de filmele 007 , majoritatea se gandesc, in primul rand, ca ar putea castiga multi bani din nimic, decat ca ar putea fi inselati. “Telefoanele Nokia 1100 au avut o problema la soft, iar aceasta poate fi folosita de hackeri pentru a afla parole de la conturile oamenilor de afaceri. Tot cu Nokia 1100, poti redirectiona spre tine apelurile unui om, ii poti "aresta" numarul de telefon”, arata textul care te pregateste sa fii “intepat”. Majoritatea celor care au astfel de telefon uitat prin vreun sertar, nu au cunostintele unui hacker si nici nu intentioneaza sa devina, asa ca prefera sa isi vanda telefonul pentru cateva sute de euro. Insa, inainte de vanzare, telefonul trebuie “certificat”, operatiune care este suportata de naiv si costa de la cativa zeci de lei pana la 100 de lei.

Loto si sms care iti dau teapa

O alta teapa celebra este cea a SMS care te face “castigatori”. Este considerata ca fiind cea mai des intalnita inselatorie, dar si cea mai ieftina. In timp ce iti servesti cafeaua la micul dejun, esti anuntat ca ai castigat o masina. Ce poate fi mai placut decat sa iti incepi ziua stiind ca esti proprietarul unei masini in tipla. tot ce ai de facut, pentru a intra in posesia premiului, este sa suni la un numar de telefon. Din nefericire, in loc sa afli cum de te-ai pricopsit cu o masina, de fapt, prin apelarea numarului indicat incarci o cartela telefonica. Acest gen de frauda este destul de greu de depistat de politie pentru ca cei trag astfel de tepe, ori lucreaza in interiorul companiilor de telefonie mobila, ori sunt ajutati de cineva care un astfel de post, iar companiile respective, pentru a nu fi discreditate, prefera sa nu comenteze aceste cazuri si sa isi sfatuiasca clientii sa nu umble dupa cai verzi pe pereti.
O alta teapa cunoscuta este cea a castigului la o loterie fictiva: free lotto. In timpul orelor de munca primesti un mail in care esti anuntat ca ai castigat sute de mii de euro sau dolari la loteria internationala free lotto. In prima faza esti sigur ca nu vei fi inselat pentru ca in mail-ul respectiv esti atentionat sa fii atent la acest gen inselatorii. Dupa ce incerci sa iti ridici premiul, fara succes, ti se spune ca pentru a intra in posesia celor cateva sute de mii de euro trebuie sa platesti niste taxe, in valoare de cateva sute de euro. Comparand pretul taxelor cu suma castigata, multi cad in plasa. Insa, aceasta escrocherie este mai usor de depistat pentru ca mail-ul lasa in urma lui traseul ip-ului calculatorului folosit. Unele calculatoare au fost localizate in Africa sau pe servere aflate in afara legislatiei internationale.

Mitul Singer
Euforia „Singer” a avut o mare la mijlocul anilor ’90. Primul mit spunea ca unele masini „Singer” au in componenta piese din platina, in greutate de opt kilograme. A doua varianta, spune ca, in timpul persecutiilor naziste, evreii au depus sume uriase in banci din Elvetia si au notat numerele conturilor pe mai multe astfel de masini „Singer”, care s-au raspandit in Europa. Astfel, in momentul de fata, cel care incearca sa obtina acum aceste masini de cusut ar fi Mosadul.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.