Tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) expiră în trei zile

194

În trei zile, pe 18 mai 2017, expiră tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care au apărut în noiembrie 2016 în Monitorul Oficial. Noile tarife ar trebui să fie adoptate prin lege, însă cum procedura mai durează, nu este exclusă o prelungire a plafonării. Între timp, potrivit surselor guvernamentale, se lucrează la tarife noi, aproape identice, ba chiar mai mici la unele categorii de şoferi.

Cadrul legal RCA, reprezentat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, stabilea că asigurătorii RCA trebuie să respecte, timp de șase luni, tarifele maxime pentru polițe stabilite de ASF.

Noua lege RCA a fost aprobată de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Potrivit noii legi, prețurile asigurării obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ci se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF. Tariful de referinţă nu va fi obligatoriu, dar sursele citate de profit.ro afirmă că normele ASF vor limita posibilitatea depăşirii tarifului de referinţă cu peste 50%.

Transportatorii şi reprezentanţii service-urilor auto au solicitat deja prelungirea cu trei sau şase luni a plafonării existene, introduse de Guvernul Cioloş la presiunea aceloraşi actori sociali. Premierul Grindeanu a dat asigurări, săptămâna trecută, că nu există riscul ca tarifele RCA să explodeze, chiar dacă plafonarea expiră înainte de adoptarea noii legislaţii relatează Stiripesurse.

Loading...

1 COMENTARIU

 1. Eu cred ca „smecherul ” asta de Negritoiu… , a facut jocul „smecherilor” si „baietilor foarte destepti ” de la societatile straine de asigurari… si in mod sigur… ca nu „gratis „… Efectiv i-a lasat sa-si puna ce preturi vor muschii lor, a inghitit toate motivatiile si argumentele lor… etc, etc. si astfel , astazi, efectiv ti-e lehamite sa mai iesi cu masina pe drum, ca te costa mai scump decat ai merge cu taxi…
  Nu intelegem de ce :
  – de ce trebuie ca noi sa avem asigurari auto, musai numai cu firme din strainatate si nu si cu societati romanesti exclusiv ?
  – de ce trebuie sa faca asigurari auto numai cei pusi pe o anumita „lista ” … ( de smecheri, sau copii destepti ) si nu toata lumea care are obiect de activitate si „asigurarile de bunuri sau valori ” de orice fel … si impreuna cu ei sa stabilim noi preturile de asigurare, negociabil ?
  – de ce musai carte verde, desi nu circulam niciodata cu masina in strainatate ?
  – De ce nu se iau masuri ca prin politica de asigurare obligatorie auto, sa fie blocati si inhibati cei cu comportari violente , anarhice la volan si care nu respecta nici o regula de circulatie si de ce trebuie sa participam noi, toata lumea , in solidar la despagubirile pe care le fac firmele de asigurare auto ?
  – De ce nu se concepe O POLITZA DE ASIGURARE din care 20% sa fie platita obligatoriu de toata lumea ( si despagubirea sa fie tot la nivelul de 20% de catre societatea de asigurare ) si 80% sa fie obligati cei cu comportari anarhice si violente la volan ( cu antecedente si cazier de circulatie ) sa si le plateasca ei, daca vor despagubire 100% ?
  – De ce la accidentele de circulatie, nu se instituie un „schestru asigurator ” fata de cel vinovat de accident, prin confiscarea masinii sale si al altor bunuri personale, din care , daca nu are asigurare 100%, sa poata fi facuta despagubirea catre cei pagubiti si sa i se restituie masina sau bunurile numai dupa plata integrala a pagubei create prin accidentul produs din vina sa ?
  – De ce statul roman efectiv nu protejeaza proprietarii de autovehicule in nici un fel si-i lasa „prada ” smecherilor din asigurari, dupa cum vor muschii acestora ?
  – De ce noi toti, musai sa le platim societatilor de asigurare marja de profit, cheltuielile cu salariile salariatilor proprii, cheltuielile de administrare, impositele si taxele la care sunt obligati prin lege, bonus mallus, carte verde, victimele strazii… etc. etc. etc. care maresc politele de asigurare cu 400% ( deci si de 4 ori ) si de ce toate aceste chletuieli nu si le platesc societatile respective din profitul realizat , asa cum fac toate societatile comerciale lucrative ? De ce le tine statul roman in brate ?
  -De ce tzara asta si toate partidele de la guvernare, isi bat joc de noi toti ?
  Răspundeți

LĂSAȚI UN MESAJ