Sustinatorii ilegali ai lui Cretu si alti incompatibili pe listele PSD

George Avram, unul dintre propusii pentru functia de consilier local in Bistrita de catre PSD, a semnat anumite acte illegal in locul lui Cretu. Mai mult, urmatorii doi dintre  acestia sunt directori la doua dintre institutiile care au primit fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana cu sprijinul Primariei municipiului Cluj-Napoca si intr-o posibila stare de incompatibilitate.
Primarul Bistritei, Ovidiu Teodor Cretu a incalcat legea administratiei publice locale, dupa ce a delegat un subordonat sa semneze un act important  in locul sau. Documentul in cauza este un aviz emis de Primaria Bistrita si trimis Consiliului Judetean Bistrita –Nasaud, pentru realizarea studiului de fezabilitate al Variantei Sudice de Ocolire Bistrita (drum de centura). Documentul a fost declarat ulterior illegal.
Primarul Ovidiu Cretu s-a spalat pe mâini in privinta acestui proiect foarte contestat de cetateni, dupa ce actul emis cu numele sau, a fost semnat de viceprimarul George Avram (tot membru PSD), desi legea administratiei publice locale prevede clar: „emiterea de avize, acorduri si autorizatii date in competenta sa ( n. r – a primarului) prin lege, NU POT FI DELEGATE!”. 
Unul dintre cele mai contestate proiecte de catre locuitorii Municipiului Bistrita, in special a celor din zona Codrisor, a fost si ramâne cel privind realizarea unui drum de centura in partea de Sud a Bistritei, pe deasupra strandului municipal, prin Padurea Codrisor. Acest proiect a fost sustinut la Bistrita doar de primarul Ovidiu Teodor Cretu, iar de la nivel central, de beneficiarul proiectului Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) si proiectantul, S.C IPTANA S.A. La ora actuala, acest proiect este in stand – by, dupa ce majoritatea factorilor s-au opus, iar din maldarul de avize, Primaria Bistrita a emis unul, dar si Consiliul Judetean (care vrea sa il retraga luna aceasta). Daca aceasta varianta s-ar pune in practica, inseamna ca in urmatorii ani Bistrita va avea un drum de centura cu doua benzi care sa porneasca de la Viisoara, in zona Gropii Sarata, traverseaza apa inspre Valea Budacului, trece prin Padurea Codrisor, pe deasupra strandului municipal, apoi pe cursul râului Bistrita, Valea Ghinzii, strabate Dealul Cocos si se termina in DN 17, undeva in zona Unirea. Acest traseu complicat, din punct de vedere al lucrarilor, a fost propus ca varianta a II-a de catre proiectant (S.C IPTANA S.A), de beneficiar (CNADNR) si impus de Primaria Bistrita, prin edilul Ovidiu Teodor Cretu. Daca anul trecut demersurile pentru realizarea acestui proiect erau in floare, la inceput de 2010 centura a pierdut teren dupa ce Consiliul Local Bistrita a aprobat doua Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru modernizarea zonei Codrisor si realizarea Parcului Industrial Sarata, care exclud traseul II al Variantei Ocolitoare Bistrita. Apoi, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita – Nasaud (APM BN) nu a dat avizul pentru realizarea acestui proiect, iar Ministerul Apararii Nationale anunta si el ca nu va da unda verde, traseul fiind in apropierea poligonului de antrenament al Brigazii 81 Mecanizate. Mai apare acum si o surpriza: avizul emis de Primaria Bistrita pentru realizarea studiului de fezabilitate al variantei sudice de ocolire Bistrita nu este semnat de primarul Ovidiu Cretu, asa cum prevede legea, ci de un subaltern, respectiv colegul sau de partid, viceprimarul George Avram. Intr-o atare situatie, edilul s-ar putea dezice, la o adica, de orice responsabilitate, avizul nefiind practic emis de el.
Legea 215/2001 prevede clar ca emiterea avizelor, acordurilor si autorizatiilor date in competenta sa (n. r – a primarului) prin lege, NU POT FI DELEGATE.

Reabilitarea Liviu Rebreanu, contestata

Proiectul de realizare a Campusului Scolar din cadrul Colegiului National „Liviu Rebreanu” din Bistrita a ajuns in faza de incepere a lucrarilor de executie.
Prin acest proiect se urmareste reabilitarea liceului, a cantinei, inaltarea caminului, modernizarea salii de sport, dar si construire unui nou corp de cladire pe terenurile de beton, de handbal si de baschet din cadrul Colegiului. Terenul de fotbal cu gazon natural ar urma sa fie si el inlocuit pe viitor cu un covor sintetic, lucru contestat de membrii Partidului Ecologist Român Filiala Bistrita –Nasaud (PER BN), inca din campania electorala din 2008. La ora actuala ecologistii bistriteni nu au nici un reprezentat in Consiliul Local, fapt pentru care au decis sa demareze o actiune de strângere de semnaturi care sa le permita introducerea unui proiect de hotarâre in Consiliul local, prin care sa se garanteze pastrarea gazonului verde al terenului de sport de la „Liviu Rebreanu”, dar si intrarea libera a celor care doresc sa faca miscare aici. Actiunea de strângere de semnaturi va incepe la finele acestei saptamâni, fiind necesare aproximativ 4.000 de semnaturi de la cetatenii cu drept de vot din Bistrita. In paralel se va derula si o actiune de adunare de semnaturi de la tineri, in special de la elevii Colegiului National „Liviu Rebreanu”, dar si de la alte unitati de invatamânt din oras.
Directorul Colegiului, Constantin Rus sustine ca in prima etapa, spatiul verde al terenului de sport nu va fi afectat, insa pe viitor nu exclude aceasta varianta.

Toniuc: „Nu ne-am opus niciodata reabilitarii Colegiului Liviu Rebreanu!”

Presedintele PER Bistrita – Nasaud, Alexandru Toniuc, spune ca ecologistii nu se opun reabilitarii si modernizarii Colegiului „Liviu Rebreanu”, ci doresc doar pastrarea partii verzi care exista in incinta complexului. „Nu ne-am opus niciodata ideii de reabilitare si modernizare a complexului. Dar aceste lucrari nu trebuie sa duca la pierderea unor lucruri pe care le avem in momentul de fata. Noi (n. r – reprezentantii PER) suntem impotriva desfiintarii terenurilor de sport, din principiu, si a celui din complexul Colegiului „Liviu Rebreanu”, cu precadere, pentru ca sunt printre putinele spatii in care, la ora actuala, este posibil accesul liber al tinerilor pentru desfasurarea de activitati sportive. Suntem impotriva ideii de a desfiinta un teren de fotbal, de iarba, un teren cu gazon, pentru ca sa il inlocuim cu un teren asfaltat si pe care eventual se va pune un covor artificial care sa imita iarba”, se arata convins Alexandru Toniuc. Totodata, presedintele PER BN sustine ca pe terenul de la Liviu Rebreanu vin, in fiecare seara, sute de oameni care fac miscare. „Aproape in fiecare seara sunt circa 200 de oameni, care vin si alearga, pleaca, si vin altii. Chiar eu i-am numarat”, a spus Toniuc. 

Strângerea de semnaturi, solutia de avarie a ecologistilor

Filiala Bistrita – Nasaud a Partidului Ecologist Român nu are in prezent nici un membru in Consiliul Local, obtinând la ultimele alegeri abia 1.000 de voturi. Legati la mâini in aceasta situatie, ecologistii au venit cu singura solutie gasita, strângerea de semnaturi de la cetateni, prin care ar putea determina ca terenul de sport de la „Liviu Rebreanu” sa ramâna pe viitor in stadiul in care este acum. In total, PER are nevoie de 3.800 de semnaturi de la cetatenii cu drept de vot din municipiu, adica 5% din electoratul bistritean. In paralel, si tinerii vor fi invitati sa semneze pentru gazonul verde de la „Liviu Rebreanu”. „Singurul lucru pe care il putem face acum, din postura in care ne aflam, de simpli cetateni, este incercarea de a initia un proiect de hotarâre de Consiliu Local. Legea administratiei publice locale, actualizata in 2004, spune ca trebuie sa strângem aproximativ 3.800 de semnaturi, reprezentând 5% din numarul cetatenilor cu drept de vot din municipiu, lucru care nu va fi deloc usor. In paralel, vom initia si un tabel de semnaturi pentru persoanele care nu au drept de vot. Cred ca trebuie sa se tina cont si de parerea tinerilor, a elevilor, care studiaza in cadrul Colegiului „Liviu Rebreanu”, dar si in alte unitati de invatamânt din oras”, s-a aratat convins Alexandru Toniuc.
Pe de alta parte, directorul Colegiului National „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, considera ca ecologistii vin cu pretentii, intrucât spatiul de la Liviu Rebreanu este unul privat. „Eu habar nu am ce semnaturi vor sa adune ei! Acum, terenul acesta e in curtea liceului… Terenurile de sport nu se strica, nu stiu… Din câte am auzit, domnul Toniuc are niste pretentii ca sa intre in curtea scolii, dar acolo este spatiu privat si nu se poate intra când vrea, cine vrea si cum vrea. Elevii nostri au dreptul sa intre iar oamenii merg acolo sa alerge ca ii lasam noi”, sustine Rus. 

Andrei Muresanu, contestat si el
Lucrarile de modernizare si reabilitare ale cladirii vechi a Colegiului National Andrei Muresanu sunt inca in curs de desfasurare, iar igrasia si-a facut aparitia pe peretii exteriori, izolati si zugraviti.
SC Creativ Group SRL este aproape de finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a imobilului, insa proiectul se dovedeste a nu cuprinde toate elementele de istorie din imprejurimile amplasamentului. Firma bistriteana a beneficiat de doua suplimentari financiare, una de aproximativ 91.000 de lei, iar a doua de circa 535.000 de lei.
Proiectantul Utilitas are relasii apropriate la Ministerul Culturii, iar pe acest lucru si-au permis sa faca un proiect incomplet. Situatia a fost similara si la Cluj-Napoca, unde au cerut 1,5 milioane de euro in plus fata de proiectul initial. Ne intrebam cate suplimentari mai pot avea lucrarile la Colegiul National Andrei Muresanu.

SC Creativ Group SRL, specializata in lucrari pe monumente istorice, este abonata municipalitatii la lucrari pe bani publici. In afara de lucrarile de la Colegiul National „Andrei Muresanu”, printre obiectivele la care firma a castigat lucrari in ultimii ani se numara Biserica Evanghelica, Liceul de Arte Plastice, „Corneliu Baba”, iar de curand „Casa cu Lei” si reabilitarea acoperisului Primariei Bistrita.

Bistritenii reclama

O bistriteanca a semnalat unele aspecte cerand municipalitatii sa ia masuri in acest sens. Femeia a precizat ca in anumite zone tencuiala deja se macina, iar un zid a fost vopsit cu lavabila, fara a fi refacut mai intai.
Femeia ii cere primarului Ovidiu Cretu sa se sesizeze vis-a-vis de problemele semnalate si sa le remedieze.
„In unele zone tencuiala deja se macina, cade, iar la 10 metri s-a dat cu lavabila direct peste caramizi. Asta in conditiile in care se folosesc bani europeni. Va rog , domnule primar, sesizati-va!”, a mai adaugat aceasta.

Directorul Colegiului National „Andrei Muresanu” a explicat pentru Gazeta de Bistrita ca de fapt este vorba despre un zid care nu a fost cuprins in proiect.
„Toata lucrarea este in gestionarea primariei. Este vorba de un zid care nu este prins in lucrari. Zidul dinspre Eminescu nu a fost prins in reabilitare, ci este un element ca sa boldeze vechimea imobilului. Acel zid nu trebuie facut nimic cu el, trebuie sa ramana in stadiul lui de zid de 100 de ani. Pe partea exterioara constructorul a dat cu un var. In 15 decembrie va fi predarea. Toata lumea va fi invitata. E vorba de curtea interioara dinspre Eminescu. E o curticica unde oricum noi nu facem nimic. Am cerut o solutie tehnica si pentru el. Nu este in pericol sa se prabuseasca, dar e inestetic”, a declarat Camelia Tabara, directorul Colegiului National Andrei Muresanu.
Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Bistrita spun ca problemele aparute vor fi rezolvate in primavara, cand vremea va permite asta.
Contractul de executie a lucrarilor de consolidare si modernizare a corpului A (n. r. –corpul vechi) a Colegiului National Andrei Muresanu a fost atribuit prin licitatie firmei SC Creativ Group SRL Bistrita, care isi desfasoara activitatea in asociere cu SC Euras SRL din Satu Mare.
„Din cate stiu, Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita se reabiliteaza, responsabil fiind Primaria municipiului Bistrita. Am insa o intrebare: de cand au inceput lucrarile ati fost vreodata sa vedeti cum se desfasoara acestea? Va intreb deoarece partea din spate a cladirii (in parcarea din spate la Banca ING) este bataie de joc felul in care s-a refacut”, scrie reclamanta.

Primaria promite ca rezolva problema

Referitor la sesizarea primita, reprezentantii Primariei Bistrita sustin ca stiu despre aceste probleme si le vor rezolva pe viitor. Purtatorul de cuvant al municipalitatii, Mihai Rusti, a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca deocamdata lucrarile nu sunt gata, iar eventualele greseli ale constructorului vor fi taxate, daca este cazul, atunci cand se va face receptia muncii lui.
„Daca nu si-au facut munca cum trebuie vom vedea la final. Atunci se face receptia lucrarilor, iar in cazul in care nu sunt toate in regula, se va reface lucrarea acolo unde este cazul pana iese bine”, spune Mihai Rusti.
Cu alte cuvinte, lucrurile nu vor ramane asa, iar constructorul va trebui sa refaca izolatia si zugraveala in primavara, cand se mai incalzeste vremea.
In legatura cu cea de-a doua problema – zidul care a fost vopsit cu lavabila fara a fi in prealabil consolidat si reparat, reprezentantii municipalitatii au precizat ca acesta nu face parte din proiectul de modernizare a corpului A. Mai exact, demersul vizeaza doar reabilitarea imobilului, nu si a acelui zid exterior, care delimiteaza curtea colegiului de o parcare de masini.
Cu toate acestea, executantul a vopsit zidul pentru a-i da un aspect mai placut. Tot in primavara, cand vremea va permite, primaria se va ocupa de consolidarea lui.

Investitie de milioane de lei

Printre proiectele pentru care edilul Ovidiu Cretu a reusit sa atraga finantarea europeana se numara si cel privind Consolidarea si modernizarea corpului A (cladirea veche) a Colegiului National Andrei Muresanu.
Conform datelor postate pe site-ul municipalitatii, valoarea totala a demersului este de 8.383.192 lei, din care asistenta nerambursabila este de 6.877.220 lei.
Licitatia privind executia lucrarilor a fost castigata, in 2010, de catre firma SC Creativ Group SRL Bistrita, valoarea contractului fiind de 4.865.524 lei, fara TVA, iar durata implementarii acestuia este de 16 luni. Firma bistriteana lucreaza la acest proiect in parteneriat cu SC Euras SRL din Satu Mare.
In ianuarie 2011, Creativ Group primeste o suplimentare de 91.255 lei, iar in aprilie inca 534.635 lei, astfel ca valoarea totala a lucrarilor de reabilitare si modernizare a scolii bistritene ajunge la 5,49 milioane lei.
Amplasamentul a fost predat constructorului la inceputul lunii august a anului trecut, urmand ca imobilul sa fie gata in lunile urmatoare, iar cursurile sa se poata desfasura in conditii normale, dupa ce aproape un an elevii si dascalii s-au descurcat cum au putut.
„Principalul obiectiv al proiectului consta in consolidarea si modernizarea cladirii corpului A, cu o suprafata desfasurata de 4752,72 metri patrati, in vederea asigurarii functionarii in conditii optime a unei cladiri cu o arhitectura speciala si cu o veche istorie educationala pentru asigurarea calitatii si accesului la educatie, inclusiv modernizarea utilitatilor”, spun reprezentantii primariei.
Printre lucrarile executate se numara cele privind reabilitarea exterioara si interioara a cladirii cu regim de inaltime D+P+2E si sala de sport veche, in care isi desfasoara activitatea Colegiul National Andrei Muresanu, crearea de facilitati speciale pentru persoanele cu dezabilitati, reabilitarea instalatiilor electrice, sanitare, termice si dotarea cu echipamente IT si mobilier.
BOX Lista oficiala
1. George Avram – viceprimar PSD
2. Constantin Rus – consilier local PSD, director al Colegiului National “Liviu Rebreanu”
3. Camelia Tabara – consilier local PSD, director al Colegiului National “Andrei Muresanu” – FOTO
4. Alexandru Bria – consilier local PSD, notar
5. Andrei Kozuk – consilier local PSD
6. Iosif Molnar
7. Marius Bor – fost presedinte al Organizatiei de Tineret a PSD Bistrita-Nasaud
8. Marius Pasca – consilier local PSD
9. Aurora Rad – consilier local PSD
10. Ioan Radu Dohotar
11. Gheorghe Sabau – fost director al Directiei Finantelor Publice Bistrita-Nasaud
12. Vasile Chioran
13. Ioan Radu Uta
14. Cristian Lang
15. Cristian Codarean
16. Grigore Dohotar
17. Silvia Sângeorzan
18. Carmen Viorica Naghy

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.