Surpriza in GUVERNUL GRINDEANU: „Nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului şef al DNA”

131

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanşarea procedurii de revocare a procurorului general şi a procurorului şef al DNA.

„În acest context, evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate, de oportunitate (…) am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului şef al DNA”, a spus Toader într-o conferinţă de presă.

Ministrul Justiţiei a menţionat că este necesară instituirea unei obligaţii de raportare a activităţii desfăşurate de procurorii DNA, DIICOT şi ai Parchetului Înalte Curţi, monitorizare pe care o va face personal.

„Ceea ce considerăm oportun, în spiritul exigenţelor statului de drept, este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei şi, repet, o voi exercita fără ingerinţe în independenţa procurorilor de a da soluţii, pentru identificarea modului în care pe viitor procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţă, să evite transformarea acţiunilor de prevenire, de combatere a fenomenului infracţional în acţiuni de natură să pună în pericol democraţia, să afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale. Această autoritate se va exercita fără ştirbirea independenţei procurorilor, ci ca un mecanism care să dea eficienţă, consistenţă prevederilor articolului 132 alineatul 1 din Constituţie de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor (…)”, a mai spus Tudorel Toader.

2 COMENTARII

  1. ” Corb la corb … niciodata nu-si scot ochii ” … este un fapt, care ar trebui sa va lamureasca … ?! Trebuia inca de la „inceput” sa intelegeti ca … ” nu este oportun ” … Nu vi se pare „curios ” ?!

LĂSAȚI UN MESAJ