Aleşii din Parlament mai au circa încă un an de parcurs până la final de mandat. Munca lor în legislativul naţional a fost monitorizată de Fundația MRC – Median Research Centre – şi prezentată pe site-ul Parlament transparent. Iată cum arată în cifre munca deputaţilor de Bistriţa-Năsăud – Daniel Suciu, Doina Pană, Stelian Dolha şi Ioan Oltean.

 

Aproape 60 de luări de cuvânt de la tribună

Daniel Suciu, deputat PSD ales cu 54% din voturi în Colegiul 2 Beclean, este la primul mandat de parlamentar. Conform site-ului Parlament transparent, alesul bistriţean a fost prezent la vot în legislativul naţional în proporţie de 89% şi a dat dovadă de loialitate totală faţă de guvern şi 99,7% faţă de partidul său – PSD.

Din 2012 încoace, deputatul bistriţean are la activ nu mai puţin de 60 de iniţiative legislative, ale căror cosemnatari sunt mai mulţi parlamentari ai puterii. La acestea se adaugă 58 de luări de cuvânt de la tribuna Camerei Deputaţilor, majoritatea fiind declaraţii politice.

Daniel Suciu a avut şi 12 întrebări şi interpelări, însă doar una singură a vizat o problemă din colegiul pe care îl reprezintă în Camera Deputaţilor – Situaţia podului acoperit din lemn din comuna Coşbuc, în timp ce 6 au vizat probleme din municipiul Bistriţa, care intră în competenţa deputatului acestui colegiu – Doina Pană. Iată şi care sunt probleme de interes ale deputatului Suciu din Colegiul 1 – Situaţia precară a locuinţelor ANL, Situaţia cerşetorilor stabiliţi în Pădurea Codrişor (două interpelări depuse pe aceeaşi temă la interval scurt de timp, una datând din 1 octombrie 2014, cealaltă în 25 noiembrie 2014), Metodologia aplicării orelor de muncă în folosul comunităţii (două interpelări depuse pe aceeaşi temă la interval scurt de timp, prima depusă pe data de 1 octombrie 2014, cealaltă în 25 noiembrie 2014), Măsuri pentru copiii diagnosticaţi cu autism. O altă interpelare a vizat un caz din Colegiul 3 al deputatului Ioan Oltean, fiind vorba de cazul foarte mult mediatizat al micuţei Antonia Mureşan.

Alesul social-democrat al Colegiului 2 Bistriţa-Năsăud a fost interesat şi de probleme din judeţul vecin – Mureş – una dintre interpelări făcând referire la situaţia Castelului Bethlen din satul Criş, comuna Daneş, monument istoric de categoria A care datează din sec. al XV-lea, pentru care a atras atenţia autorităţilor centrale, respectiv ministrului Culturii, Kelemen Hunor, de lipsa fondurilor necesare reabilitării. Nimic nu ar părea ieşit din comun cu privire la interesul manifestat de deputatul bistriţean faţă de acest castel din judeţul Mureş, dacă nu ar exista alte două castele declarate tot monumente istorice de categoria A şi în Bistriţa-Năsăud aflate în stare deplorabilă – castelele Teleki din Posmuş şi Comlod.

Potrivit sursei citate, Daniel Suciu a avut 21 de voturi favorabile, considerate a fi controversate. Experţii Fundației Median Research Centre explică că respectivele voturi considerate a fi controversate sunt voturi date asupra unor proiecte de lege și propuneri legislative inițiate în această legislatură sau în precedentele, care au fost considerate problematice de către media sau ONG-uri.

„Aceste voturi acoperă o gamă largă de subiecte: de la probleme de mediu și patrimoniu cultural (ex.: Roşia Montană), la probleme de etică aplicată (ex.: Obligativitatea consilierii psihologice înainte de avort), de la aspecte ce țin de libertatea presei și libertatea de expresie (ex.: reincriminarea insultei şi a calomniei) până la reglementări legate de funcționarea justiției (ex. scoaterea primarilor și altor demnitari aleși de sub incidenţa conflictului de interese)”, explică experţii Fundaţiei MRC pe site.

 

Codul Silvic, adoptat în forma iniţială! Doina Pană: Epoca celor care au măcelarit codrul, începe de azi să apună

Mare parte absentă pe motiv de fotoliu de ministru

Doina Pană  – deputat PSD, aleasă cu 57% din voturi în Colegiul 1 Bistriţa, este la primul mandat de parlamentar. Doina Pană a înregistrat până acum o prezenţă de 40% la vot în legislativul naţional. Prezenţa redusă este explicabilă prin prisma numirii sale, în perioada 21 decembrie 2012 – 4 martie 2014, ca ministru delegat pentru Dialog Social, iar din 4 martie până decembrie 2014 – ministru al Apelor şi Pădurilor.

Potrivit „Parlament transparent”, Doina Pană a fost loială partidului în proporţie de 99,7%, iar guvernului din care a făcut parte o bună perioadă de timp – 100%.

De la tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul de 26 de ori şi a fost cosemnatara a 24 de iniţiative legislative. Totodată, Doina Pană numără 6 voturi „pentru”pe proiectele legislative considerate a fi controversate.

 

Stelian Dolha: :  Maşina de propagandă a premierului lucrează la capacitate maximă

Interpelări, cât degetele de la o mână

Stelian Dolha – deputat PNL ales în Colegiul 4 Valea Bârgăului cu 56% din voturi este şi el la primul său mandat în Parlament.

Conform sursei citate, deputatul Dolha a fost prezent în proporţie de 94% la vot, a dat dovadă de loialitate faţă de partidul său în proporţie de 99,3%, iar faţă de guvern doar 87%.

Alesul liberal a fost cosemnatarul a nu mai puţin de 51 de iniţiative legislative, din care doar una a fost aprobată – Propunere legislativă privind modificarea Legii 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor. Alte 12 au fost respinse, restul fiind încă „în lucru” pe masa aleşilor.

În ceea ce priveşte interpelările şi întrebările adresate miniştrilor, Stelian Dolha numără doar 5, din care doar două au interes judeţean, una vizând o problemă din Colegiul 3 al lui Ioan Oltean – Situaţia proiectului de modernizare a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud.

Ca şi colegii săi de cameră, Stelian Dolha are în dreptul numelui său 12 voturi considerate a fi controversate.

 

Ioan Oltean: Cardul naţional de sănătate,  un nou instrument de umilire a cetăţeanului român, marca guvernării Ponta

Mare interes pe teme naţionale

Ioan Oltean – deputat PNL (fost PDL) ales cu 36% din voturi (prin redistribuire) în Colegiul 3 Năsăud – Valea Someşului este la cel de-al 6-lea mandat de parlamentar. Prezenţa înregistrată la votul din plenul Camerei este de 71%.

Loialitatea faţă de partid este în proporţie de 96,9%, în timp ce loialitatea faţă de guvern, explicabilă prin poziţia de reprezentant al unui partid aflat în opoziţie, este de doar 67%.

De la începutul celui de-al 6-lea mandat de deputat, Ioan Oltean a luat cuvântul în plen de 1.033 de ori şi a avut 38 de iniţiative legislative.

Numărul întrebărilor şi interpelărilor adresate de deputatul Ioan Oltean este de 28, din care 16 sunt considerate de interes local. Din acest număr al interpelărilor numite de interes local, doar două, ce datează din 2013 – 5 martie, respectiv 23 aprilie -, fac referire la probleme din colegiul pe care îl reprezintă, însă este aceeaşi temă – Situaţia drumului judeţean DJ 172 D Ilva Mică – Lunca Ilvei. O altă interpelare a deputatului liberal face referire la Casa de Cultură Liviu Rebreanu din Bistriţa, iar alte două, cu aceeaşi temă, fac referire la excluderea din noul MasterPlan pentru transporturi a autostrăzii Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava, prevăzută şi aprobată prin Legea 363/2006.

Din cele 21 de proiecte legislative controversate, Ioan Oltean a votat „pentru” de 4 ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.