Peste 1.500 de suspiciuni de fraudă la acordarea ajutoarelor sociale au fost semnalate în urma unui control al Curţii de Conturi, dar şi al Serviciului de Inspecţie Socială din cadrul Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud (AJPIS BN), în primul semestru al acestui an. Astfel că Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud ar avea de recuperat circa 120.000 de lei. Mai mult de jumătate sunt suspiciuni cu privire la acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

În 2013, în urma controalelor efectuate de Serviciul de Inspecţie Socială din cadrul instituţiei dar şi de Curtea de Conturi, AJPIS BN a avut de recuperat 1,7 milioane lei de la bistriţenii care au beneficiat de ajutoare sociale.

 

Uneori din necunoaşterea legilor în vigoare, alteori din lăcomie deşi nu vorbim de sume foarte mari, românii nu dau niciodată înapoi când vine vorba de a primi bani de la stat sub formă de ajutoare sociale. Drept urmare, anual se scurg de la bugetul de stat zeci de milioane de lei, bani care ar putea fi utilizaţi în alte zone importante.

În 2013, în judeţul Bistriţa-Năsăud discutăm despre circa 1,7 milioane lei care de care unii conjudeţeni au beneficiat fără să aibă dreptul. Din acest total, circa 1,3 milioane lei a fost stabilit în urma controlului efectuat de Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud, restul sumei fiind stabilit de Serviciul de Inspecţie Socială din cadrul AJPIS. Anul acesta suma care trebuie recuperată de AJPIS BN este ceva mai mică, însă deocamdată discutăm de primele şase luni ale acestui an.

 

În primul semestru al anului 2014, au avut loc peste 50 de verificări din partea instituţiilor abilitate care au vizat principalele beneficii de asistenţă socială, se arată într-un raport al AJPIS. Verificările au fost efectuate pe două direcţii. Discutăm despre obişnuitele controale tematice efectuate de serviciul de inspecţie din cadrul AJPIS şi de cele efectuate de Curtea de Conturi. Astfel, Serviciul inspecţie socială a efectuat un număr de 35 de activităţi de control tematice, când au fost verificate nu mai puţin de 292 de suspiciuni de fraudă, din care confirmate au fost 76, valoare debitelor ajungând la 119.506 lei.

Din numărul total de suspiciuni, 48 au fost în ceea ce priveşte ajutorul social (venitul minim garantat) din care s-au confirmat 22, valoarea debitelor ajungând la 43.144 lei. Alte 123 de suspiciuni au fost în cazul acordării alocaţiilor de susţinere, din care s-au confirmat 34, valoarea debitelor ajungând la 18.498 lei. În ceea ce priveşte alocaţia de creştere au existat 113 suspiciuni de fraudă, din care doar 18 s-au confirmat. În acest caz, AJPIS BN are de recuperat 65.212 lei.

Suspiciuni de fraudă au fost în ceea ce priveşte acordarea alocaţiei de stat pentru copii, în număr de 8, din care doar două s-au confirmat. Valoarea debitelor se cifrează la 1.652 lei. Curtea de Conturi a efectuat în primul semestru al acestui an 17 acţiuni de control, numărul total al suspiciunilor care trebuie verificate în continuare de AJPIS BN fiind de 1.214. Astfel, potrivit Curţii de Conturi există 633 de suspiciuni în cazul acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei, 592 suspiciuni la acordarea alocaţiei de susţinere a familiei şi 79 de suspiciuni în ceea ce priveşte acordarea venitului minim garantat (ajutorul social).

 

În 2013, Serviciul Inspecţie Socială a efectuat zece activităţi de control, din care şase în cadrul campaniilor tematice şi patru ca urmare a suspiciunilor identificate împreună cu reprezentanţii Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud. În paralel, au fost derulate acţiuni de informare şi consiliere, precum şi activităţi de verificare şi monitorizare a suspiciunilor identificate şi comunicate primăriilor din judeţ.

Astfel, în urma unui control privind stabilirea, acordarea şi plata ajutorului social au fost identificate 149 de cazuri suspectate cu nereguli, din care s-au confirmat 44. Suma care trebuia recuperată este de peste 25.000 lei. De asemenea, în urma controlului efectuat cu privire la stabilirea, acordarea şi plata alocaţiei pentru susţinerea familiei au fost identificate 1.123 de suspiciuni, din care s-au confirmat 563, debitul înregistrat ajungând la 118.351 lei. Serviciul de Inspecţie Socială a verificat şi stabilirea, acordarea şi plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei, unde 377 de beneficiari au fost suspectaţi de nereguli, din acest număr confirmându-se 97, valoarea totală a debitelor ajungând la 9.944 lei. În ceea ce priveşte stabilirea, acordarea şi plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului au fost suspectate 2.170 de cazuri din care s-au confirmat cu nereguli 167, valoarea debitelor ajungând la 213.568 lei. Alte 44 de cazuri au fost suspectate de nereguli în cadrul controlului privind stabilirea, acordarea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, din care s-au confirmat 12, valoarea debitelor fiind de 23.280 lei. De asemenea, a fost efectuat şi un control privind stabilirea, acordarea şi plata beneficiilor pentru persoane cu nevoi speciale situaţie în care au fost suspectate 320 de cazuri, din care s-au confirmat doar opt, valoarea debitelor fiind de 19.004 lei. Per total, sumele care trebuiau recuperate de la beneficiarii găsiţi în neregulă au ajuns la un total general de 409.197 lei din care, la data publicării raportului de activitate aferent anului 2013, 335.664 lei fiind deja recuperaţi.

La numărul suspiciunilor verificate în cadrul campaniilor tematice cu privire la stabilirea, acordarea şi plata beneficiilor sociale, ca urmare a controlului Camerei de Conturi a judeţului Bistriţa-Năsăud, a s-a adăugat un număr suplimentar de suspiciuni, ca urmare a identificării unor noi surse de venituri sau bunuri. Astfel au fost identificate 4.097 de suspiciuni din care s-au confirmat 3.022, mai bine două treimi din total provenind din categoria beneficiarilor de ajutoare de încălzire a locuinţei. Mai precis discutăm de un număr de 2.376 de beneficiari care nu au avut dreptul să încaseze ajutoare pentru încălzirea locuinţei, valoarea debitelor la 473.648 lei, din care AJPIS a recuperat 197.502 lei. În 2013, Curtea de Conturi a suspectat de nereguli 43 de beneficiari ai îndemnizaţiei pentru creşterea copilului, din care s-au confirmat 12 cazuri, valoarea debitelor ajungând în acest caz la 131.818 lei.

De asemenea, 729 de suspiciuni au fost şi în cazul acordării alocaţiei pentru susţinerea familiei, din care confirmate au fost 406, în urma cărora s-a stabilită că AJPIS are de recuperat 235.876 lei. Alte 392 de suspiciuni au fost şi în cazul acordării de ajutoare sociale, confirmându-se în urma controlului 228, valoare debitelor ajungând la 508.484 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.