Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.466 din 25 iunie 2014 și va intra în vigoare pe 28 iunie 2014.

Conform Noului Cod al insolvenței, planul de reorganizare al unei firme aflate în insolvență va fi de trei ani și nu un an așa cum se preciza în OUG nr. 91/2013, declarată neconstituțională. Mai mult decât atât, prelungirea acestuia va putea fi realizată pe un an de zile.

Noul Cod al insolvenței stabilește că planul de reorganizare va cuprinde: categoriile de creanțe care nu sunt defavorizate; tratamentul categoriilor de creanțe defavorizate; dacă și în ce masură debitorul, membrii grupului de interes economic, asociații din societățile în nume colectiv și asociații comanditați din societățile în comandită vor fi descărcați de răspundere; ce despăgubiri urmează a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creanțe, în comparație cu valoarea estimativă ce ar putea fi primită prin distribuire în caz de faliment; valoarea estimativă se va calcula în baza unui raport de evaluare, întocmit de un evaluator desemnat; modalitatea de achitare a creanțelor curente.

Modificarea planului de reorganizare, inclusiv prelungirea acestuia se va putea face oricând pe parcursul procedurii de reorganizare, fără a se putea depăși o durată totală maximă a derulării planului de 4 ani de la confirmarea inițială, se arată în noile prevederi.

De asemenea, Noul Cod al insolvenței prevede că, debitorul va putea cere insolvența doar dacă are datorii mai mari de 40.000 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.