La data de 29 august preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, împreună cu managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, au asistat la slujba de la Mănăstirea Cormaia.

Slujba a fost oficiată de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ de praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, cu prilejul hramului mănăstirii. Alături de Înaltpreasfinția Sa a slujit un sobor de 20 de preoți și diaconi, din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Pr. Arhimandrit Dumitru Cobzaru și părintele protopop de Năsăud, Ioan Dâmbu.

Mănăstirea Cormaia din județul Bistrița – Năsăud a fost reînființată în anul 1994, pe o veche vatra monahala, de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. În ultimii ani, în cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. La mănăstirea Cormaia mai exista și o bisericuță din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636, de călugării ortodocși veniți de la mănăstirile Neamț și Putna. Acest locaș de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu”, potrivit Radio Renaşterea.

„Au fost momente înălțătoare, într-unul dintre cele mai frumoase locuri ale județului Bistrița-Năsăud!” a scris Radu Moldovan  pe pagina de socializare.

După slujbă, preşedintele CJ BN, alături de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,  consilierul județean Mirela Cârcu și Părintele misionar Tudor Mudure,su vizitt lucrările de la Centrul Misionar pentru Tineret ”Preot Profesor Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi.

„M-a încântat faptul că stadiul lucrărilor este unul avansat și sper să găsim alături de ÎPS Andrei soluții pentru ca lucrările la Centrul de Tineret din Sângeorz-Băi să fie încheiate până la primăvară”, a mai scris preşedintele CJ BN.

 

Punerea pietrei de temelie a Centrului Misionar de Tineret de la Sîngeorz-Băi a avut loc în 26 aprilie 2012, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Proiectul este dedicat în întregime tinerilor şi presupune construcţia unui centru care va dispune de 64 de locuri de cazare, bibliotecă şi sală multifuncţională cu toate dotările necesare bunei desfăşurări a activităţilor pentru tineret.

Una dintre destinaţiile cheie ale centrului va fi de a găzdui tabere şi întâlniri ale tinerilor, de a organiza sesiuni de comunicări, conferinţe sau training-uri pentru a forma un nucleu activ în comunitatea creştină. De asemenea, centrul va avea şi scopul de a susţine şi derula activităţi social-filantropice, fiind totodată un punct de legătură între tinerii din comunităţi diferite şi cu interese variate.

„Iniţierea şi funcţionarea acestui centru reprezintă un pas esenţial în responsabilizarea tinerilor, în special pentru că asigură concomitent dezvoltarea lor sufletească şi consolidarea comunităţii creştine. Datoriile morale şi responsabilităţile creştine trebuie asigurate atât dinspre Biserică, părinţi, societate înspre tineri, cât şi în sens invers, pentru menţinerea unui echilibru în sănătatea spirituală”, potrivit paginii oficiale a Centrului Misionar pentru Tineret „Preot Profesor Ioan Bunea”.