La data de 22 octombrie a avut loc lansarea proiectului „Şi noi putem”, proiect în cadrul căruia s-a discutat despre marginalizarea socio-economică a persoanelor din grupurile vulnerabile. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurseor Umane 2007-2013-Investeşte în oameni!”

În România şi la nivelul regiunilor Nord Vest şi Sud Muntenia, marginalizarea socio-economică a persoanelor din grupurile vulnerabile rămâne o problemă: 34,3% din populaţia regiunii Nord Vest şi 43,1% din populaţia regiunii Sud Muntenia este expusă excluziunii socio-economică, în timp ce rata depravării materiale severe este de 23,9% în regiunea Nord Vest şi de 33,4% în regiunea Sud Muntenia, faţă de o medie europerană de 8,1%. Lipsa accesului la educaţie este o cauză şi în acelaşi timp un efect al marginalizării. De asemenea, excluziunea socială ia forme multiple, transmiţându-se adeseori de la o generaţie la următoarea. Lipsa de acţiune a sistemului pentru a oferi soluţii pentru incluziunea socio-economică a persoanelor cu nivel scăzut de educaţie generează un efect de perpeutare şi multiplicare a marginalizării sociale, crescând numărul de asistaţi sociali şi mărind presiunea economică asupra contribuabililor.

 Bugetul proiectului este de 700.000 de euro, bani cu care vor fi sprijite 80 de persoane care au părăsit timpuriu şcoala să se califice în trei meserii, iar 24 dintre ele să se angajeze în şase structuri de economie socială înfiinţate prin proiect.

„Proiectul „Şi noi putem” se referă la faptul că putem folosi instrumentele economiei sociale aplicate în viaţa persoanelor cele mai vulnerabile. Grupul ţintă e format din persoane care nu au opt clase terminate. Sunt 80 de persoane care vor beneficia de cursuri de formare profesională în trei meserii:  şlefuitor metale, vopsitor industrial şi presator mase plastice, iar 24 de persoane vor fi angajate în şase firme create prin acest proiect din care patru în Bistriţa-Năsăud şi două în judeţul Giurgiu, judeţ partener al nostru în proiect. La Bistriţa vom înfiinţa un atelier de confecţii inox, atelier de confecţii fier forjat, atelier de montaj confecţii inox şi confecţii fier forjat, respectiv un atelier de vopsitorie în câmp electrostatic, iar în Giugiu vor fi centre de colectare şi presare deşeuri reciclabile. Deocamdată nu am recrutat beneficiarii. Probabil o parte vor fi cei care locuiesc în Centrul Onisim şi care vor să aibă un nou start în viaţă, să înveţe meserii noi şi să-şi câştige existenţa”, a declarat Iosif Pintican, director general Centrul Creştin de Reintegrare Socială ONISIM.

La conferinţa de lansare a proiectului a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, dar şi senatorul PNL BN, Dorin Dobra, şi alte personalităţi.

„Ne bucurăm că există oameni ca şi dumneavoastră care sunt interesaţi de cei care au fost mai puţin ajutaţi de soartă şi de bunul Dumnezeu. Cred că e obligatoriu să facem un efort cu toţii pentru ca aceste persoane care abandonează şcoala, care devin, în timp, o povară pentru stat – fiindcă trebuie găsite soluţii de a fi sprijinite – să fie scoase din această zonă şi reintegrate în societate. Mă bucur, de asemenea, că acest program important, POSDRU, a fost deblocat, fiindcă e un program foarte important. Fiecare loc de muncă e un câştig pentru noi. Înţeleg că vor fi 24. Există o singură variantă pentru o carieră de succes: educaţia”, a declarat Radu Moldovan.

32467

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.