Fostul director general al filialei SC Electrica Transilvania Nord, Gabriel Michael Ruga, a fost trimis în judecată pentru corupţie, spălare de bani şi abuz în serviciu, fapte prin care împreună cu alte opt persoane a prejudiciat compania cu peste 41 de miliarde de lei vechi. Procesul, aflat pe rolul Tribunalului Cluj din 2009, era împotmolit în așteptarea unei expertize. Acum, când expertiza a fost în sfârșit finalizată, se contestă prețul acesteia, considerat mult prea mare de toate părțile interesate în întocmirea ei.

 

Procurorii DNA Cluj au acuzat că, în perioada septembrie – octombrie 2003, Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDFEE Transilvania Nord, primit de la Croitoru Vasile, folosind drept paravan firma lui Ruga Gabriel Traian, fiul său, şi pe cea a lui Costel Croitoru, fiul lui Croitoru Vasile, suma totală de 550.000 de lei, pentru ca, în schimb, instituţia publică pe care o conducea să cumpere produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu.

După nenumărate amânări, la zece ani de la începerea urmăririi penale, procesul era înțepenit în așteptarea unei expertize, care, în sfârșit a fost finalizată. Expertiza vizează urmărirea operațiunilor comerciale desfășurate între FDEE Transilvania Nord,  SISE Transilvania Nord și Electro El Group SRL, a modului în care s-au respectat procedurile legale de achiziții, a modalităților de plată  precum și dacă s-au efectuat plăți înainte de scadență și, în sfârșit, dacă există un prejudiciu cauzat societății Electrica și în ce cuantum este acesta. Avocații inculpaților au primit câte un exemplar din acesta pentru studiu.

 

Problema principală care s-a ridicat deocamdată în raport cu expertiza recent finalizată a fost costul acesteia, pe care toate părțile implicate îl consideră nejustificat de mare. Expertul a arătat că pentru a întocmi raportul în cauză s-au efectuat un număr substanțial de ore de studiu, de documentare pentru efectuarea expertizei. De asemenea, a fost nevoie de zeci de ore de prelucrare și sistematizare a materialului documentar, precum și douăzeci de ore pentru redactarea raportului de expertiză. În total s-au cumulat 262 de ore de lucru, care au fost facturate cu 100 de lei pe oră, ceea ce a dus la un cuantum de 26.200 de lei a onorariului, în condițiile în care în medie, costurile unei expertize juridice are cu o cifră mai puțin.

 

Reprezentanții tuturor părților care au solicitat expertiza au făcut front comun și au depus obiecțiunile cu privire la expertiză, solicitând expertului diminuarea onorariului. Instanța a solicitat, la rândul ei, expertului, să detalieze mai precis costurile expertizei și să răspundă, în scris, obiecțiunilor formulate de avocați.

 

O infracțiune amănunțit plănuită

Potrivit procurorilor DNA, faptele la care se referă urmărirea penală au fost comise în perioada 2002-2003. Directorul general de atunci al companiei Electrica Transilvania, Gabriel Ruga, este acuzat că ar fi primit 550.000 de lei de la omul de afaceri Vasile Croitoru, pentru a cumpăra de la firma acestuia, SC Electro El Group SRL,  produse electrice chinezeşti, inscripționate cu marca Siemens.

Procurorii DNA susțin că pentru transferul banilor s-au folosit două firme-paravan ale unor apropiaţi, mai exact, firma fiului lui Ruga, respectiv firma fiului lui Croitoru, dar şi o fundaţie creștină ce o implică pe fiica lui Petru Morar, şeful compartimentului  Aprovizionare al companiei Electrica Transilvania. Atât părinţii, iniţiatori ai infracţiunilor, cât şi copiii, care i-au ajutat să-şi acopere urmele, sunt inculpaţi în dosar.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2002-2004, un grup infracţional iniţiat şi condus de Vasile Croitoru, în baza unui plan amănunţit, de amploare şi cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafăcute la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE)  Banat și Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., în condiţiile în care directori și șefi de servicii ai acestor instituţii au încălcat legislaţia referitoare la achiziţiile publice, în schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vânzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtând fraudulos marca Siemens, către sucursale şi filiale ale Electrica S.A., la preţuri supraevaluate.

S.C. Electrica S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 234.800.000 de lei, iar prejudiciul efectiv cauzat Electrica este de 4 milioane de lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.