Paintball, terenuri mixte de sport, spaţii de joacă pentru copii, labirinturi, zone pentru presopunctură, dar şi alte atracţii – toate acestea ar trebui să se regăsească după data de 12 iunie în Pădurea Schullerwald, conform proiectului finanţat din fonduri europene al Primăriei Bistriţa, în valoare de aproape 7 milioane de lei. Lucrările, în valoare de peste 6 milioane lei cât au fost adjudecate de executant, sunt încă departe de finalizare, deşi au debutat în vara anului trecut, imediat după atribuirea contractului.

 

Proiectul de modernizare şi amenajare a Pădurii Schullerwald este mult întârziat, în condiţiile în care termenul de finalizare este prevăzut la jumătatea lunii iunie, adică în mai puţin de două luni. Contractul de execuţie a fost câştigat de asocierea de firme CML.RO, Electro-Ursa şi Inst-Nistor la o valoare de 5.211.703,98 lei, fără TVA, cu 526 lei mai puţin decât valoarea estimată. Trebuie să menţionăm că asocierea de firme mai sus amintită a fost singurul participant la licitaţia care a avut loc anul trecut, contractul fiind atribuit în luna mai 2013.

 

Lucrări prevăzute

Proiectul intitulat „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe în Municipiul Bistriţa – Pădurea Schullerwald”, lansat de Primăria Bistriţa are o valoare totală de 6.978.403,29 lei, din care: 2.389.049,53 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR (50%); 2.389.049,53 lei – contribuţie proprie (50%); 1.146.743,77 lei – valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile; 1.053.560,46 lei – valoarea neeligibilă estimată. Peste cinci milioane de lei, fără TVA, au fost estimate pentru execuţia lucrărilor de modernizare a Pădurii Schullerwald. Pentru lucrările de amenajare a pădurii trebuie să fie executate următoarele lucrări:

– construirea a cinci terenuri de sport – două terenuri multifuncţionale pentru fotbal/baschet/handbal, un circuit de skateboard şi role, un perete pentru căţărări, 1 teren de paintball;

– modernizarea utilităţilor aferente prin realizarea a aproximativ 6,3 km de alei destinate accesului în toate zonele funcţionale ale Pădurii Schullerwald, precum şi pentru promenadă. De asemenea, se va realiza o reţea de apă şi canalizare în lungime de 2,240 m şi o reţea de iluminat pe o lungime de 630 m;

– crearea de locuri pentru recreere şi popas – amenajarea a patru locuri de joacă pentru copii, a unui spaţiu pentru jocuri tematice destinat persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea unui spaţiu pentru activităţi sportive (scripeţi, traversări, obstacole, tiroliană) şi a unui spaţiu de joacă în zona de picnic (minigolf, tenis de masă etc.); amenajarea unei zone de picnic dotate corespunzător, cu mese şi bănci pentru picnic, precum şi a 10 locuri de popas cuprinzând bănci, foişoare, locuri de observare, hrănitoare pentru animale etc.;

– construirea de piste pentru cicloturism, ce presupune crearea unui circuit de aproximativ 1,7 km destinat ciclismului off-road, circuit ce va avea zone de dificultate diferite, suprafaţa de rulare fiind construită din lemn, piatră sau pământ;

– reabilitarea drumului de acces la structura de agrement, în lungime de aproximativ 230 m, respectiv realizarea racordurilor la utilităţi pe strada Făzănăriei.

Pe lângă toate acestea proiectul prevede şi un spaţiu destinat artiştilor, dar şi un labirint pentru presopunctură.

 

Cu viteza melcului

La această dată însă mai este încă mult de lucru. În urmă cu nicio lună, şanţurile de scurgere a apelor pluviale nu erau încă finalizate, aleile principale, de pământ şi pistele pentru biciclişti abia au fost tasate, precum nici aleile pietonale nu erau încă finalizate, iar pentru terenul de tenis abia se turna betonul. De asemenea, se mai lucra încă la sensul giratoriu de la intrarea în pădure, în timp ce drumul de acces nu era încă finalizat.

 

E nevoie de defrişări

Pentru ducerea la îndeplinire a proiectului municipalitatea a prevăzut însă sacrificarea a peste o sută de arbori de pe o suprafaţă de 5,5 hectare de teren.

Faptul că urmează să fie tăiaţi circa o sută de arbori a stârnit reacţii în special în rândul ecologiştilor. Nu doar ecologiştii au reacţionat la intenţia municipalităţii bistriţene, ci şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, care a emis o decizie prin care obliga Primăria Bistriţa să compenseze suprafaţa de pădure ce urmează să fie tăiată cu o alta, echivalentă ca mărime. În documentul respectiv se menţiona că municipalitatea trebuie să „introducă în circuitul silvic în compensare echivalentă a terenului de 57.000 mp în localitatea componentă Viişoara, ca urmare a scoaterii din circuitul forestier a unei suprafeţe pentru realizarea proiectului „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice şi de agrement şi a utilităţilor conexe în municipiul Bistriţa – Pădurea Schullerwald”.

Drept urmare, Executivul Primăriei Bistriţa a supus spre aprobarea consilierilor locali, în iulie anul trecut, un studiu de fezabilitate care prevede împădurirea a 5,7 ha de teren în compensarea suprafeţei scoase din fondul forestier din Pădurea Schullerwald, suprafaţa pusă la dispoziţie fiind o păşune situată în zona Valea Stegii în Viişoara. Lucrarea în valoare totală de 235.837 de lei (52.641 de euro) va avea o durată de cinci ani, timp în care vor fi plantaţi 28.500 de puieţi.

schullerwald 1 schullerwlad toamna 2013 scullerwald 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.