Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încearcă din nou să închidă bursa gri a României, Piața Rasdaq, unde sunt listate, în mare, fostele mari companii de pe vremea comunismului. Până acum au avut loc două tentative de închidere a acestei piețe, însă ambele au eșuat pentru că politicienii preferă să țină sub control economia ”gri”. Statutul Rasdaq în ecuaţia pieţelor bursiere este destul de important ţinând cont că România a fost ameninţată cu declanşarea procedurile de infringement dacă nu rezolvă această problemă.

În momentul de față, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încearcă printr-un nou proiect să închidă Piața Rasdaq. Conform proiectului ASF, companiile de pe Rasdaq care, în urma unei hotărâri AGA, ar alege o piaţă reglementată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii. ”Întocmirea prospectului de admitere la tranzacţionare, verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de legislaţia pieţei de capital şi reglementările respectivei pieţe reglementate, încheierea contractului cu depozitarul central agreat de către operatorul de piaţa pentru efectuarea de operaţiuni de depozitare si de registru pentru acţiunile emise de respectiva societate, încheierea contractului cu operatorul de piaţă care administrează respectiva piaţă reglementată. Cei care optează pentru un sistem alternativ de tranzacţionare, trebuie să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de regulile de funcţionare a respectivului ATS, să încheie contractul cu depozitarul central pentru efectuarea de operaţiuni de depozitare si de registru şi să încheie contractul cu operatorul de sistem”, arată proiectul apărut pe bursa.ro.

 

Nimeni nu vrea administrarea “pieţei gri”

 

Potrivit ultimului proiect, respins de parlamentari, Bursa de Valori Bucureşti avea obligaţia ca, în termen de cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să identifice societăţile ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq şi care îndeplinesc condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) poartă de mai mult timp cu instituţiile europene o corespondență referitoare la proiectele de lege pentru reglementarea acestei piețe, însă până în momentul de față nu s-a luat nici o decizie hotărâtoare în privința acestui aspect. Autorităţile europene se declară nemulțumite de această situație pentru că încă de la începutul acestui an CNVM a făcut o analiză referitoare la statutul Rasdaq însă rezultatele nu s-au concretizat în nici un fel. Mai mult, în urma raportului, comisia valorilor mobiliare nu a dat nici un fel de indicații în privința vreunei rezoluții referitoare la Rasdaq și a trimis proiect Ministerului de Finanţe prin care se “spală pe mâini” de luarea unei decizii.

 

De ce trebuie desfiinţată Rasdaq

 

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), un fel de arbitru al burselor din România, a luat în considerare faptul că Rasdaq va fi desfiinţată, din pricina faptului că această piaţă este considerată ca făcând parte dintr-o zonă “gri” a bursei româneşti. Multe dintre companiile listate pe Rasdaq au dat faliment în urmă cu câţiva ani, iar altele nu au mai făcut raportări în ultimul timp, tocmai din cauza faptului că piaţa respectivă nu se supune normelor europene de tranzacţionare. Mai mult, reprezentanţii CNVM au declarat de mai multe ori că Rasdaq se află într-o zonă incertă pentru că, deşi companiile listate se supun aceloraşi reguli ca şi pe piaţa reglementată, Rasdaq nu a făcut parte din listele cu pieţele bursiere pe care CNVM le-a raportat Uniunii Europene. În acest moment, pe listele Uniunii Europene, în România figurează doar două pieţe bursiere: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Sibex.

 

30 de senatori la trântă cu Rasdaq

 

Anul trecut, Ministerul Finanţelor lucra la o solicitare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare pentru inițierea unui proiect de lege prin care să se închidă Rasdaq, în a doua jumătate a lunii martie, un grup de 28 de senatori au depus un proiect de lege prin care să se aprobe de urgență închiderea acestei piețe. Conform bursa.ro, senatorii au depus inițial un proiect similar la finalul lunii februarie, însă l-au retras pentru corectarea unor erori.

Proiectul celor aproape 30 de senatori prevede ca noua lege să reglementeze procedurile aplicabile societăţilor comerciale ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq, în vederea admiterii acestora la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în vederea tranzacţionării pe un sistem alternativ de tranzacţionare autorizat de CNVM.

Potrivit proiectului, Bursa de Valori Bucureşti trebuie să identifice societăţile de pe Rasdaq care se califică pentru piaţa reglementată, acestea urmând să convoace acţionarii pentru a hotărî transferul. Companiile pot alege şi listarea pe unul dintre sistemele alternative de tranzacţionare aprobate de CNVM.

În expunerea de motive se arată că prin proiectul de lege se intenţionează crearea unui cadru de reglementare a tranzacţiilor cu instrumente financiare „armonizat cu legislaţia europeană” şi „garantarea integrităţii şi eficienţei globale a sistemului financiar românesc”.

Adoptarea actului legislativ ce urmează să fie promovat în scopul reglementării regimului juridic al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq este considerat de maximă urgenţă, se mai arată în expunerea de motive.

 

Infringement din cauza Rasdaq

 

Conform surselor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) poartă de mai mult timp cu instituţiile europene o corespondență referitoare la proiectele de lege pentru reglementarea acestei piețe, însă până în momentul de față nu s-a luat nici o decizie hotărâtoare în privința acestui aspect. Autorităţile europene se declară nemulțumite de această situație pentru că încă de la începutul acestui an CNVM a făcut o analiză referitoare la statutul Rasdaq însă rezultatele nu s-au concretizat în nici un fel. Mai mult, în urma raportului, comisia valorilor mobiliare nu a dat nici un fel de indicații în privința vreunei rezoluții referitoare la Rasdaq și a trimis proiect Ministerului de Finanţe prin care se “spală pe mâini” de luarea unei decizii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.