Un irlandez îndrăgostit de Maramureş promovează românilor un festival al tradiţiilor în care meşterii, muzicienii şi oamenii de omenie din Săpânţa şi din împrejurimi îşi vor împărtăşi talentul şi voia bună cu participanţii. În 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, „Drumul lung spre cimitirul vesel” aduce împreună irlandezi şi români pe aceeaşi scenă, pentru un concert simfonic inspirat din epitafurile şugubețe şi folclorul local.

 

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” revine în perioada 12 – 16 august la Săpânţa. Întregul festival este conceput astfel încât să pună Maramureşul pe harta turistică şi culturală a Europei. Ediţia de anul acesta include concerte de muzică tradiţională şi simfonică, ateliere de meşteşugărit, degustări de produse locale şi vizite în casele meşterilor din Ţara Maramureşului.

Iniţiat de irlandezul Peter Hurley, festivalul este realizat anul acesta cu finanţare UE prin Programul Operaţional Regional şi este sprijinit financiar şi de compania Cris-Tim, care acoperă parte a cheltuielilor neeligibile ale proiectului. Din cei 220.000 de euro necesari pentru a aduce artiştii irlandezi care vor concerta la Săpânţa, 140.000 de euro trebuie adunaţi de organizatori. Până acum, s-au strâns sub 200 de euro pentru concertul simfonic de amploare care va avea loc pe pajiştea satului.

 

Harta comorilor vii

În prima parte a festivalului, numită „Harta comorilor vii” turiştii sunt invitaţi să viziteze meşterii vestiţi ai Ţării Maramureşului. 20 de meşteri primesc acasă sau la atelier oaspeţi cărora le vor arăta creaţia lor. „Este o provocare pentru cei care vor să descopere Maramureşul. Nu mai e nicio scuză acum, cei care vor să vadă cum se fac obiectele tradiţionale ştiu când îi pot găsi pe meşteri acasă şi îi pot vizita pe toţi în parte”, a spus Peter Hurley la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în cadrul conferinţei de promovare a evenimentului.

Festivalul va fi un regal muzical şi artistic, prin participarea atât a artiştilor locali, cât şi a orchestrei care îl va însoţi pe compozitorul irlandez Shaun Davey, compozitorul suitei muzicale „Vocile Cimitirului Vesel”. Pajiştea din Săpânţa va răsuna din nou în locul care a inspirat această creaţie, Cimitirul Vesel din Săpânţa, în interpretarea a 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoţia şi Spania.

 

Cu orchestra la Săpânţa

În noiembrie 2011, Shaun Davey a prezentat la Ateneul Român „Vocile Cimitirului Vesel”, iar atunci s-a născut şi ideea ca acest concert să fie reluat pentru oamenii din Săpânţa, la ei acasă. De asemenea, celebrul compozitor irlandez va oferi publicului o colecţie de compoziţii clasice în primă audiţie, în interpretarea unui grup orchestral şi coral coordonat de David Brophy, dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Naţionale a Irlandei, Filarmonica din Dublin. Vor participa şi opt muzicieni tradiţionali din Irlanda, Scoţia şi Spania, corul de bărbaţi al şcolii teologice de la Sibiu şi corul de femei al bisericii din Săpânţa, care va cânta în seara zilei de 14 august, epitafurile din opera lui Davey.

 

O comoară vie pe cale de dispariţie

Peter Hurley spune că a ales Săpânţa pentru că este o zonă emblematică pentru Maramureş, iar Maramureşul pentru România. Aici a fost impresionat de echilibrul dintre om şi natură, „o comoară vie pe cale de dispariţie”, spune el. „Vin dintr-o ţară care preţuieşte tradiţiile pierdute. Aici am găsit tradiţiei vie, oameni adevăraţi care trăiesc după un ritm străvechi, adevărate comori ce merită cunoscute şi preţuite de întreaga lume, oameni care te încarcă pozitiv când îi cunoşti şi te forţează să îţi rearanjezi scara de valori. Prin acest festival încercăm să promovăm aceste valori autentice, să atragem atenţia asupra lor”, a spus Hurley, directorul şi iniţiatorul festivalului, devenit între timp cetăţean de onoare al Săpânţei, călător prin România şi autor al cărţii „Drumul crucilor”.

 

Probabil cel mai frumos sat din România

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” are ca scop creşterea turismului staţionar în zonă, conservarea tradiţiilor şi a meşteşugurilor tradiţionale şi expunerea culturii tradiţionale în context european. După debutul din 2010, finanţat exclusiv cu fondurile proprii ale lui Peter Hurley, în 2014 festivalul se bucură de finanţare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Săpânţa este probabil cel mai faimos sat din România, dar devine cu această ocazie un simbol pentru cele 12.000 de sate româneşti, fiecare dintre ele având specificul lui, personalitate proprie, trecut şi viitor, subliniază organizatorii.

 

Programul festivalului

12 – 14 august – Harta comorilor vii – turiştii sunt invitaţi să viziteze meşterii vestiţi ai Ţării Maramureşului;

14 august, Cimitirul Vesel – suita simfonică „Vocile din Cimitirul Vesel” de Shaun Davey, interpretată de un grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoţia, Spania;

15 august, pajiştea festivalului – întâlnirea meşterilor; muzicieni tradiţionali din Maramureş susţin recitaluri acustice; concert simfonic în premieră absolută, creaţii de Shaun Davey, în interpretarea unor grupuri corale şi orchestrale de 120 de muzicieni;

16 august – Seminar despre abordări inovatoare de promovare a turismului.

shaun davey cruci poarta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.