Primarul oraşului Năsăud închide ochii la ilegalităţile care se petrec exact sub ochii lui. Zilele trecute, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române – Protopopiatul Ortodox Năsăud au amplasat un monument în parcul central al oraşului – vis-a vis de clădirea primăriei, fără avizele legale. Reprezentanţii Bisericii nu deţin nici certificat de urbanism, nici autorizaţie de construire şi, cel mai important, nici nu au vreun aviz din partea Ministerului Culturii, atât de necesar în cazul amplasării monumentelor de for public.

Reprezentanţii Ministerului Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură, a stopat continuarea lucrărilor de amplasare până la intrarea în legalitate.

 

În România doar se pretinde că legile sunt respectate şi că nimeni nu este mai presus de lege, fiindcă de prea multe ori s-a dovedit contrariul. Foarte grav este atunci când cei care ar trebui să ia poziţie cu privire la respectarea legalităţii nu o fac şi chiar închid ochii. Când vine vorba de Biserică, lucrurile devin şi mai grave dacă cei care propovăduiesc în numele Domnului şi care ar trebui să îi îndrume pe credincioşi pe calea cea dreaptă, nu ţin cont de prevederile legale şi acţionează după cum îi taie capul, uitând că de fapt pentru mulţime sunt un etalon. Probabil însă, în faţa oamenilor, reprezentanţii Bisericii merg pe principiul „Fă ce spune popa, nu ce face popa!”.

Un exemplu concret îl avem la Năsăud, unde capii Protopopiatului Ortodox Năsăud au demarat, săptămâna trecută, lucrările de amplasare a unui monument de for public – ansamblul statuar „Martirii Năsăudeni” taman în parcul central al oraşului, fără însă a avea documentele prevăzute de lege – certificat de urbanism, aviz de construire şi nici avizul Ministerului Culturii, aşa cum se cere în astfel de situaţii.

Trebuie să precizăm că este vorba despre un monument dedicat lui Tănase Tudoran din Bichigiu (sat aparţinător comunei Telciu), Vasile Dumitru din Mocod (sat aparţinător comunei Nimigea), Grigore Manu din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu – toţi cei patru fiind canonizaţi şi declaraţi Sfinţi martiri şi mărturisitori năsăudeni în 2007, întrucât aceştia s-au împotrivit stăpânirii habsburgice care încerca din greu să îi oblige pe românii din Ţara Năsăudului să treacă la catolicism.

Gazeta de Bistriţa a tras un prim semnal de alarmă în decembrie anul trecut, când a fost turnat postamentul pe care ar urma să fie amplasat monumentul propriu-zis. Acţiunea a avut loc doar în baza unui acord de principiu primit cu greu de primarul Mircea Romocea din partea Consiliului Local Năsăud.

 

Cu chiu, cu vai s-a obţinut un acord de principiu

 

O primă discuţie asupra amplasării ansamblului statuar „Martirii Năsăudeni”, care ar costa aproximativ 20.000 de euro, a avut loc la finele lunii august 2013, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Năsăud. Cum aleşii locali năsăudeni nu şi-au dat atunci nici măcar acordul de principiu, proiectul de hotărâre a fost retras, dar repus pe tapet două săptămâni mai târziu, în luna septembrie, când primarul Mircea Romocea a convocat o şedinţă extraordinară a legislativului local şi, cu chiu cu vai, a obţinut majoritatea necesară.

Deşi în alianţă cu social-democraţii la acea vreme, consilierii liberali nu şi-au dat votul pentru proiectul respectiv. În schimb, convinşi prin nu se ştie ce metode, consilierii democrat-liberali au îmbrăţişat ideea primarului Romocea şi şi-au dat votul. Astfel, proiectul de hotărâre a fosta adoptat cu 13 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”.

În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Năsăud din septembrie, întrebat fiind cu privire la costurile pe care administraţia locală urmează să le suporte de la buget, primarul Mircea Romocea a precizat că suma totală se ridică la aproximativ 20.000 de euro, Năsăudului revenindu-i astfel circa 7.000 de euro, adică nu mai puţin de 31.500 lei. Restul sumei ar fi urmat să fie suportată, în cote egale, de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi de Arhiepiscopia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Tot atunci primarul a ţinut să le precizeze consilierilor pentru aprobarea executării construcţiei, dar şi pentru aprobarea sumei va veni în faţa consilierilor cu un alt proiect de hotărâre spre a fi supus votului. Nu s-a mai întâmplat asta, în schimb la finele lunii noiembrie a fost turnat postamentul monumentului şi sfinţit în prezenţa şefului de la CJ BN, Radu Moldovan, şi nelipsitul, evident, ÎPS Andrei Andreicuţ.

 

Prima ilegalitate: postamentul viitorului monument

 

De principiu, în septembrie 2013 s-a fost stabilit amplasarea monumentului în parcul din centrul oraşului, în imediata apropiere a sediului primăriei şi a Catedralei Ortodoxe din Năsăud. La acea vreme, dar şi în luna august, în proiectul de hotărâre pentru care s-a cerut consilierilor locali acordul de principiu, erau trecute două locaţii, ambele situate în parcul din centrul oraşului.

Una dintre ele este situată lângă fântâna arteziană sub formă de pană de păun, practic înspre Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae”. O a doua propunere viza locul în care până în luna martie anul acesta trona un turn din metal, ridicat înainte de 1989, chiar în centrul parcului. Acel turn din metal, al cărui aspect lăsa mult de dorit şi nici nu mai prezenta siguranţă din punct de vedere al rezistenţei structurii, a fost demolat între timp, iar în locul său ar urma să fie amplasat un monument dedicat grănicerilor năsăudeni, pentru care există deja o hotărâre a Consiliului Local Năsăud şi s-a eliberat şi un certificat de urbanism.

La data la care a fost realizat postamentul ansamblului statuar, Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud nu avea nicio documentaţie depusă de Primăria Năsăud spre aprobare, documentaţie care evident trebuie avizată de Comisia de monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii.

 

Ilegalitate în formă continuată

 

Documentaţia nu a fost însă depusă nici măcar după realizarea postamentului, însă cu toate acestea, săptămâna trecută a fost amplasat monumentul.

Culmea este că lucrările de amplasare s-au petrecut în plină zi, când angajaţii Primăriei Năsăud erau în timpul programului de lucru, inclusiv primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea. Acesta însă s-a făcut că nu vede şi nu aude, lăsându-i pe reprezentanţii Protopopiatului Ortodox Năsăud, promotorii proiectului, să îşi facă treaba. Perioada lucrărilor de amplasare a monumentului se pare că a fost bine aleasă, întrucât campania electorală este în toi, astfel că politicienii pupă din plin în această perioadă tălpile sfinţilor şi prea-sfinţilor părinţi.

Nu la fel au procedat reprezentanţii Direcţiei de Cultură Bistriţa-Năsăud, care sesizaţi de câţiva cetăţeni din Năsăud despre amplasarea ilegală a monumentului au reacţionat. Astfel, s-a dispus de către instituţia a solicitat sistarea lucrărilor, în caz contrar urmând a fi sesizată poliţia.

 

Monumente de for public, la grămadă

Din punct de vedere arhitectonic, monumentul se potriveşte ca nuca în perete în zona respectivă. La nici doi metri distanţă, în spatele proaspătului monument dedicat martirilor năsăudeni se află fântâna arteziană, iar diametral opus se află Monumentul Eroilor, ca să nu uităm şi de încă un element care ar urma să îşi facă apariţia cândva în centrul parcului în locul fostului turn de metal – monumentul dedicat grănicerilor năsăudeni.

monumet martiri 1 monument martiri 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.