Sistemul integrat de management al deşeurilor care trebuia să ofere soluţii moderne şi eficiente pentru gunoaiele din întreg judeţul deja funcţionează de două săptămâni. Primii paşi au fost făcuţi însă cu stângul: gunoiul domneşte pe lângă containere, populaţia nu a fost informată deloc, iar angajaţii firmei colectoare anulează tot ce fac cetăţenii amestecând gunoiul odată colectat selectiv.

 

Cu surle şi trâmbiţe Vitalia, compania care a pus mâna atât pe contractul de administrare a gropii ecologice de la Tărpiu, cât şi pe cel de colectare prezenta în urmă cu mai bine de două săptămâni autospecialele utilizate pentru golirea containerelor semi-îngropate, alături de o demonstraţie live.

Atribuţiile aduse de contractul de colectare se pare că au fost prea mult pentru compania Vitalia, care s-a arătat depăşită de situaţie încă de la început. Deşi se cunoştea faptul că în data de 15 septembrie întreg sistemul trebuie să fie funcţional, începând de la montarea containerelor semi-îngropate şi până la autospecialele pentru golirea lor, în luna august Vitalia încă nu avea achiziţionată nicio maşină.

Acestea au fost achiziţionate pe ultima sută de metri, astfel că cu doar câteva zile înainte de a fi prezentate presei, 90% din maşinile proaspăt achiziţionate de peste hotare nu erau înmatriculate. 17 autospeciale au fost achiziţionate în primă fază, compania anunţând că urmează să mai ajungă alte 20.

Achiziţionarea maşinilor pe ultima sută de metri a fost însă cea mai mică problemă a companiei. În prima săptămână nicio maşină nu a fost văzută circulând prin oraş şi nici nu este greu de înţeles de ce, având în vedere că autospecialele de gunoi înmatriculate puteau fi numărate pe degete.

 

Gunoi selectat de cetăţeni, amestecat de angajaţii Vitalia

 

În prima săptămână de colectarea gunoaielor s-a ocupat tot Urbana. Primele autospeciale de gunoi şi-au făcut apariţia abia din a doua săptămână de la intrarea în vigoare a contractului. Cu o stângăcie greu de descris s-a început cu colectarea deşeurilor mixte. De aproape 20 de minute aveau nevoie operatorii acestor maşini să golească un container.

Mai mult, un bistriţean a surprins în urmă cu câteva zile o colectare în zona Gării care nu face altceva decât să ne arate că nici angajaţii companiei Vitalia nu au avut parte de o minimă instruire înainte să fie trimişi pe teren.

Cetăţenii trebuie să arunce separat gunoiul, fiind amplasate containere semi-îngropate speciale pentru gunoi mixt, sticlă, plastic, hârtie şi carton. Compania care se ocupă de colectare, Vitalia, ar trebui şi ea să golească pe rând aceste containere, astfel încât să nu anuleze tot ceea ce au făcut cetăţenii şi să amestece deşeurile.

Acest lucru însă nu se întâmplă potrivit fotografiilor făcute publice de către bistriţean. Fotografiile arată cum în remorca aceleiaşi maşini sunt golite toate containerele, indiferent de tipul de deşeuri.

Municipiul Bistriţa este însă un caz fericit. În celelalte colţuri de judeţ maşinile Vitalia nici nu au ajuns încă. În multe dintre comune de colectarea deşeurilor se ocupă tot cei care o făceau şi până acum, iar containerele semi-îngropate sunt îngropate nu doar în pământ ci şi în gunoaie.

În oraşul Beclean de exemplu, cetăţenii utilizează tot clasicele containere de gunoi. Până acum nu a fost zărită nicio maşină a companiei Vitalia care măcar să verifice containerele semi-îngropate.

Informare zero

O altă problemă cu care se confruntă Vitalia este deruta populaţiei, problemă care îi este datorată în totalitate. Oamenii nu ştiu unde trebuie aruncat fiecare tip de deşeuri, asta pentru că pe multe dintre containere nu au fost încă lipite afişele îndrumătoare. Aşa se face că mulţi aleg să abandoneze gunoiul chiar lângă containere.

La mizeria de nedescris din jurul containerelor contribuie şi romii care „selectau” deşeurile şi până acum. Folosindu-se de beţe cu cârlig improvizate, „gunoierii” anulează tot ce fac cetăţenii scoţând cu aceste unelte deşeurile din containere şi abandonându-le lângă.

Potrivit oficialilor, informarea s-a făcut momentan în şcoli şi la o televiziune locală şi cam atât. Asta în condiţiile în care preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan anunţa o campanie de informare extinsă, dar şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile şi aruncă aiurea gunoiul. Ne întrebăm sunt pasibili de sancţiuni şi angajaţii Vitalia care golesc aiurea containerele?

Pliantele, afişele sau expunere mai serioasă în media locală  lipsesc cu desfăvârşire, deşi toate acestea trebuiau făcute înainte ca sistemul să devină funcţional.

 

Vitalia, marele câştigător din afacerea cu gunoiul

 

Bătălia pentru colectarea şi transportul deşeurilor, care s-a întins pe aproape un an de zile din cauza contestaţiilor, a fost câştigată de Vitalia Servicii pentru Mediu, care s-a asociat cu Brantner Servicii Ecologice din Cluj-Napoca şi Floricon din Prahova.

Toate acestea după ce Vitalia a pus mâna şi pe administrarea depozitului de management integrat al deşeurilor de la Tărpiu. Timp de 20 de ani centrul de la Tărpiu va fi la mâna celor de la Vitalia.

Contractul care se întinde pe 8 ani le va băga în buzunare peste 200 de milioane de lei. Potrivit contractului, deşeurile menajere vor fi ridicate de trei ori pe săptămână vara şi de două ori iarna în mediul urban, iar în cel rural şi în zona de case o dată pe săptămână.

Din cifra de afaceri înregistrată de Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu, administrat tot de Vitalia, 20% ajunge la Consiliul Judeţean, ar nu mai puţin de 200.000 de euro anual. Consiliul Judeţean primeşte şi o redevenţă e 7% din cifra de afaceri a activităţii de colectare, nu mai puţin de 450.000 de euro anual.

Suma va putea fi folosită însă doar pentru întreţinerea şi dezvoltarea sistemului, mai exact pentru extindere şi modernizări.

Cetăţenii vor plăti şi ei mai puţin pentru gunoi. În zona urbană, preţul plătit pentru deşeuri a scăzut de la 9,8 lei pe persoană lunar la 3,5 lei. În zona rurală, preţul lunar per persoană ajunge la 1,8 lei.

masina gunoi vitalia 2masina gunoi vitalia 3masina gunoi vitalia 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.