Vasile Coruțiu este puternic ancorat în lumea afacerilor bistrițene din anii `90. De câțiva ani, casă i-a devenit Colibița, acolo unde a pus pe picioare complexul Fisherman`s. De asemenea, el este și managerul unui proiect pe fonduri europene. Problema este că în anul 2013, în fața instanței acesta se declara inapt să-și conducă propriile afaceri.

 

În anul 2013, audiat într-un proces de șantaj care a început în anul 2007, omul de afaceri Vasile Coruțiu declara în fața judecătorilor de la Tribunalul Brăila faptul că nu își amintește nimic din ce s-a întâmplat înainte de anul 2008, din cauza unui accident vascular. Mai mult, acesta susține că problemele medicale l-au obligat să iasă din mediul de afaceri și că nu își amintește nici  măcar detalii de familie.

„În anul 2006 eram administrator la două societăți SC Matcom SA și SC Grant Service SRL. În anul 2008 am suferit un accident vascular cerebral și de asemenea, am suferit două intervenții chirurgicale pe coloană în anul 2009 și 2010, motiv pentru care nu îmi mai amintesc în detaliu ce s-a întâmplat. Pe motive medicale eu am ieșit din mediul de afaceri și nu aș mai putea relata la acest moment aspectele pe care le-am declarat în septembrie 2006, deoarece nu mi le amintesc. Menționez că datorită accidentului vascular cerebral am suferit pierderi de memorie și nu-mi amintesc nici aspecte din viața de familie”, declara Vasile Coruțiu în fața instanței în anul 2013, în procesul în care era parte vătămată.

 

În 2013, „bolnavul” Vasile Coruțiu se extinde și manageriază un proiect pe fonduri europene

Culmea este că în anul 2013, când declara că s-a retras din mediul de afaceri din cauza problemelor sale de sănătate, Vasile Coruțiu nu doar că își conducea afacerea și anume complexul Fisherman`s de la Colibița, ci se și extindea. La acea vreme, Vasile Coruțiu a inaugurat niște „bungalow-uri” de lux, amenajate într-un deal și dotate printre altele și cu ponton propriu. Pentru o noapte în aceste camere exclusiviste, cu priveliște spre lac, bogații scot din buzunare 450 de lei.

În același an, în care starea de sănătate nu îi permitea nici să își conducă propria firmă, Vasile Coruțiu pare mai activ ca niciodată și devine și manager al unui proiect pe fonduri europene.

Este vorba despre un proiect pe fonduri europene ce are în centru situl Natura 2000 Cușma. Pentru proiect a fost alocată suma de 4,2 milioane de lei, contractul fiind încheiat în luna iunie a anului 2013. Proiectul era realizat de către Federația pentru dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani, perioada de implementare a acestui proiect fiind 2013-2015. Obiectivul general al proiectului îl constituie protecția și îmbunătățirea calității mediului în situl Natura 2000 Cușma. Proiectul urma să ducă la o gestionare eficientă și o monitorizare adecvată a stării de conservare a speciilor de floră și faună sălbatică, a habitatelor naturale din cadrul sitului, prin sesiuni de instruire, respectiv dezvoltarea unui instrument informatic destinat creșterii eficienței/transparenței modului de luare a deciziilor vizând protejarea patrimoniului.

Ce expertiză are Vasile Coruțiu în acest domeniu? Ei bine deși nu știe Vasile Coruțiu mare lucru despre conservarea speciilor de floră și faună și despre habitatele naturale ale diverselor specii de animale, acesta a fost numit manager de proiect și încasează sume frumușele lunar.

Este interesant de văzut și cum s-a împărțit suma alocată acestui proiect, adică cele peste 4,2 milioane de lei.

 

Vasile Coruțiu încasează 11.000 lei lunar pentru 4 ore de muncă pe zi

După cum a arătat Gazeta de Bistrița în luna iunie a acestui an, o pătrime din valoarea totală a proiectului merge pe salariile deloc modeste ale „experților”. Mai exact, 839.160 de lei merg doar pe salarii. Suma cea mai mare este încasată, surpriză, de managerul proiectului Vasile Coruțiu. Pentru cele 3.040 de ore de muncă prestate în cei doi ani de implementare a proiectului, Vasile Coruțiu încasează 267.120 de lei, adică peste 11.000 de lei pe lună.

Acesta este plătit cu 53 de lei pe oră, iar un calcul simplu ne arată că managerul proiectului muncește lunar 126 de ore, adică câte patru ore pe zi, echivalentul unui job part-time, și încasează pe lună în jur de 2.500 de euro.

Sume frumușele încasează și ceilalți „experți” ai proiectului. De exemplu,  inginerul Mihail Dan Țacăl, șeful Ocolului Silvic Bistrița-Bârgăului, și el „expert” în cadrul proiectului încasează 2520 de lei lunar pentru o muncă de două ore pe zi.

 

COLIBITA

Lucrările de mântuială l-au scos pe Coruțiu din domeniul construcțiilor

Mai toate guvernările din `90 încoace au folosit firmele lui Vasile Coruțiu pentru diverse lucrări, închizând ochii când venea vorba despre calitatea lucrărilor executate.

Fostul șef al Oficiului Teritorial ANL Bistrița-Năsăud Liviu Frișan a fost demis, după ce un control de la București a scos în evidență faptul că acesta ar fi mers mână în mână cu Coruțiu permițând folosirea materialelor de construcție de cea mai slabă calitate la ANL-urile din Subcetate. Frișan s-a făcut atunci că nu vede faptul că Garant Service, firma lui Coruțiu, folosea rebuturi de BCA produse, culmea, de cealaltă firmă a omului de afaceri și anume Matcon.

Rezultatele lucrărilor de mântuială nu au întârziat să apară. Locatarii blocurilor din Subcetate s-au trezit la scurt timp după finalizarea lucrărilor cu tavanele în cap.

Reclamațiile cu privire la proasta execuție a lucrările au curs valuri și au vizat atât ANL-urile din Subcetate și Viișoara, cât și sălile de sport ridicate de firma omului de afaceri și chiar sediul Inspectoratului Școlar Județean. Acestea nu au fost singurele probleme întâmpinate la firma lui Coruțiu, Matcon. Se pare că nici cu siguranța muncii lucrurile nu stăteau mai bine, astfel că Matcon a avut parte de mai multe accidente de muncă. Unul însă a îngrozit întreg orașul. În urmă cu câțiva ani, unul dintre muncitorii firmei lui Vasile Coruțiu a fost măcinat de viu într-un malaxor. Nimeni din conducerea firmei nu a fost tras la răspundere pentru acest accident, vina fiind a mortului.

1 COMENTARIU

  1. Admite recursul declarat de lichidatorul judiciar L.E. SPRL împotriva sentinţei civile nr.452 din 22 aprilie 2010,pronunţată în dosarul nr.306/112/2007 al Tribunalului Bistriţa Năsăud pe care o modifică în sensul că admite cererea formulată de către lichidatorul judiciar al debitoarei şi în consecinţă: Obligă pârâtul Corutiu Vasile să suporte pasivul debitoarei în sumă de 952938 lei. Decizia este irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din 14 februarie 2011:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.