Alocaţia pentru copii în România este de 42 de lei, de 35 de ori mai mică decât media alocaţiilor unui copil din Uniunea Europeană.

Proiectul de lege care prevedea creşterea alocaţiei la 200 de lei a fost respins de Senatul României. Explicaţia eternă a aleşilor: NU-s parale!

 

 

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor politice şi prevede modificări în Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

 

Senatul a respins legea ce prevedea creşterea alocaţiilor pentru copii

 

Senatorii PSD au respins această iniţiativă de creştere a alocaţiilor pentru copii. În timpul dezbaterilor din plen, senatorul social-democrat Şerban Nicolae a anunţat că senatorii din grupul pe care îl reprezintă votează împotriva iniţiativei legislative.

 

PSD-iştii spun că NU au garanţia că sumele NU ajung la copii, iar banii sunt tocaţi de părinţi:

În şedinţa de plen a Senatului au avut loc schimburi de replici între putere şi opoziţie, pe marginea acestui subiect.

„Poate că e momentul ca un guvern al României să rezolve problema, în fapt nerezolvată faţă de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o bună parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principală este modalitatea prin care putem verifica faptul că aceste sume de bani sunt folosite aşa cum este intenţia onorabilă iniţiată”, a declarat Şerban Nicolae.

În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a spus că nimeni cu poate veni în Parlament cu astfel de “argumente puerile”. Potrivit acestuia, România se află pe locul 168 în lume, “în coada Africii”, în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut. El a menţionat că dacă această iniţiativă legislativă ar fi adoptată, România ar urca pe locul 89 în această ierarhie.

 

Eterna scuză: NU sunt bani de alocaţii

 

“Având în vedere că vom avea de plată circa 3,5 milioane de copii, acest efort bugetar suplimentar va fi de 550 de milioane de lei, respectiv, pe şase luni, de 3,3 miliarde de lei, în timp ce bugetul Ministerului Muncii, pentru plata alocaţiilor, în cuantumurile actuale, este de 2,8 miliarde de lei a declarat în plenul Senatului, Codrin Scutaru – secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 41 de voturi „pentru”, 51 de voturi „împotrivă” şi 9 „abţineri”, insuficiente pentru a fi adoptat.

Propunerea de lege are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens. Urmează Camera Deputaţilor. Iniţiativa primise raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

 

Ce alocaţii se plătesc în UE

 

Italia – Alocaţia se acordă doar dacă venitul familiei nu depăşeşte 12.000 euro pe an. 137 de euro pe lună, pe familie în cazul unui singur copil, 258 de euro pe lună, pe familie în cazul în care există doi copii şi 375 de euro pe lună, dacă e vorba de trei copii.

Spania – Pentru copii sub trei ani – 41 de euro, între 4 şi 18 ani – 24 de euro. Sumele diferă şi în funcţie de venitul familiei.

Belgia – În funcţie de numărul copiilor dintr-o familie: un copil ia 83 de euro, doi copii – 154 de euro, trei sau mai mulţi copii – 230 de euro pe lună.

Germania. Unu sau doi copii – 164 de euro, trei copii – 170 de euro, patru copii – 195 de euro.

 

Deneş vrea o creştere treptată

 

Senatorul Ioan Deneş zice că ar fi un efort prea mare, chiar dacă nivelul alocaţiilor este foarte mic. Senatorul vrea creştere progresivă.

“Eu nu cred că actualul proiect ar avea susţinere bugetară şi de aceea am votat împotrivă. Personal, susţin o creştere progresivă a alocaţiilor şi mă număr printre cei care susţin acest proiect, paralel. Acesta prevede o creştere în 2014 cu 50 de lei, în 2015 cu 70-80 de lei, pentru ca în anul 2016 să se ajungă la 200 de lei. Iniţiativa a trecut de comisia de egalitate de şanse, urmează comisia economică a Senatului şi cred că în câteva săptămâni, acest proiect va fi dezbătut în plen. Este mult mai viabil decât o creştere bruscă ce nu poate fi susţinută momentan de bugetul de austeritate”, a declarat Ioan Deneş.

Guvernul a transmis că nu susţine creşterea alocaţiilor sub nicio formă pentru că nu are bani pentru cei 3.5 milioane de minori ai ţării.

 

Dobra spune că nu sunt bani

 

Senatorul Dorin Dobra e şi el împotriva creşterii alocaţiei pentru copii, pe motiv că nu sunt bani. De altfel, Dobra a votat împotriva proiectului în urmă cu două luni, pe chestiuni procedurale, atunci fiind vorba de un aviz lipsă.

Subiectul creşterii alocaţiilor e unul sensibil din punct de vedere electoral şi Guvernul USL are de rezolvat o chestiune delicată, pentru care a criticat vehement fosta putere. Cu frâiele-n mână, majoritatea din Parlament respinge pe bandă rulantă proiectele cu caracter social, cu care au sedus electoratul.

 

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.