Petrică Bolfă, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, a mai primit o nouă amânare în dosarul lui penal pentru lipsa dosarului. Dosarul nu este la prima tergiversare a instanței, iar datorită vacanței judecătorești a primit termen abia pe 16 septembrie, la mai bine de două luni distanță. Termenul pare unul destul de îndelungat pentru un dosar penal, având în vedere prevederile noului cod de procedură penală.

 

Magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud nu au putut să trimită într-o lună dosarul la Judecătoria Năsăud pentru ca dosarul lui Petru Bolfă să intre pe fond. Cu toate că acești magistrați au acceptat rechizitoriul procurilor, nu au trimis în timp dosarul pentru ca magistrații năsăudeni să înceapă dezbaterea pe fondul cauzei cunoscutului infractor Petru Bolfă. Proasta coordonare dintre instanțele bistrițene a dus la o întârziere în plus cu două luni într-un dosar penal.

 

Propria tergiversare a lui Petru Bolfă

Petru Bolfă, cunoscutul traficant de alcool, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, însă acesta îşi tergiversează propriul proces. Mai precis, cu toate că el este cel care a contestat rechizitoriul procurorilor, tot el nu s-a prezentat la propriul proces. A obţinut astfel o amânare temporară. Magistraţii de la Judecătoria Năsăud i-au respins sesizarea, iar ulterior judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au confirmat soluția.

 

Petru Bolfă a fost trimis la începutul anului în judecată pentru evaziune fiscală. Înainte de a intra pe fond, judecătorul de cameră preliminară trebuie să verifice rechizitoriul procurorilor. Magistraţii de la Judecătoria Năsăud au aprobat rechizitoriului, iar urmează ca judecătorii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud să se pronunţe pe această speţă. Doar că dosarul s-a amânat pentru neprezenţa lui Petru Bolfă şi a apărătorului său.

”În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 1512/P/2011 al Parchetului de lângă Judecătoria Năsăud privind pe inculpatul BP trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii prev. de art.6 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul . Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare pentru inculpat. Pronunţată în camera de consiliu, azi 25 martie 2015. Judecător de cameră preliminară. 
Document: Încheiere finală (dezinvestire)”, arată magistraţii de la Judecătoria Năsăud.

 

Eternul inculpat

Petrică Bolfă, eternul inculpat al judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală în zilele antemergătoare Crăciunului. După arestarea şefului IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan, care l-ar fi sprijinit pe Bolfă, conform unor informaţii apărute anterior, se pare că justiţia bistriţeană îşi face treaba. Astfel, cu toate că dosarul pentru care este cercetat de procurorii bucureşteni are aşternut praful pe el, veşnicul infractor Bolfă se pare că nu se dezice.

Procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud au trimis în judecată un dosar cu un singur inculpat: Petru Bolfă, fiind acuzat de infracţiuni de evaziune fiscală. Dosarul este pe cameră preliminară înainte de a intra pe fondul propriu-zis al camerei şi a se stabili prima dată dacă se va judeca sau nu acest dosar.

 

Alcoolul lui Bolfă a ucis 25 de oameni

Petru Bolfă, patronul fabricii de alcool din Năsăud care a produs spirtul sanitar ce ar fi ucis peste 25 de oameni în judeţul Bihor, a fost pus în libertate în luna decembrie 2013, având în primă instanţă interdicţie să părăsească localitatea de domiciliu pentru 30 de zile. Apoi, procurorii din Bucureşti nu au mai făcut nimic cu acest dosar şi nu l-au trimis în judecată nici la un an distanţă.

De arestul preventiv a scăpat tot atunci şi iordanianul Enizan Mohd Fahiem Ibrahim, acuzat şi el în acelaşi dosar.

Petru Bolfă a căzut în plasa procurorilor în iunie 2013, după ce o lună mai devreme inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Bihor lansau o alertă naţională din cauza deceselor a aproximativ 20 de bihoreni, care au survenit în urma consumului de spirt sanitar ce conţinea alcool metilic. Conform autorităţilor bihorene, produsul ar fi fost fabricat în fabrica de alcool din Năsăud a lui Petru Bolfă. În final, numărul deceselor pare să fie ceva mai mare, de 27.

 

Mai bine de cinci luni în arest preventiv

Din momentul arestării preventive a lui Petru Bolfă şi până la punerea lui în libertate, acesta a apărut de cinci ori în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru prelungirea duratei de arest preventiv şi de patru ori pentru înlocuirea măsurii de arest preventiv cu obligaţia de a nu părăsi ţara, trei dintre solicitări fiind înaintate chiar de Bolfă.

În tot acest interval, Petru Bolfă a fost de două ori la un pas de libertate, o dată în luna octombrie şi a doua oară în noiembrie 2013, când magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ca neîntemeiată propunerea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventivă a acestuia.

De tot atâtea ori, instanţa Curţii de Apel Bucureşti au casat sentinţele date de instanţa inferioară, admiţând astfel recursul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

Soacra i-a cumpărat firma

Pet&Ady Trading SRL este o societate care a avut ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice. Din 2004, Bolfă a devenit asociat cu o firma cipriotă – M & T.C.I. MAINTENANCE LTD – alături de care, în vara anului respectiv, a deschis fabrica de alcool din Năsăud. Deşi afacerile cu alcool sunt în general profitabile, lui Bolfă se pare că nu i-a mers, oficial, foarte bine, dacă ne uităm la profitul înregistrat de firma sa în raport cu cifrele de afaceri înregistrate an de an. Astfel, în perioada 2005 – 2007, cifra de afaceri a SC Pet&Ady Trading SRL a crescut de la circa 20.000 de lei la peste cinci milioane de lei, în timp ce profitul său a crescut de la cinci mii de lei la 15.000 de lei. Anul 2008 a fost unul cu activitate destul de slabă raportat cu ultimii doi ani, cifra de afaceri ajungând la aproape jumătate, aceasta fiind cu puţin peste 2,8 milioane lei şi un profit de 9.425 lei. În schimb, când întreaga Românie a fost lovită din plin de criza economică, în 2009, firma lui Bolfă înregistrează o cifră de afaceri record, de peste 8,6 milioane lei, şi un profit de peste 48.500 de lei. Cu toate acestea, un an mai târziu, în 2010, deşi societatea năsăudeana avea o cifră de afaceri de peste 6,3 milioane lei, profitul era pe minus, „-1.486.783 lei”, iar datoriile se apropie de 11 milioane de lei.

În 2011, societatea patronată de Bolfă a intrat oficial în insolvenţă, deşi procedura a fost demarată încă din 2007, potrivit portalului instanţelor de judecată din România. Potrivit sursei citate, datoriile către stat, respectiv către Finanţe, înregistrate de firma lui Bolfă se cifrau în mai 2009 la aproape 850.000 de lei.

 

Petrică Bolfă pare să fie într-o stare continuă de ilegalitate, însă de fiecare dată reuşeşte să se erijeze de prevederile ei… Până într-o zi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.