Marea majoritate a românilor percepe clasa politică ca fiind profund coruptă, relevă un sondaj INSCOP, finalizat înainte de apogeul mișcării Colectiv.

Acelaşi sondaj arată că, peste 90% dintre români susțin că nu ar mai vota pentru funcția de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, în timp ce peste 88% sunt de părere că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.

 

 

Potrivit sondajului, 56,6% dintre intervievaţi consideră că doar unii oameni politici din România sunt corupți, în timp ce 41% sunt de părere că toți politicienii sunt corupți. Cumulate, cele două procente arată că marea majoritate a românilor percepe clasa politică ca fiind profund coruptă. Doar 0,6% dintre respondenți consideră că nu există oameni politici corupți în România.

 

În acelaşi context, 88,4% dintre cei chestionați susţin că personalităţile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupţie nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică. Doar 8% dintre subiecți apreciază că persoanele condamnate pentru fapte de corupție ar trebui să ocupe funcții publice după ce își execută pedeapsa, în timp ce 3,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

 

Dat fiind că până la alegerile locale mai sunt doar șase luni și ținând cont de numeroasele cazuri de primari cercetați de DNA, potrivit INSCOP, 91,9% dintre românii întrebați dacă ar mai vota pentru funcția de primar al localității o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, au răspuns negativ.

 

Rezultatul este cu atât mai grăitor cu cât, altminteri, o parte importantă a românilor  – 44,9%  – este dispusă să acorde prezumția de nevinovăție celor acuzați de fapte de corupție până la o decizie definitivă a instanței, în timp ce 46,7% din cei chestionați consideră că persoanele acuzate de fapte de corupție sunt vinovate indiferent de decizia finală a judecătorilor.

 

Acelaşi sondaj mai arată că, potrivit marii majorități a populației, acțiunile statului de combatere a corupției sunt foarte importante (50,1%) și importante (36,7%). Doar 8,7% dintre români consideră fenomenul corupției puțin important, iar 1,7% îl apreciază ca deloc important.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 23 octombrie -1 noiembrie 2015.

Volumul eșantionului a fost de 1.098 persoane, având o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nu era rau daca se facea o ierarhizare cu pomenirea partidelor, toate cate sunt. In felul acesta se vedea ca de ex. PER nu ar fi fost atins de subiecti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.