Mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că țara noastră nu ar trebui să primească refugiați și că aceștia nu ar trebui să se stabilească în România, se arată într-un sondaj Inscop.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 10-15 septembrie 2015, pe un eșantion de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Astfel,  56,2% dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi, 35,5% cred că ar trebui să primească (8,3% nonrăspunsuri). Chiar și în segmentul celor care cred că România trebuie să primească refugiaţi, 82,1% consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi, doar 14,6% spun că ar trebui să primim numărul de refugiaţi cerut de UE.

Acelaşi sondaj relevă că, 26,5% dintre români ar fi de acord ca refugiații să se stabilească în România, în timp ce 65,3% susțin contrariul, iar 24,4% ar fi de acord cu stabilirea acestora în localitatea lor, în timp ce 67,1% s-au declarat împotrivă.

 

 

Pe de altă parte, 29,5% dintre intervievaţi cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de tranzit pentru refugiaţii/imigranţii din Orientul Mijlociu, în timp ce 37% cred că acest lucru ar fi posibil în mică şi foarte mică măsură, iar 22,5% nici în mică nici în mare măsură.

Totodată, 23,9% dintre români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de destinaţie, în timp ce 44,4% consideră că această posibilitate este una foarte mică.

 

„Opinia publică din România are o poziţie conservatoare şi prudentă. Este o poziţie comună în statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decât România. Adevărul este că europenii, deci inclusiv românii, nici nu au văzut coerenţa şi stăpânirea situaţiei pe care le aşteptau de la instituţiile europene”, este de părere Darie Cristea, director general Inscop.

 

Potrivit sondajului, 95,8% dintre români declară că au auzit de criza refugiaților din Orientul Mijlociu, 2,2% că nu au auzit despre această situație, iar 2% nu știu sau nu au răspuns.

De asemenea, 41,7% dintre români cred că refugiaţii/imigranţii adunaţi la graniţele UE au plecat din ţările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,4% cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% consideră că este vorba de imigranţi care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine, iar  5,9% dintre români cred că imigranţii sunt în primul rând persoane care ar prefera să trăiască în UE.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.