Banul public ajuns fond de premiere pentru primarii care au adus voturi lui Ponta

 

Doar 16 primării din Bistriţa-Năsăud au primit bani de la Consiliul Judeţean din cota defalcată din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Chiar dacă suma totală a fost una destul de mică, de doar 1,67 milioane lei, repartizarea sumelor s-a făcut de această dată pe baza rezultatelor obţinute de primarii respectivelor comune la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. În respectivele comune, candidatul PSD, Victor Ponta, a obţinut mai multe procente decât candidatul ACL, Klaus Johannis.

 

Consilierii judeţeni s-au întrunit săptămâna trecută într-o şedinţă extraordinară pentru aprobarea singurului proiect de hotărâre de pe ordinea de zi: repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate ale bugetului de stat pe anul 2014. Din cele 62 de unităţi administrativ teritoriale ale judeţului Bistriţa-Năsăud, doar 16 au fost propuse de conducerea Consiliului Judeţean pentru a li se repartiza sume de bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Întâmplarea face ca toate cele 16 comune cărora preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, le-a dat bani, sunt exact cele în care candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, a obţinut procente mai mari decât contracandidatul său Klaus Johannis. În total s-au împărţit 1,6 milioane lei. Proiectul de hotărâre a fost votat doar de consilierii judeţeni PSD, cu toate că aleşii judeţeni ACL s-au opus cu vehemenţă.

 

În CJ BN funcţionează principiul „rămâne cum am stabilit”

Fiindcă şedinţa de consiliu a fost una extraordinară, proiectul de hotărâre nu a mai fost dezbătut în comisiile de specialitate, astfel că aleşii judeţeni au fost puşi practic să fie sau nu de acord cu ceea ce a decis de fapt preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.

Înainte de a fi votat proiectul de hotărâre, Radu Moldovan a primit interpelări din partea reprezentanţilor ACL din Consiliul Judeţean. Atât de la Eugen Curtean, Monica Săsărman, de la Florin Urâte sau Samuel Coman, toţi patru reproşându-i şefului CJ BN că nu a făcut decât să îi premieze pe primarii care au reuşit să aducă voturi lui Victor Ponta.

Replica lui Radu Moldovan a venit imediat, el precizând faptul că, fiind vorba de o şedință extraordinară, nu era nevoie de şedinţele pe comisii. „Vorbim doar de o brumă de bani, cota de 20%, 80% din banii fiind alocaţi prin decizie a Administraţiei Finanţelor Publice, conform legii”, a spus Radu Moldovan. Însă, războiul declaraţiilor nu s-a oprit aici. Monica Săsărman i-a amintit şefului administraţiei judeţene că mai sunt şi alte comune care derulează proiecte şi ar avea nevoie de bani, localităţi de pe valea Bârgăului sau a Şieului. Săsărman a propus ca fiecare dintre cele 58 de comune să primească câte 26.000 lei, iar restul de bani să meargă la oraşul Sângeorz-Băi.

Radu Moldovan s-a eschivat să dea un răspuns concret, încercând să scoată în evidenţă atât aşa-zisele eforturi ale guvernului de a asigura finanţări în teritoriu, cât şi grija proprie pentru dezvoltarea comunităţilor din Bistriţa-Năsăud, cu toate că guvernul este „în recesiune şi criză economică”. „Banii nu sunt de la Consiliul Judeţean, ci prin OUG a Guvernului, care în recesiune şi în criză economică a găsit soluţii pentru echilibrarea bugetelor locale. Domnul Coman continuă campania electorală, demagogia şi populismul. Mă bucur că doamna Săsărman a remarcat că se lucrează în multe comune. Aşa cum am spus mereu, voi face eforturi ca toate comunităţile să poată fi sprijinite pentru a se dezvolta. În foarte multe comune se derulează obiective de investiţii”, a fost răspunsul lui Radu Moldovan.

Proiectul de hotărâre a fost votat de cei 17 consilieri social-democraţi, cei 11 consilieri ACL opunându-se acestui act normativ.

 

După voturi, şi răsplată

Iată care sunt comunele care au fost recompensate de preşedintele CJ BN:

Budacu de Jos – 50.000 de lei (Victor Ponta 51,02% – Klaus Johannis 48,98%)

Căianu Mic – 200.000 de lei (Victor Ponta 65,44 % – Klaus Johannis 34,56%

Cetate – 100.000 de lei – (Victor Ponta 59,44% – Klaus Johannis 40,56 %)

Chiuza – 50.000 de lei – (Victor Ponta 52,25 % – Klaus Johannis 47,75 %)

Coşbuc – 100.000 de lei – (Victor Ponta 55,47 % – Klaus Johannis 44,53 %)

Galaţii Bistriţei – 100.000 de lei – (Victor Ponta 59,33 %– Klaus Johannis 40,67 %)

Lechinţa – 152.000 de lei – (Victor Ponta 61,37 % – Klaus Johannis 38,63 %)

Milaş – 200.000 de lei – (Victor Ponta 65,83 % – Klaus Johannis 34,17 %)

Monor – 80.000 de lei – (Victor Ponta 53,51 %– Klaus Johannis 46,49 %)

Negrileşti – 50.000 de lei – (Victor Ponta 54,77 % – Klaus Johannis 45,23 %)

Romuli – 130.000 de lei – (Victor Ponta 61,99 % – Klaus Johannis 38,01 %)

Salva – 100.000 de lei – (Victor Ponta 55,48 % – Klaus Johannis 44,52 %)

Silivaşu de Câmpie – 50.000 de lei – (Victor Ponta 53,72 % – Klaus Johannis 46,28%)

Sânmihaiu de Câmpie – 130.000 de lei – (Victor Ponta 61,60 % – Klaus Johannis 38,40 %)

Şanţ – 130.000 de lei – (Victor Ponta 62,65 % – Klaus Johannis 37,35%)

Zagra – 50.000 de lei – (Victor Ponta 54,81 % – Klaus Johannis 45,19 %)

După cum se poate observa cu ochiul liber, nici comunele conduse de primarii opoziţiei, dar nici cei care au trecut în barca PSD sau PLR dar nu au obţinut majoritatea voturilor pentru Victor Ponta, nu au primit vreun bănuţ de la Radu Moldovan, via Consiliul Judeţean.

 

Opoziţia, la unison: Fond de premiere, răzbunare politică!

După încheierea şedinţei de consiliu judeţean, aleşii ACL au reacţionat prin declaraţii.

„Se întâmplă nişte lucruri strigătoare la cer. Minciuna are picioare scurte, ne delimităm de modul de a face politică al actualului Guvern. Repercusiunile votului de duminică se văd la Consiliul Judeţean. Preşedintele CJ vine în faţa cetăţenilor cu un proiect prin care distribuie discriminatoriu nişte sume şi aşa puţine venite de la bugetul de stat. E limpede că sumele au fost distribuite în acele comune unde Victor Ponta a avut peste 50%. Din păcate, în Consiliul Judeţean nu se face administraţie, ci politică, banii sunt repartizaţi pe criterii strict politice. Există dispreţ total al executivului Consiliului Judeţean faţă de consilierii judeţeni, care ar trebui informaţi înainte de a decide, convocarea s-a făcut de pe o zi pe alta, iar materialele au fost date cu întârziere. Adresa din partea Finanţelor a venit în 6 octombrie. Ce a făcut preşedintele Consiliul Judeţean până acum? Evident, campanie electorală, treburile judeţului au putut să aştepte. Lucrul acesta e condamnabil, nu aşa se face administraţie, ci punând pe primul plan interesul cetăţeanului, dincolo de orice ingerinţe politice. Sunt evidente discrepanţa şi dezechilibrul din proiect, nu trebuie să faci fond de premiere pentru primarii obedienţi. Referitor la cei doi consilieri care şi-au pierdu calitatea d membru PNL, Consiliul Judeţean e în profundă ilegalitate în momentul de faţă, fiecare proiect e lovit de o potenţială nulitate. Demersurile noastre – acţiune în contencios şi sesizarea organelor statului, pentru că acolo se dau nişte bani unor oameni care nu au calitatea de consilieri, cu atât mai mult de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean”, a declarat consilierul judeţean Eugen Curtean, într-o conferinţă de presă convocată la scurt timp după şedinţa Consiliului Judeţean.

 

„Noi insistăm pe criterii, există nişte priorităţi în judeţ. Trebuie să conlucrăm cât mai mult puterea cu opoziţia, e vorba de interesul judeţului, al cetăţenilor. Trag din nou un semnal de alarmă că dacă vrem binele judeţului trebuie să vedem ce proiecte europene mai putem închide, ce cofinanţări ar mai trebui, să ne suprapunem peste acea strategie de dezvoltare. Este un câştigător şi cel care poate să accepte înfrângerea, să fiu chemat în regim de urgenţă ca să văd că e fond de premiere pentru zonele unde a câştigat PSD. Mi se pare o chestiune lipsită de demnitate şi seriozitate la nivelul Consiliului Judeţean. M-aş fi bucurat să se dea la şcoli nişte calculatoare, cărţi, ceva. Am rămas interzis. Nici din punct de vedere politic nu cred că e corect să premieze cu bani de la bugetul de stat, e ceva ieşit din comun. Asta nu este normalitate, asta nu înseamnă că ştii să accepţi înfrângerea, să pui atâta patos mi se pare greşit şi din punct de vedere politic, cred că ar fi dat mult mai bine o investiţie în alte priorităţi”, a declarat consilierul judeţean Florin Urîte.

 

„Am crezut că am intrat în România lucrului bine făcut. La nivelul Consiliului Judeţean am avut mereu o atitudine constructivă, dar ni s-a demonstrat că în CJ nu se doreşte un lucru bine făcut. Nici măcar nu au fost interesaţi de acest proiect şi de modul cum s-au împărţit banii. E o lipsă de fair-play. Este răzbunarea politică a preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, care nu se împacă cu ideea că Victor Ponta a pierdut alegerile. Tulburarea domnului preşedinte a fost atât de mare încât şi răzbunarea a fost una pe măsură. Cum să laşi comunităţi de pe Valea Bârgăului sau Valea Şieului fără surse de finanţare? Noi am propus nişte sume pentru toate comunele, dar s-a ales ca acest Consiliul Judeţean să fie o masă de manevră a celor preocupaţi de propriul interes şi de a-şi arăta doar muşchii în administraţie. Dacă preşedintele Consiliului Judeţean nu înţelege că este preşedintele tuturor celor din judeţ, ar trebui să plece acasă şi lase locul unui act administrativ eficient. Dezaprob total ce s-a întâmplat şi nu este prima manifestare de acest fel a celor care conduc Consiliul Judeţean. Reamintesc că nu s-a dorit clarificarea situaţiei vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Dorin Popescu, şi a doamnei Mirela Cîrcu, atunci când am cerut încetarea mandatelor. Cu certitudine, în Consiliul Judeţean există derapaje grave de la tot ce înseamnă act administrativ. Pe masa Consiliului Judeţean existau dovezile privind încetarea calităţii de membru PNL, trebuia constatată încetarea mandatelor, dar nu se vrea, sunt protejaţi, nu am înţeles de ce. Executivul Consiliului Judeţean, prin acest refuz, încalcă legea, pentru unii e mumă, pentru alţii ciumă. Se acţionează discriminatoriu, la domnul Ştefan Todea lucrurile au fost atât de operative că nu am cuvinte. Domnul Todea a câştigat procesul împotriva PP-DD, instanţa considerând nelegală hotărârea de excludere din partid, deci cred că are şanse să revină în calitatea de consilier judeţean”, a spus consilierul judeţean Monica Săsărman.

 

„În 16 noiembrie s-a dat un semnal pentru toată clasa politică, românii doresc un alt fel de abordare a politicii. Sper că acest moment va fi luat în calcul ca o lecţie istorică pentru toată lumea. Sper ca şi la Consiliul Judeţean să fie luată în calcul această lecţie. Noi am încercat ca deciziile puse pe masa discuţiilor să ducă la egalitate din punctul de vedere al felului în care banul public ajunge la comunităţile din judeţul nostru. Să începem să ne comportăm altfel”, a declarat consilierul judeţean Gabriela Montoiu.

 

„Cetăţenii nu îşi mai urmează liderii care fac traseism de la un partid la altul, nu mai urmează primarii care au interese persoanele şi cred că tot la jumătate de mandat trebuie să plece la alt partid. Fostul USL era foarte supărat de vechile repartizări, aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple în CJ. Uite că domnul preşedinte continuă tocmai ce nu i-a plăcut în trecut. Nu se poate să spui ceva când eşti în opoziţie şi când eşti la putere să faci acelaşi lucru. Am vorbit şi cu consilieri PSD, unii erau împotriva unei astfel de repartizări, dar numai la colţuri, când e vorba să votezi, votezi cum zice partidul. Eu sper ca acei consilieri să îşi spună punctul de vedere, şi acolo sunt oameni care gândesc, care vor să facă o politică pozitivă. E bătaie de joc ce se întâmplă la CJ, ne pare rău că se continuă cu o astfel de politică”, a spus consilierul judeţean Samuel Coman.

eugen curteanconsilieri acl 1consilieri acl 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.