Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud și baronul județului, ridică prețul per kilometru de drum reabilitat la o sumă care pare să fie maxim istoric: 2 milioane de lei pentru reabilitarea drumului județean 173 între Milaș și județul Mureș. Pentru șase kilometri de drum reabilitat CJ BN se pregătește să plătească 12 milioane de lei. Culmea este că o altă licitație lansată chiar în acest an de baronul Radu Moldovan prevedea un cost de doar un milion de lei pentru kilometru reabilitat.

 

Oficialii CJ BN au lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația intitulată sugestiv ”modernizare DJ 173 km 60+300-66+488 Milaș-județul Mureș.” Procedura prevede și elaborarea proiectului tehnic a lucrării. Licitația este estimată de Radu Moldovan&co la 12 milioane de lei cu toate taxele incluse pentru o porțiune de doar șase kilometri. În ceea ce privește drumul DJ 162, lansat pe SEAP în cadrul acestui an, CJ BN a estimat costurile la doar 1 milion pe kilometru.

 

Ce presupune licitația

”Contractul are ca scop elaborarea PT +DDE+ CS si executia lucrarilor de Modernizare DJ 173, km 60+300-66+488, Milas-Lim. Jud. Mures , conform studiului de fezabilitate ce face parte integranta din documentatia de atribuire . Total valoare estimata proiectare si executie este de 10.011.022 lei , din care : 1. valoare estimata lucrari 9.940.094 lei – 9.377.448 lei cheltuieli cu investitia de baza – 93.774 lei organizare de santier aferenta lucrarilor de constructii – 468.872 lei reprezinta diverse si neprevazute . Ponderea diverselor si neprevazutelor este de 5% din valoarea investitiei de baza( cf HG 28/ 2008) 2. – 70.928 lei servicii de proiectare din care : – 70.928 lei proiectare – 0 lei diverse si neprevazute. Elaborarea si evaluarea ofertelor se va raporta la valoarea care cuprinde si procentul aferent cheltuielilor de diverse si neprevazute.Mentionam faptul ca, din valoarea aferenta procentului de diverse si neprevazute vor fi decontate , doar daca apar, acele cheltuieli cu produse/servicii/lucrari care pot fi incidente pe parcursul derularii contractului de lucrari si care nu prezinta modificari substantiale ale contractului de achizitie publica. Documentatia finala se va intocmi in faza PT+DDE+CS , in 5 exemplare si un exemplar pe suport electronic si cuprinde : – proiectul tehnic, detalii de executie, piese scrise si desente , – documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire, avizelor si acordurilor ; – caietele de sarcini semnate si verificate vor fi explicite si întocmite în concordanta cu prevederile tehnice în vigoare la data întocmirii acestora (se va anexa lista actelor normative în baza carora au fost elaborate caietele de sarcini); – lista de cantitati si obtinerea preturilor se va întocmi pe articole de deviz si va cuprinde lucrarile necesare, conform studiului de fezabilitate; – devizul general, centralizatorul lucrarilor si lista cu indicatorii tehnico-economici principali se vor întocmi în conformitate cu H.G. nr.28/2008; – toata documentatia va fi stampilata si verificata de un verificator de proiect atestat si va fi însotita de referatul verificatorului de proiect. Termenul de prestare a serviciilor/executia lucrarilor: 24 luni de la semnarea contractului de executie, din care pentru proiectare 30 zile de la semnarea contractului”, se arată în caietul de sarcini.

 

Drumul la jumătate de preț

Licitațiile Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, instituție condusă de baronul Emil Radu Moldovan, merg către instituțiile subordonate, arătam într-un articol anterior. O licitație pentru reabilitarea DJ 162 în zona Vișuia Silivașu de Câmpie a mers către LDP, instituție subordonată CJ BN. Prețul este de 7 milioane de lei, iar kilometrul de drum reabilitat costă 1 milion de lei. Aici sunt banii dumneavoastră, în pixul baronului Moldovan. Licitația pentru reabilitarea drumului județean 162 a fost efectuată prin cereri de oferte. Este o procedura mai rapidă față de licitațiile clasice.

 

Licitațiile pentru proiectare, anul trecut

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat anul trecut serviciile de proiectare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivele de investiţii „Modernizare DJ 173 B, km 16+500-26+300, Intersecţie cu DC 32 – Nimigea” şi „Modernizare DJ 162, km 8+300-18+540, Archiud – Sânmihaiu de Câmpie”.

Elaborarea documentaţiilor costă 117.600 lei (fără TVA), reprezentând 26.563 euro, pentru modernizarea DJ 173 B şi 122.880 lei (fără TVA), adică 27.755 euro pentru DJ 162. DJ 173 B porneşte din DN 17 C (Bistriţa), străbate localităţile Tărpiu, Mintiu şi Nimigea de Jos, unde se intersectează cu DJ 172. Sectorul respectiv de pe DJ 162 pleacă din Archiud, traversează localitatea Stupini până la intersecţia cu DJ 151, în Sânmihaiu de Câmpie, şi este în continuarea porţiunii aflate acum în reabilitare (Teaca – Archiud). Drumul este din  pietriş, iar scurgerea apelor este defectuoasă din cauza lipsei sau amenajării necorespunzătoare a şanţurilor, a lipsei sau colmatării podeţelor şi a vegetaţiei.

 

Șanțurile județului, în planul CJ BN

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a anunțat încă de la mijlocul anului trecut scoaterea la licitaţie a contractul intitulat „Elemente de continuizare în vederea scurgerii apelor din zona drumurilor judeţene din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 7,6 milioane lei. Practic este vorba despre o reabilitare a şanţurilor laterale de pe drumurile judeţene şi cele laterale în vederea asigurării scurgerii apelor pluviale şi prevenirea efectelor inundaţiilor. De altfel, unul dintre drumurile vizate a fost și cel licitat acum și câștigat de LDP, respectiv DJ 162 porțiunea Silivașu de Câmpie.

 

Alte drumuri și mai scumpe

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a scos la licitaţie, în iulie 2014, contractul pentru modernizarea unei porţiuni în lungime de aproximativ 1,5 km de drum judeţean, cuprinsă între Ilva-Mică şi Leşu, de pe DJ 172C, între km 17+760-19+250. Costul estimat pentru execuţia lucrărilor este de peste 8,3 milioane lei, la care se adaugă aproximativ 356.000 lei pentru întocmirea documentaţiei tehnice. Totalul estimat al contractului scos la licitaţie depăşeşte 9,6 milioane lei.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud nu se dezminte când vine vorba de lucrări de modernizare a drumurilor din judeţ. Costurile estimate sunt foarte mari, în raport cu ceea ce se preconizează a se executa, în condiţiile în care vorbim de lungimi scurte ale drumurilor prevăzute pentru a fi modernizate. Dacă până la această dată am vorbit de costuri aproape duble faţă de standarde, în cazul lucrărilor care se vor derula pe o porţiunea de 1,49 km de pe DJ 172 C dintre Ilva Mică şi Leşu, costurile estimate ajung la peste 5,5 milioane lei per kilometru (peste 1,27 milioane euro per km).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.