Consilierul judeţean Ioan Gaftone a fost la un pas de a pleca din PSD, după ce primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a afirmat că îi va retrage secretarului Primăriei Bistriţa – Floare Gaftone – funcţia de coordonator al compartimentului juridic. Edilul a susţinut că decizia sa vine în urma prestaţiei mai mult decât comentabile a Floarei Gaftone, din ultima şedinţă a Consiliului local.

Ioan Gaftone a renunţat în final la a-şi lua adio de la social-democraţi, dar nu înainte de a avea o discuţie între patru ochi cu liderul PSD şi preşedinte al CJ BN, Radu Moldovan. Consilierul judeţean nu l-a iertat însă pe Creţu pe care l-a atacat dur prin intermediul unui comunicat de presă, prin intermediul căruia spune că primarul Bistriţei este „un lider toxic” care are „o atitudine bolşevico-troţkistă”.

 

 

Săptămâna trecută, conducerea organizaţiei judeţene a PSD Bistriţa-Năsăud a intrat în fierbere în momentul în care jurnaliştii bistriţeni au aflat „pe surse” că este foarte posibil ca unul dintre membri partidului aflat la putere să părăsească barca. Ar fi fost o premieră naţională, cu atât mai mult că demisia ar fi venit pe fondul controversatei OUG 55 a migraţiei politice. Cel care a fost la un pas de a produce premiera este consilierul judeţean Ioan Gaftone, soţul Floarei Gaftone, secretarul Primăriei Bistriţa, doamna fiind chiar motivul pentru care alesul a vrut să facă pasul care ar fi adus o pătă neagră pe obrazul social-democraţilor.

 

Disputa dintre Creţu şi Gaftone are vechime

 

Războiul dintre primarul Ovidiu Creţu şi secretarul Floare Gaftone nu e de ieri de azi, cu atât mai mult cu cât discutăm de două persoane cu caractere asemănătoare, pe modelul „eu ştiu cel mai bine”. Numai că Ovidiu Creţu mai merge pe un principiu: „cine nu este de acord cu mine, este împotriva mea”.

Între cei doi au mai avut loc replici acide făţişe în plenul consiliului local, un astfel de episod având loc în octombrie 2012, pe marginea unui proiect de hotărâre privind modificarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului municipiului Bistriţa şi ale serviciilor publice de interes local.

La acea vreme, mărul discordiei a fost trecerea în directa subordonare a primarului a serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, serviciu care s-a aflat până în acel moment în subordinea Floarei Gaftone.

Un alt episod s-a consumat în februarie anul acesta, deranjul celor doi pornind de la scaunul pe care ar trebui să îl ocupe secretarul în timpul şedinţei de consiliu local. Deşi momentul respectiv nu a avut vreo legătură cu competenţele în materie juridică ale Floarei Gaftone, a scos la iveală faptul că între primar şi secretar sunt tensiuni.

În urmă cu două săptămâni, consilierii locali PNL şi PDL au încercat să îi lase fără mandate pe Gelu Muthi şi Marius Armean care deveniseră membri ai partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, însă proiectul de hotărâre nu figura pe ordinea de zi a şedinţei ordinare. Floare Gaftone a fost cam încurcată de forţa cu care opoziţia din legislativul local a solicitat introducerea proiectului pe ordinea de zi şi şi-a dat acordul. A fost scânteia de care se pare că Ovidiu Creţu a avut nevoie. La câteva zile distanţă, primarul a lansat atacul împotriva Floarei Gaftone, spunând că prin modul cum aceasta, în calitate de secretar al municipiului a gestionat situaţia, a perturbat întreaga activitate a consiliului local. Mai mult decât atât, Ovidiu Creţu s-a arătat nemulţumit şi de unele acte ale primăriei şi hotărâri ale consiliului local care nu purtau viza de legalitate ale secretarului municipiului, documente care, potrivit primarului, au primit acceptul Instituţiei Prefectului. Drept urmare, primarul Bistriţei a precizat public că ia în calcul să îi retragă o serie de atribuţii secretarului municipiului, Floare Gaftone, inclusiv cea de coordonator al compartimentului juridic.

 

Lovitură cu mantă

 

Disputele la vedere, dar mai ales cele din culise care au avut loc departe de ochii cetăţenilor şi a jurnaliştilor, au avut în final şi un efect, neaşteptat pentru unii, previzibil pentru alţii – supărarea lui Ioan Gaftone, soţul secretarului municipiului, care este consilier judeţean PSD. Deşi nu a făcut niciun anunţ oficial, social-democratul s-a gândit foarte serios să părăsească partidul şi să rămână independent, fapt care reiese dintr-un comunicat remis jurnaliştilor după ce aceştia au aflat, pe surse, despre intenţia de plecare din PSD a lui Gaftone.

De la vestea că Ioan Gaftone ar putea părăsi barca social-democraţilor şi până la comunicatul de presă, acesta a avut o întâlnire între patru ochi cu şeful de partid, Radu Moldovan. Potrivit lui Gaftone, el i-a expus situaţia de la locul de muncă a soţiei sale şi atitudinea lui Ovidiu Creţu faţă de aceasta.

 

Dă în Creţu, dar nu scuteşte nici PSD-ul

 

În comunicatul remis presei, Gaftone critică în termeni duri atât pe Ovidiu Creţu, dar şi echipa PSD din consiliul local.

„Resursa mea de înţelegere şi răbdare faţă de atitudinea echipei PSD din Consiliul Local şi din Primăria Bistriţa se apropie de epuizare. Autosuficienţa, voluntarismul, autoritarismul, atitudinea de stăpâni pe propria moşie, eludarea mecanismului de fundamentare a deciziei, lipsa comunicării, privarea unor funcţionari de competentele necesare îndeplinirii atribuţiilor, neglijenţa în gestionarea banului public, privarea dreptului funcţionarilor la perfecţionarea profesională m-au făcut să îmi exprim public îngrijorarea, exprimându-mi dezgustul faţă de politica de maidan şi de periferie şi chiar intenţia de a părăsi arena politică. (…)

Lipsa de inspiraţie, bărbăţie şi incapacitatea de a comunica sincer, deschis cu funcţionarii, descărcarea tensiunii politice în capul funcţionarilor publici a făcut din Creţu un lider toxic care, se pare, şi-a epuizat resursa managerială. Narcisismul primarului orbit de putere care se întreabă zilnic în oglinjoară „cine-i mai cinstit ca mine” şi răspunsul acesteia că „George Avram e mai cinstit ca tine” l-a pus într-o stare de criză în care şi-a dovedit neputinţa. Neinspirat a transferat această criză şi tensiunea politică dintre consilieri în aparatul Primăriei. Ameninţarea, presiunea psihologică, abuzul, şantajul sunt instrumentele cu care încearcă să iasă din criză şi mai ales încearcă să nu întineze nobilele idealuri şi practici comuniste. (…)

Într-o discuţie cu Radu Moldovan am subliniat aceste aspecte care ne afectează grav imaginea, profilul de imagine. Am exprimat riscurile şi ameninţările care planează asupra organizaţiei municipale, impactul şi consecinţele asupra organizaţiei judeţene, asupra raporturilor noastre cu cetăţenii judeţului. Am analizat împreună situaţia şi am ajuns la concluzii bine conturate. I-am explicat că mi-e greu să ascund faptul că primarul Creţu are faţă de soţia mea o atitudine bolşevico-troţkistă şi încurcă planurile politice cu cele juridice şi cu cele administrative. (…)

Aş fi putut pleca din PSD şi din politică şi recunosc că am avut intenţia, dar eu desfid ordonanţa cu pricina (n.r. – OUG 55) pentru simplul fapt că a introdus în societate o tensiune maximă. Apoi, profilul meu psihologic de militar respinge părăsirea câmpului de luptă în timpul luptei. Dacă este o greşeală, este o greşeală specifica militarilor. Poate dacă aş fi avut de reproşat lui Radu Moldovan greşeli majore aş fi făcut-o. Mă delimitez de practicile comuniste ale primarului Creţu ca şi de înjurăturile lui Mazăre şi mi-e silă de ele”, scrie Ioan Gaftone, în comunicatul de presă.

Ovidiu Cretu 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.