O sală de nunţi din comuna Feldru a fost mistuită de un incendiu la începutul săptămânii trecute, care ar fi izbucnit din cauza unui scurt-circuit la motorul din camera frigorifică. Flăcările au afectat circa 1.400 m.p. – sala destinată organizării nunţilor şi un alt imobil alipit de aceasta. Pagubele s-ar ridica la circa două milioane lei.

Ladoar câteva ore după evenimentul nedorit, consilierii locali din Feldru au vrut să-şi arate compasiunea faţă de cel păgubit şi i-au aprobat acestuia, într-o şedinţă a Consiliului Local, un ajutor financiar în sumă de 60.000 lei. „Păgubitul” – Petrică Svinţi – este nimeni altul decât cumnatul primarului Grigore Ţiolan, dar asta nu ar fi nimic pe lângă faptul că ceea ce aleşii locali au aprobat cu privire la ajutorul financiar este ilegal. Mai mult decât atât, spaţiul care a fost mistuit de incendiu nu figurează pe numele lui Svinţi, ci pe al unui alt cumnat de-al său –Petre Scridon.

În noaptea de 23 spre 24 august, cu puţin după miezul nopţii, un apel pe numărul unic de urgenţă a informat dispeceratul integrat I.S.U. – SAJ despre izbucnirea unui incendiu la sala de nunţi din localitatea Feldru, imobil cu regim de înălţime P + mansardă.

„Primele echipaje sosite la locul incendiului au constatat că incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafaţă întinsă. Astfel, au fost alocate progresiv patru echipaje de stingere din cadrul ISU ”Bistriţa”, trei de la Secţia de PompieriNăsăud şi unul de la Garda de Intervenţie Sîngeorz – Băi, un echipaj de prim ajutor SMURD şi pompierii voluntari din cadrul S.V.S.U. Feldru şi Ilva Mică, cu câte o autospecială de intervenţie.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, deşi informaţiile preliminare arătau că incendiul ar fi izbucnit într-o zonă în care se aflau camere destinate personalului. Intervenţia a fost îngreunată de existenţa în zona focarelor a şase butelii ce puteau exploda în orice moment, dintre care cinci au fost scoase din interior de către pompierii militari. În ceea ce priveşte sursele de apă, acestea erau insuficiente în apropierea incendiului, autospecialele de intervenţie fiind alimentate de la alte surse din Feldru sau chiar din localitatea învecinată, Nepos”, se arată într-un comunicat al ISU BN.

După finalizarea intervenţiei, în jurul orei 07.00, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit la motorul din camera frigorifică. Suprafaţa totală afectată de incendiu a fost de aproximativ 1.400 m.p. – sala destinată organizării nunţilor şi un alt imobil alipit acesteia.

 

Primarul, sursa propunerii de ajutor pentru Svinţi

Pe 24 august, Consiliul Local Feldru avea programată o şedinţă în care trebuia ales noul viceprimar al comunei, întrucât cel care deţinuse până atunci funcţia – Iacob Sîngeorzan – demisionase. Când s-a ajuns la capitolul DIVERSE, acelaşi Iacob Sîngeorzan, încă rămas consilier local, a venit cu propunerea de a-i acorda un ajutor financiar proprietarului sălii de nunţi mistuită de incendiu câteva ore mai devreme. Numai că, potrivit surselor noastre, nu era vorba de cel care figurează în acte – Petre Scridon – ci de cel care folosea efectiv spaţiul respectiv – Petru Svinţi.

Svinţi este nimeni altul decât cumnatul primarului Grigore Ţiolan, dar în acelaşi timp este cumnat şi cu Petre Scridon.

Trebuie să menţionăm din capul locului că afacerea se derulează pe numele soţiei lui Petre Svinţi şi totodată sora primarului Grigore Ţiolan – Marina Svinţi, sub formă de întreprindere individuală.

Potrivit observatorbn.ro, primarul Ţiolan a afirmat că propunerea cu privire de ajutor financiar a fost o surpriză pentru el, însă în realitate lucrurile se pare că nu stau chiar aşa. Conform surselor Gazetei de Bistriţa, cel care a dat tonul a fost chiar primarul, atunci când s-a trecut la „Diverse”, iar cel care a „sărit” cu propunerea a fost … Iacob Sîngeorzan, colegul de partid al lui Grigore Ţiolan. Sîngeorzan a fost cel care a avansat suma de 50.000 lei, spun sursele noastre, însă un alt consilier social-democrat ar fi întrebat, pe un ton glumeţ, de ce să nu i se dea lui Svinţi 60.000 de lei. Poziţia acestuia a fost luată însă în serios, şi astfel s-a ajuns la această sumă.

„La şedinţa de consiliu local care a avut loc luni seara, consilierii au propus să fie ajutată persoana respectivă pentru că a suferit o pagubă foarte mare. Atât consilierii PSD cât şi PNL au propus nişte sume şi a fost votată suma mai mare, propusă de PSD”, a declarat primarul Grigore Ţiolan pentru observatorbn.ro.

Pe de altă parte, primarul Ţiolan este conştient că acordarea unui ajutor financiar lui Svinţi, practic afacerii acestuia, nu are nicio bază legală.

„Era o afacere privată, nu ştiu dacă e chiar în regulă această hotărâre, am fost şi eu luat prin surprindere de iniţiativă”, a mai declarat primarul Feldrului pentru sursa citată.

 

incendiu feldru sala nunti

Fără bază legală

Hotărârea nu este deloc în regulă şi expunem şi argumentele. În primul rând, discutăm de un ajutor financiar care ar fi acordat unei persoane juridice, nu fizice aşa cum prevăd legile în vigoare în situaţii de acest gen.

Mai precis discutăm de Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, care la articolul 36, alin 1) stipulează:„În bugetele locale se înscrie fondul de rezervă bugetară la dispoziţia consiliului local, (…), în cotă de până la 5% din totalul cheltuielilor. Acesta se utilizează la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie”.

De asemenea, Legea 415/2001, art. 28, alin 2) spune că: „Primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se afla în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi pentru alte situaţii deosebite, stabilite prin hotărâre a consiliului local”, bani care provin de la bugetul local.

Ori în situaţia dată nu discutăm de persoane cărora le-ar fi ars casa, ci locul în care îşi desfăşurau afacerea.

Pe lângă faptul că imobilul se pare că nu avea nicio asigurare pentru incendii, banii, la o adică, nu au fost direcţionaţi spre adevăratul proprietar.

Mai mult decât atât, nu a fost întocmit niciun proiect de hotărâre care să aibă la bază prevederi legale, propunerea verbală venită din partea lui Iacob Sîngeorzan fiind discutată, şi culmea şi votată, la DIVERSE.

Pe lângă cei 60.000 de lei, spun sursele noastre, primarul ar intenţiona să îi dea lui Svinţi şi lemn de construcţie pentru refacerea imobilului ars, dar şi să îi pună la dispoziţie sala de nunţi a primăriei pentru a organiza nunţile pe care cumnatul său le are contractate.

Toate acestea puse cap la cap duc şi la un posibil conflict de interese în care ar intra primarul Grigore Ţiolan.

 

Afaceri falimentare

În urmă cu câţiva ani, Petru Svinţi a avut pe numele său o afacere de prelucrare şi conservare a cărnii derulată prin SC Alex Svinţi Prod SRL. Firma, înfiinţată în anul 2000, a dat faliment opt ani mai târziu.

Printre creditori figurează şi Primăria Feldru care însă nu şi-a recuperat banii nici la această dată de la Svinţi. Pentru a-şi salva bunurile şi a evita executarea silită, spun sursele noastre, Svinţi le-ar fi transferat din timp pe numele altor persoane, rude de-ale sale. Inclusiv spaţiul care a ars zilele trecute a fost în patrimoniul firmei sale.

Dar despre această poveste vom continua într-un  număr viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.