Peste 173 de milioane lei este cuantumul abaterilor financiar contabile constatate de Curtea de Conturi în judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi prejudicii de aproape 3 milioane lei. Primăria Cetate stă în fruntea listei negre, însă aici regăsim şi alte administraţii locale bistriţene, precum cea de la Maieru, Bistriţa sau Josenii Bârgăului.

 

În urma controalelor efectuate în 2014 de Curtea de Conturi Bistriţa-Năsăud s-au constatat numeroase nereguli, abaterile financiar contabile ridicându-se la 173.078.000 lei, în timp ce bugetele locale au fost prejudiciate cu 2.739.000 lei. Dintre administraţiile locale controlate de Curtea de Conturi Bistriţa-Năsăud, anul trecut, cele mai mari probleme s-au înregistrat la Primăria Cetate, Primăria Maieru, Primăria Bistriţa, Primăria Spermezeu şi Primăria Josenii Bârgăului.

 

Comuna Cetate în fruntea neregulilor

Primăria Cetate stă în fruntea topului neregulilor constatate de Curtea de Conturi Bistriţa-Năsăud, cu abateri financiar-contabile în valoare de 22.473.000 lei. Iată care sunt şi deficienţele şi abaterile constatate. Astfel, din cauza neînregistrării în evidenta contabilă terenurile cu vegetaţie forestiera şi păşunile aparţinând domeniului public al comunei Cetate, valoarea abaterilor se ridică la 22.443.000 lei. De asemenea, nu au fost reevaluate în ultimii trei ani active fixe corporale, respectiv locuinţe aparţinând domeniului public şi privat al comunei Cetate, abateri cuantificate la 30.000 lei. Totodată, la Primăria Cetate nu au fost calculate penalităţile pentru plata cu întârziere a chiriilor datorate de chiriaşi, conform prevederilor clauzelor contractuale – abateri în cuantum de 16.000 lei, dar şi că în perioada 2011-2013 nu au fost întocmite facturi şi nu au fost încasate tarifele de gestionare a fondurilor cinegetice ce se cuveneau unităţii administrativ teritoriale, abateri care se ridică la 12.000 lei.

Inspectorii Curţii de Conturi au mai constatat şi că nu a fost organizat şi implementat sistemul de control intern în conformitate cu prevederile legale, nu au fost aplicate măsurile de executare silită prevăzute de reglementările legale pentru recuperarea creanţelor bugetare constând în impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local, neîncasate la termenul legal.

 

Lucrări supraevaluate

A doua în clasamentul neregulilor constatate de inspectorii Curţii de Conturi este Primăria Maieru, unde valoarea abaterilor se ridică la 4.733.000 lei.

Astfel, abateri în valoare de 4.683.000 lei au la bază faptul că datele din bilanţul contabil nu corespund situaţiei reale a patrimoniului unităţii la 31.12.2013, mai precis în situațiile financiare nu au fost evidențiate amortizarea mijloacelor fixe, activele fixe corporale în curs de execuție şi provizioanele aferente drepturilor salariale stabilite prin sentințe judecătorești. De asemenea, au fost înregistrate eronat în contabilitate unele obiecte de inventar și unele servicii de depozitare a deșeurilor menajere.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, din cauza decontării unor situaţii de lucrări nereale (supraevaluate) la obiectivul de investiții „Spații de alimentație publică P+E+M”, abaterile s-au ridicat la 9.000 lei, stabilirea şi decontarea nelegală a cheltuielilor de deplasare aferente unor distante neparcurse la Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu”Maieru – 3.000 lei, iar pentru stabilirea şi decontarea nelegală a cheltuielilor de deplasare aferente unor distante neparcurse la Şcoala Gimnazială ,,Iustin Ilieşiu”Anieş – 1.000 lei.

 

Probleme la administrarea pieţelor

În cazul Primăriei Bistriţa, cuantumul abaterilor financiar contabile este de câteva milioane de lei.

Astfel, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că Direcţia de administrare a pieţelor nu a condus evidenţa contabilă a veniturilor realizate din chirii din perioada 2010-2013 conform prevederilor actelor normative în vigoare, abaterile fiind estimate la 3.701.000 lei. De asemenea, nu au fost facturate, evidenţiate şi înregistrate cota parte din tariful de gestionare a fondurilor cinegetice de la gestionarii care au contracte de gestionare a faunei de interes cinegetic cu I.T.R.S.V. Cluj – abatere estimată la 25.000 lei, nu a fost stabilită, evidenţiată şi înregistrată taxa pe teren aferentă terenurilor concesionate de primărie persoanelor fizice, în vederea edificării de construcţii – 4.000 lei. Totodată, nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea taxei pe teren aferente punctelor de colectare a deşeurilor menajere date în administrarea S.C. URBANA S.A şi terenurilor închiriate persoanelor juridice de către Direcția de administrarea pieţelor au dus la abateri în valoare de 12.000 lei, nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea, începând cu anul 2011 a taxei pe clădiri aferentă sediului în care funcţionează Ocolul Silvic Municipal Bistriţa R.A – 22.000 lei, iar pentru scutirea nelegală la plată penalităţilor de întârziere datorate de persoanele juridice care au concesionat/închiriat terenuri/bunuri aparținând U.A.T.M Bistriţa şi nu şi-au achitat la termenele legale redevenţele/chiriile datorate abaterile s-au ridicat la 680.000 lei. Alţi 6.000 de lei provin din nerecuperarea unor prejudicii constând în plata unor sentinţe judecătoreşti neatacate cu recurs.

 

Valoarea construcţiilor, mai mică decât în realitate

Abateri de circa două milioane lei au fost depistate şi la Primăria Spermezeu. Astfel, pentru nereflectarea în bilanţul contabil încheiat la 31.12.2013 a valorii reale a construcțiilor, abaterile se ridică la 1.773.000 lei, existenţa de plăţi restante şi arierate la data de 31.12.2013 fără înregistrarea acestora în evidenţa contabilă şi în situaţiile financiare au condus la abateri cuantificate la 189.000 lei.

De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi au considerat drept abateri neîncasarea în termen a arendei pentru păşunile comunale arendate şi necalcularea de penalităţi de întârziere conform clauzelor contractuale – 424.000 lei, nedeclararea integrală în vederea impozitării a mijloacelor de transport deţinute de către persoanele fizice – 21.000 lei, nefacturarea, neevidenţierea şi neîncasarea cotei parţi din tariful de gestionare a fondurilor cinegetice de pe terenurile proprietatea primăriei – 28.000 lei. Totodată, angajarea, acceptarea la plată şi achitarea de cheltuieli nejustificate cu servicii de telefonie au condus la abateri în valoare de 20.000 lei, efectuarea de consumuri de carburanţi nejustificate cu documente legale – 3.000 lei, iar pentru efectuarea de cheltuieli nelegale ca urmare a avarierii unui autoturism proprietatea primăriei abaterile se ridică la 3.000 lei.

Primaria_BN.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.