Sabin Ilieşi, fostul şef al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud,a scăpat de puşcărie după ce a ispăşit o treime din pedeapsa la care a fost condamnat anul trecut de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă. Pentru a scăpa de închisoare, Ilieşi s-a folosit de vârstă şi de munca pe care ar fi prestat-o cât a fost încarcerat „tradusă” prin scrierea, că tot este la modă printre puşcăriaşii de lux ai României, unor cărţi.

 

La sfârşitul lunii decembrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, în urma anchetei derulate, trimiterea în judecată a lui Sabin Ilieşi, la acea vreme director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

Sabin Ilieşi a fost acuzat de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În acelaşi dosar au mai fost inculpate încă şase persoane – Corina Moga, Alina Moga, acuzate de complicitate la trafic de influenţă, Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică – acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale.

În luna aprilie 2013, magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud l-au condamnat pe Sabin Ilieşi la patru ani şi şase luni închisoare şi interzicerea unor drepturi pe durata a doi ani.

Evident, a urmat apelul la Curtea de Apel Cluj, însă nici aici Ilieşi nu a avut succes, magistraţii clujeni respingându-i acţiunea în noiembrie 2013. Singura cale de atac rămasă a fost recursul, care a fost judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a pronunţat tot o sentinţă de condamnare. Una mai blândă însă, fiindcă pedeapsa cu închisoarea aplicată lui Ilieşi a fost de 3 ani şi şase luni şi 2 ani de interzicere a drepturilor. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Curţii Supreme anul trecut, pe 18 iunie. În aceeaşi zi, Ilieşi a fost încarcerat la Penitenciarul Bistriţa, el predându-se de bunăvoie şi nesilit de nimeni.

În ceea ce priveşte restul inculpaţilor din dosar, pedepsele aplicate de Tribunalul Bistriţa-Năsăud au fost menţinute atât de Curtea de Apel Cluj cât şi de Instanţa Supremă.

Astfel, Corina Moga şi Alina Moga au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, în timp ce Ioan Bătrâncea a primit un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, Florin Dumescu – un an şi trei luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, Dorel Vit – zece luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, iar Marin Burtică – 1.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu suspendare.

 

L-a pălit talentul în puşcărie

Pentru a scăpa de puşcărie, Sabin Ilieşi a profitat de prevederile Noului Cod Penal prin coroborarea a două alineate ale art. 100.

Astfel, alineatul 2 din articolul mai sus menţionat se stipulează că „În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, (…), dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b-d (n. r. – adică, b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis; c)cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; d)instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate).

Alineatul 4 al aceluiaşi articol de lege din Noul Cod penal stipulează că „În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 2 (n. r. – adică în cazul condamnaţilor care au împlinit deja la data depunerii cererii de liberare condiţionată vârsta de 60 de ani) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusăînainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani(…)”.

În traducere liberă, Sabin Ilieşi a împlinit în luna martie vârsta de 60 de ani, în timp ce munca prestată în închisoare şi care l-a ajutat să ceară liberarea condiţionată după ce a ispăşit O TREIME din pedeapsă, sunt cele două cărţi pe care acesta le-ar fi scris în puşcărie. Potrivit Gândul, într-un an de puşcărie, Ilieşi a scris două cărţi. „Veniturile statului şi controlul financiar de stat” şi „Biruinţă în suferinţă”, ambele publicate anul acesta la Editura Risoprint din Cluj. Partea interesantă este că niciuna din cele două cărţi semnate de sabin Ilieşi nu apar pe site-ul editurii clujene.

 

Acuzaţiile care l-au dus după gratii

Faptele de care este acuzat Sabin Ilieşi, s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2007.Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2005, perioadă în care avea calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi ar fi pretins faţă de o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor mai sus menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea ar fi fost intermediată de Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud, şi Alina Moga (cumnata Corinei Moga), fără ocupaţie.

De asemenea, în iunie 2006, Ilieşi Sabin ar fi pretins faţă de o altă persoană că are influenţă pe lângă şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi, în schimbul sumei de 1.500 euro, va interveni pe lângă acesta pentru a o ajuta pe fiica persoanei respective să câştige concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul acelei instituţii publice.

În perioada octombrie 2005 – iulie 2007, Sabin Ilieşi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea în relaţia cu instituţii publice de nivel judeţean (Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, Primăria municipiului Bistriţa), influenţă ce decurgea din calitatea de preşedinte, deţinută consecutiv la nivelul organizaţiilor judeţene Bistriţa-Năsăud a două partide politice.

În acea perioadă Ilieşi era lider al liberalilor bistriţeni, pe care i-a părăsit în 2007, demisionând din PNL odată cu Theodor Stolojan. Alături de acesta, Ilieşi a înfiinţat Partidul Liberal – Democrat (PLD), el preluând astfel şefia organizaţiei înfiinţate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Ulterior PLD a fuzionat cu Partidul Democrat (PD), rezultând astfel, în decembrie 2007, Partidul Democrat – Liberal (PD-L) în care, bună vreme, Sabin Ilieşi a fost doar membru simplu.

Conform procurorilor, „inculpatul a intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru angajarea unor cunoştinţe în cadrul unei instituţii publice prin „aranjarea” unui concurs, precum şi pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie”.

Potrivit procurorilor, Sabin Ilieşi şi-ar fi exercitat influenţa şi autoritatea de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii), intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar, toate acestea în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Mai mult decât atât, Ilieşi ar fi depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar două înscrisuri falsificate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.