Municipalitatea bistriţeană este dispusă să cheltuiască peste 2,8 milioane lei pentru reabilitarea termică a încă două loturi de blocuri. Contractele pentru execuţia lucrărilor de reabilitare au fost scoase la licitaţie şi este foarte probabil ca în maxim o lună să fie cunoscuţi şi câştigătorii. Până acum în municipiul Bistriţa s-au derulat sau încă se mai derulează lucrări de reabilitare termică pentru trei loturi de blocuri de locuinţe pentru care Primăria Bistriţa a accesat fonduri în valoare de aproximativ 14 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial (POR). Pe tema culorilor alese pentru zugrăvirea clădirilor s-a iscat un adevărat scandal.

 

Primăria Bistriţa a depus în februarie 2013 la Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord – Vest, cererea de finanţare pentru proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2”, în vederea obţinerii de finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe.

Cererea de finanţare cuprindea un număr de 16 proiecte, grupate în funcţie de rata de cofinanţare a Asociaţiilor de Proprietari, respectiv 20% contribuţia unităţii administrativ teritoriale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari (de apartamente – locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 Euro, potrivit raportului pe anul 2013 a primarului Ovidiu Creţu.

Valoarea totală a cererii de finanţare „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Bistriţa 2” este de 18.848.897,01 lei, din care: asistenţă financiară nerambursabilă solicitată – 10.705.791,87lei, contribuţia proprie la cheltuielile eligibile, inclusiv contribuţia Asociaţiei de proprietari – 7.137.194,58 lei şi contribuţia proprie a Primăriei Bistriţa la cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA aferent – 1.005.910,56 lei.

Prin acelaşi Program Operaţional Regional, municipalitatea a mai obţinut încă aproximativ 17 milioane lei pentru reabilitarea a 12 blocuri cu încă aproximativ 800 de apartamente, de pe străzile Mihai Eminescu, Bulevardul Independenţei, str. Solomon Haliţă, str. Crinilor, Petru Rareş, Grigore Bălan, care fac parte din proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Bistriţa 3”.

La finele anului trecut, municipalitatea bistriţeană a mai semnat încă două contracte, pentru reabilitarea termică a încă 194 de apartamente.

De asemenea, sunt în evaluare şi contractare alte patru proiecte cu finanţare nerambursabilă, cu o valoare totală de 4,4 milioane euro, care au ca termen de finalizare sfârşitul acestui an – trei privind reabilitarea termică a blocurilor – Bistriţa 6 (opt blocuri, 6,2 milioane lei), 7 (opt blocuri, 6,5 milioane lei), Bistriţa8 (nouă blocuri, 6,4 milioane lei).

 

Alte patru blocuri intră în reabilitare termică

Zilele trecute, Primăria Bistriţa a lansat pe SEAP licitaţiile pentru atribuirea contractelor de execuţie pentru reabilitarea termică a celor două loturi de blocuri – Bistriţa 5 şi Bistriţa 6.

Potrivit datelor existente pe SEAP, contractul pentru lotul Bistriţa 4 este estimat la 667.363,7 fără TVA,din care, suma de 19.220,70 lei fără TVA reprezintă cheltuieli diverse şi neprevăzute.

În discuţie intră reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe cu 37 de apartamente de pe strada Panait Cerna, nr 1.

Pentru a fi eligibili, ofertanţii trebuie să aibă o cifră medie globală de afaceri pentru ultimii trei ani (2012, 2013, 2014) de minim 800.000 lei. De asemenea, aceştia trebuie să prezinte lista principalelor lucrări executate, în ultimii 5 ani,conţinând valori, perioade de execuţie,beneficiari,indiferent dacă aceştia din urmă sunt autorităţi contractante sau clienţi privaţi. În plus, ofertanţii trebuie să facă dovada că în ultimii 5 ani de la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor a executat lucrări similare în valoare cumulată de cel puţin 600.000 lei fără TVA la nivelul a maxim trei contracte.

 

Costuri estimate la circa trei milioane lei

Pentru lotul Bistriţa 5 valoarea estimată a contractului este de 2.195.296,18 lei fără TVA, din care, suma de 63.282,18 lei fără TVA reprezintă cheltuieli diverse şi neprevăzute.

În acest lot sunt incluse trei blocuri de locuinţe de pe străzile Ştefan cel Mare nr. 3 (39 apartamente), C.R. Vivu nr. 10 (59 apartamente) şi Andrei Mureşanu nr. 5 (59 apartamente).

Pentru a fi eligibili, ofertanţii trebuie să aibă media cifrei globale de afaceri pentru ultimii trei ani, de minim 3.000.000 lei. De asemenea, aceştia trebuie să prezinte lista principalelor lucrări executate în ultimii 5 ani, conţinând valori, perioade de execuţie, beneficiari,indiferent dacă aceştia din urmă sunt autorităţi contractante sau clienţi privaţi, dar şi să facă dovada că în ultimii cinci ani de la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor a executat lucrări similare cu cele care fac obiectul prezentei proceduri de achiziţie publică, în valoare cumulată de cel puţin 1.500.000 lei fără TVA la nivelul a maximtrei contracte.

 

Zugrăveli – curcubeu, pe gustul lui Creţu

Cu privire la culorile alese pentru blocurile aflate acum în reabilitare, s-a iscat un adevărat scandal atât printre locuitorii Bistriţei, cât şi în Consiliul Local.

În ultima şedinţă a Legislativului local care a avut loc la finele lunii martie, consilierii liberali i-au cerut primarului Ovidiu Creţu, explicaţii.

Răspunsul edilului a fost unul surprinzător, dar care arată că simţul estetic al acestuia lipseşte cu desăvârşire.

„Dacă nu vă place culoarea violet sau mov, să ştiţi că este o problemă de gust. Eu am semnat acea autorizaţie. Culoarea respectivă am ales-o tot eu, ulterior”, a afirmat Ovidiu Creţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.