Medicul veterinar Gheorghe Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA BN), a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii l-au acuzat de luare de mită, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase şi abuz în serviciu. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2013 – 2015.

 

Gheorghe Dinică a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în data de 19 iunie, pentru luare de mită (15 fapte), folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase (28 de fapte) şi abuz în serviciu.

„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, rezultă că în perioada 2013 – 2015, având calitatea de consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, inculpatul şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi i-a anunţat în mai multe rânduri pe reprezentanţii unor diverşi agenţi economici de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud – de regulă firme având ca obiect de activitate fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie – despre controalele sanitare ce urmau a fi efectuate de către inspectori la punctele de lucru ale respectivelor societăţi comerciale, deşi aceste controale au, potrivit normelor legale, caracter inopinat. în schimbul furnizării acestor informaţii şi pentru a nu lua măsurile legale corespunzătoare cu ocazia controalelor efectuate la unităţile comerciale, inculpatul a pretins şi a primit de la reprezentanţii mai multor firme, sume de bani şi alte foloase care nu i se cuveneau”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Pe 20 iunie, în baza motivelor prezentate de procuror, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În temeiul disp. art. 226 C.pr.pen. rap. la art. 223 alin. 2 C.pr.pen., art. 202 alin. 1 C.pr.pen. admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 16/P/2015 ca fiind întemeiată şi în consecinţă :

– dispune arestarea preventivă a inculpatului D.G. cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită prev. de art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod Penal, art. 35 alin. 1 Cod Penal (12 fapte), de luare de mită prev. de art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod Penal (3 fapte), de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase prev. de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000 (9 fapte), de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase prev. de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal şi abuz în serviciu prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, fapte pedepsite cu închisoare mai mare de 5 ani, pe durata a 30 de zile, începând cu data de 20.06.2015 şi până în data de 19.07.2015 (inclusiv).

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. Încunoştinţează despre măsura preventivă persoana desemnată de inculpat.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, este decizia instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

 

Decizia a fost deja contestată de medicul bistriţean.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.