Pârtia de schi din Wonderland, existentă deocamdată doar pe hârtie şi în mintea primarului Ovidiu Creţu, are toate şansele să nu fie vreodată funcţională chiar dacă aceasta va fi realizată. Firma care a întocmit studiul de fezabilitate – SC Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA Petroşani – este controlată de familia Gărdean, un nume adânc implicat în scandalurile de corupţie ce au cap de afiş pe Elena Udrea. În acelaşi context, Adrian Chereji, care se opune cu vehemenţă acestei investiţii fără rost, avertizează că proiectul pârtiei de schi din Wonderland ar putea fi doar o modalitate de sifonare a banilor publici.

 

Pârtia de schi din utopicul complex polivalent al lui Creţu – Wonderland – a iscat scandal în multe dintre şedinţele Consiliului local Bistriţa. Opoziţia din legislativul bistriţean, dar şi Asociaţia Bistriţa Civică condusă de primul primar al Bistriţei de după revoluţie, Adrian Chereji, se opun proiectului pe care îl consideră nefezabil având în vedere suma estimată – de peste 6 milioane de euro – pe care municipalitatea urmează să o investească în realizarea pârtiei de pe Dealul Cocoşului. La finele anului trecut, Adrian Chereji ameninţă că va sesiza Curtea de Conturi dacă bugetul alocat pentru realizarea pârtiei de schi din Wonderland nu va fi drastic diminuat.

 

Avertisment neluat în seamă

Înainte cu câteva zile de şedinţa ordinară din decembrie 2014, Adrian Chereji a trimis o scrisoare deschisă municipalităţii şi legislativului local, prin intermediul căreia i-a avertizat pe aleşi că în cazul în care nu vor reconsidera investiţia, vor deveni răspunzători pentru o cheltuială de circa 3 milioane de lei anual pe următorii 10 ani, perioada de rambursare a creditului.

„În cazul în care se va contracta această lucrare conform caietului de sarcini publicat în SEAP pe website-ul e-licitatie.ro, veţi fi răspunzători pentru o cheltuială de cca 3.000.000 lei/an din bugetul local în următorii 10 ani.

Studiul de fezabilitate (SF) care stă la baza documentației întocmit de SC Centrul Profesional Proiectări Cadastru SA Petroşani se bazează pe realizarea investiţiei cu atragerea de fonduri nerambursabile (europene sau de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului). Din analiza financiară a SF, rezultă un profit de 8600 lei/an, în condiţiile în carefondurile de investiţie nu trebuie rambursate. În condiţiile în care municipalitatea intenţioneazărealizarea investiţiei din creditul bancarcontractat cu UNICREDIT ŢIRIAC Bank, la cheltuielile de operare şi întreţinere din SF trebuie adăugate cheltuielile privind rambursarea creditului de cca 3 mil.lei/an şi de aici rezultă o cheltuială de cca 3 mil.lei/an din bugetul local în următorii 10 ani (perioada de rambursare a creditului)”, scria Chereji în documentul adresat consilierilor locali.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Civice, studiul de fezabilitate este greşit, fiindcă „firma care l-a elaborat nefiind de specialitate, nu vor putea fi obţinute veniturile nici măcar la nivelul prevăzut în SF, iar cheltuielile de întreţinere şi operare vor fi mai mari decât cele prevăzute, astfel că în final pierderea anuală pe care bugetul local va trebui s-o suporte va fi mai mare de 3 mil. lei/an”. Scrisoarea nu a mai ajuns însă în plenul Consiliului Local, primarul Ovidiu Creţu mergând mai departe cu proiectul.

Aşa cum a promis, Adrian Chereji a sesizat între timp Curtea de Conturi. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Bistriţa Civică, în adresa de răspuns a Curţii de Conturi se precizează că aspectele sesizate vor fi verificate în cadrul controlului ce va fi efectuat anul acesta la Primăria Bistriţa.

 

Ovidiu Cretu_wonderland

I-a îndatorat la greu pe bistriţeni pentru pârtie

Pentru a-şi putea vedea visul cu ochii, realizarea Wonderlandului, Ovidiu Creţu a îndatorat bistriţenii cu nu mai puţin de 40 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea i-a împrumutat de la Unicredit Ţiriac Banc, la începutul acestui an. Aproximativ jumătate din banii împrumutaţi sunt destinaţi realizării pârtiei de schi, la care se mai adaugă încă aproximativ 18.000 de lei de la bugetul local.

Costurile estimate iniţial pentru execuţia utilităţilor au fost enorme, proiectantul propunând două variante: una de peste 16,3 milioane euro – din care C+M (n.r. – construcţii şi montaj) se ridica la 12,047 milioane euro, iar cea de a doua variantă este estimată la 14,46 milioane euro – din care C+M se ridică la 12,063 milioane euro. Potrivit studiului de fezabilitate intrat în dezbaterea consilierilor locali bistriţeni în luna mai a anului trecut, recomandată era cea de a doua variantă. Aleşii locali au respins atunci proiectul, întrucât suma propusă pentru investiţie a fost considerată nejustificat de mare. După recalculare, costurile au fost redus din pix şi estimate la circa 7,8 milioane euro, din care C+M 6,5 milioane euro.

 

Caracatiţa blondei Udrea a ajuns şi la Bistriţa

RecentAdrian Chereji a atras atenţia cu privire şi asupra firmei care a întocmit studiul de fezabilitate a investiţiei pe care Creţu o visează şi cu ochii deschişi. Este vorba de SC Centru Profesional Proiectări Cadastru SA, firmă ce are ca acţionar majoritar pe Daniela Gărdean, cu aproape 94% din acţiuni. Daniela Gărdean este soţia lui Adrian Gărdean, deţinătorul SC Temogaz Company SA, care, conform procurorilor DNA, a sponsorizat Gala Bute cu nu mai puţin de trei milioane de lei. Sponsorizarea, pentru care acum este cercetat de DNA sub control judiciar, a fost asigurată de Gărdean, la cererea fostului secretar general în ministerul condus de Elena Udrea, Gheorghe Nastasia, care i-a promis că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de Termogaz Company în cadrul programului „Schi pentru România”.

Multe dintre contractele de lucrări din cadrul acestui program au fost câştigate de Termogaz Company SA, dar trebui reţinut un aspect foarte important, şi anume că proiectarea ori studiile de fezabilitate, documentaţii „cu cântec”, au fost întocmite de aceeaşi firmă care i-a asigurat şi lui Ovidiu Creţu documentaţia pentru pârtia de schi din Wonderland – SC Centru Profesional Proiectări Cadastru SA.

Potrivit unor anchete publicate încă din 2010 de Jurnalul Naţional, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea a irosit peste 250 de milioane de euro pentru realizarea unor pârtii de schi în diverse judeţe din România. Proiectele au fost multe din ele întocmite aiurea, fără clarificarea situaţiei juridice a terenurilor, au fost defrişate păduri fără ca acestea să fie scoase din fondul forestier, multe din contractele pentru execuţia de lucrări au fost atribuite ilegal de autorităţile locale, sau instalaţiile necesare respectivelor pârtii de schi nu au mai fost vreodată montate. În schimb banii au fost înghiţiţi de un circuit mai multe decât ciudat format între autorităţile locale, firme care au întocmit documentaţiile necesare, cele care au executat aşa zisele lucrări şi MDRT. În acest circuit se regăsesc şi firmele controlate de familia Gărdean – Termogaz Company SA şi Centru Profesional Proiectări Cadastru SA.

Adrian Chereji este convins că ceea ce se întâmplă cu privire la pârtia de schi de la Bistriţa seamănă cu o sifonare a banilor publici.

„Nici unul dintre domeniile schiabile „proiectate” de Centru Profesional Proiectări Cadastru SA nu funcţionează, au fost numai bani sifonaţi, ceea ce se va întâmpla şi la Bistriţa”, este de părere Chereji.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.