După cum bine se cunoaşte, în urma contestaţiei depusă la Curtea de Apel Cluj de către Ioan Ovidiu Mureşan, instanţa de control judiciar a schimbat măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu, pentru următoarele 30 de zile. Fostul şef al poliţiei bistriţene risca să devină unul din cei mai longevivi arestaţi preventiv din România, intrase în a şaptea lună de arest preventiv, iar măsura nu se mai justifica, având în vedere faptul că DNA-ul încheiase ancheta în ceea ce îl priveşte pe Mureşan şi îl trimisese în judecată.

 

Nu cu mult timp înainte, ceilalţi doi coinculpaţi din dosarul numit de presă ”Mafia din poliţia bistriţeană”, Roberto Hasnaş, fostul şef al Serviciului Circulaţie şi Leon Cloşcă, fostul şef al poliţiei din Năsăud fuseseră eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu.

Ioan Ovidiu Mureşan, fost şef al IPJ BN, Roberto Hasnăş, fost şef al Poliţiei Rutiere BN şi Leon Cloşcă, fost comandant al Poliţiei Năsăud, au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv în 24, respectiv 25 noiembrie 2014, toţi trei fiind acuzaţi de comiterea unor acte de corupţie, abuz în serviciu etc. Acest caz, unic deocamdată pe meleagurile bistriţene, are o istorie aparte şi odată cu trecerea timpului apar noi elemente care îl individualizează şi devoalează fapte şi mecanisme care au stat la baza declanşării acestuia. Cu circa o lună înaintea reţinerii şi arestări preventive a celor trei, ”Gazeta de Bistriţa”, într-un material întitulat ”Reglare de conturi: Şeful de la „Doi şi un sfert” vs. Şeful IPJ BN”, anticipa derularea evenimentelor şi viitoarea anchetă a DNA care îi va avea drept protagonişti pe şefii poliţiei bistriţene.

 

Cine ”l-a făcut” pe Mureşan

Privită cu atenţie întreaga poveste şi analizată la sânge, se putea observa că Bodescu, şeful de la ”doi şi un sfert”, avea toate motivele să-l ”facă” pe Mureşan. Şi l-a ”făcut” după cum au demonstrat evenimentele ulterioare.

Bodescu, caracter răzbunător, nu putea uita faptul că în scandalul cu jocul de poker pe calculator în care au fost implicaţi împreună cu adjunctul lui, Florin Necula, a fost declanşat ca urmare a unei delaţiuni adresată şefilor MAI de către Mureşan. Ancheta MAI care a urmat, a confirmat pasiunea extraprofesională a şefului IPJ BN pentru acest tip de joc, ceea ce a atras schimbarea acestuia din funcţie. A urmat o perioadă mai dificilă pentru Bodescu, a fost plimbat pe la ”mascaţi”, la un moment dat a avut şi intenţia de a părăsi poliţia, a dat mai multe examene ca să intre în magistratură, procuror sau judecător, dar de fiecare dată nu a îndeplinit nivelul de notare pentru a accede în aceste structuri ale sistemului.

Ocazia pentru a-şi plăti poliţa către Mureşan nu a întârziat să apară. Relaţiile dubioase ale lui Mureşan cu Ioan Opre erau de notorietate, iar cazul deschis pe numele acestuia era ocazia perfectă, pentru ca în sfârşit să-şi regleze conturile cu Mureşan.

 

Şi-au pierdut credibilitatea

Atât Ioan Ovidiu Mureşan, şeful IPJ BN, cât şi Ioan Sidor Bodescu, şeful de la “doi şi un sfert”, erau două personaje care îşi pierduseră orice credibilitate, atât în faţa opiniei publice, în special Mureşan, cât şi în faţa propriilor subordonaţi. Datorită acestui fapt, poliţia bistriţeană era împărţită în două, o parte cinstită, marea majoritate a poliţiştilor, iar cealaltă, un grup mic de acoliţi care îi favorizau activităţile infracţionale ale lui Mureşan.

Probabil acesta a fost momentul în care la informările făcute de Bodescu la DNA Cluj, împotriva lui Mureşan a fost declanşat un complex de măsuri informativ-operative, surse umane, supraveghere tehnică totală, monitorizare comunicaţii, filaj etc. Mureşan devenise practic o muscă prinsă într-o pânză de păianjen din care nu mai avea cum să scape. Monitorizarea acestuia şi a altor şefi din poliţie a durat câteva luni bune, informaţiile obţinute relevau un mecanism bine pus la punct de către cei trei, Mureşan, Hasnaş şi Cloşcă şi nu numai, prin care transformaseră poliţia într-un adevărat SRL. Nu cu mult timp înainte de declanşarea cataclismului pentru Mureşan şi compania, o sursă anonimă a devoalat ”Gazetei de Bistriţa”, că nici şeful IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan nu stătea degeaba. Astfel, acesta luase nişte măsuri prin intermediul unor subordonaţi să-l monitorizeze pe Bodescu.

 

Bodescu, în bătaia puştii

Se deţineau informaţii că Bodescu este posesorul unei arme de vânătoare, înregistrată cu acte în regulă şi că ar fi participat la mai multe partide de vânătoare ilegale. Într-o şedinţă cu cadrele din subordine, şeful IPJ BN de la vremea respectivă, Ioan Ovidiu Mureşan, fără a nominaliza o persoană anume, ar fi afirmat că sunt colegi poliţişti, posesori de arme de vânătoare, pe care le folosesc ilegal şi că le veni rândul să de-a socoteală şi că acest lucru se va petrece în scurt timp. Toţi cei de faţă au realizat la cine s-a referit Mureşan, că era vorba de Bodescu, dar nimeni nu a făcut nici un comentariu, acesta conducea poliţia ca un adevărat dictator. O ”cârtiţă” a lui Bodescu l-a informat pe acesta despre afirmaţiile şefului poliţiei, Ioan Ovidiu Mureşan, răspunsul acestuia a fost ceva de genul ”mă doare în bască, habar n-are că am predat arma”. Şi şi-a văzut mai departe de treabă, pregătind asaltul final asupra duşmanului său.

Ca într-o adevărată partidă de şah, Bodescu a fost cu câteva mutări în faţa lui Mureşan, nu după mult timp a intervenit în forţă DNA-ul, iar cariera acestuia de poliţist şi de şef al poliţiei bistriţene s-a sfârşit definitiv şi lamentabil.

 

Secunzii care sabotează

Liviu Olariu, unul dintre locţiitori, ar fi şi facilitat instalarea în secret de tehnică de monitorizare ambientală în biroul lui Mureşan, întru-una din zile nelucrătoare când Olariu era la permanenţă, permiţând şi facilitând tehnicienilor DNA pătrunderea în secret în sediul poliţiei şi plasarea dispozitivele respective. Probabil că pentru acoperirea rolului lui Olariu, acest a fost introdus în dosar ca suspect, ulterior ca urmărit penal sub acuzaţia de abuz în serviciu în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA. Potrivit procurorilor DNA, Liviu Olariu este implicat în muşamalizarea unor accidente rutiere, unele soldate cu victime omeneşti.

Olariu se pare că a avut şi o imensă satisfacţie personală, timp de o zi şi jumătate a fost numit interimar la conducerea IPJ BN. Probabil că a visat să ajungă şi şef plin al poliţiei bistriţene. Ulterior acesta s-a pensionat.

Un rol asemănător a avut şi celălalt locţiitor a lui Mureşan, Ciprian Buta. Şi acesta a avut un dinte împotriva lui Mureşan, ştia că era iminentă schimbarea sa din înalta funcţie de adjunct al poliţiei bistriţene cu şeful poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, aşa că şi el a ”sifonat” din greu despre fostul lui şef. Similar ca şi în cazul lui Olariu, pentru acoperirea rolului jucat, DNA-ul a mimat o percheziţie la domiciliul acestuia din Năsăud, nu a primit nici o calitate în dosar, dar şi-a pierdut funcţia, la ora actuală îndeplinind o funcţie de execuţie în poliţia bistriţeană.

De asemenea pe parcurs a mai fost ”pierdut” şi fostul şef al Serviciului Arme, comisarul şef Ioan Ani, procurori DNA cel puţin până la această dată ignorându-l total.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.