Curând vor începe lucrările de reabilitare a circa doi kilometri de străzi din cartierul năsăudean Liviu Rebreanu. Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a fost organizată în ultimul trimestru al anului trecut, câştigătoarea fiind o companie abonată la banii publici din Bistriţa-Năsăud – SC Dimex 2000 Company SRL, care aparţine omului de afaceri Ioan Scurtu. Astfel, în conturile Dimex 2000 Company SRL vor intra aproape două milioane de lei. În urmă cu circa o săptămână, Scurtu a fost condamnat de Instanţa supremă la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru „cumpărare de influenţă”, în dosarul fostei şefe a Parchetului din Năsăud Adriana Veturia Moldovan.

 

Administraţia năsăudeană va moderniza circa doi kilometri de drum din cartierul Liviu Rebreanu, investiţie care a fost estimată la 2.061.877 lei, fără TVA. Cei aproape doi kilometri de stradă, mai precis 1,74 km, vor fi modernizaţi în 24 de luni de la începerea lucrărilor. Adică în doi ani. Lunar, executantul va executa în medie 72 de metri. Conform estimărilor, costul unui km de drum s-ar fi ridicat la 1.184.986 lei, fără TVA, adică 271.000 de euro, fără TVA.

Licitaţia pentru adjudecarea contractului de lucrări „Modernizare străzi în cartierul Liviu Rebreanu din oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost lansată pe data de 10 noiembrie 2014.În cursa pentru contractul de peste două milioane de lei scos la licitaţie de administraţia locală năsăudeană s-au înscris cinci firme, patru din Bistriţa-Năsăud şi una din judeţul Cluj. Toate cinci au nume cu rezonanţă. Este vorba de SC Frasinul SRL, SC Dimex 2000 Company SRL, SC Diferit SRL (jud. Cluj), SC LDP SA, SC Grozav Junior SRL.

 

Licitaţie câştigată de Dimex

La finele lunii decembrie, cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie, contractul a fost atribuit firmei lui Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL, a cărei ofertă a avut cel mai scăzut preţ. Astfel, investiţia se va ridica la suma de 1.617.552,99 lei, fără TVA. Astfel, costul per kilometru ajunge la circa 929.628 lei, fără TVA (211.279 euro, fără TVA). Conform studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie ar urma să se desfăşoare timp de doi ani, pe şapte sectoare de drum, cea mai mare porţiune având lungimea de 1.012 metri, iar cea mai mică fiind de doar 47 de metri. Lăţimea carosabilului variază, pe anumite porţiuni fiind de 3,5 m, iar în altele de 5 metri. Totodată în document este prevăzută montarea a cinci podeţe, iar trotuarele, în lungime totală de 1.343 metri, să fie amenajate cu dale din beton.

Potrivit studiului de fezabilitate, străzile propuse spre modernizare în cartierul năsăudean Liviu Rebreanu sunt nemodernizate şi vorbim practic de străzi de pământ, „prezentând numeroase degradări şi văluriri, ceea ce îngreunează circulaţia”.

 

Firmă abonată la bani publici în BN

SC Dimex 2000 Company SRL, deţinută de omul de afaceri Ioan Scurtu, este o una dintre firmele din Bistriţa-Năsăud abonată la contracte pe bani publici. Astfel, în 2008, firma din Rebrişoara primea 1,39 milioane de lei pentru construirea a 9 poduri pe raza comunei Dumitra. În acelaşi an, firma lui Scurtu a câştigat şi licitaţia în valoare de 3,93 milioane de lei pentru modernizare DJ 172G, km 42+198- 50+000, Satu Nou-Cuşma. Un an mai târziu, Dimex 2000 Company SRL a primit un contract în valoare de 2,79 milioane de lei pentru modernizare „Drumului Comunal 28, km 0+000-3+987 ,DN 17 Cristur-Şieu – Coasta ,judeţul Bistriţa-Năsăud”. Aceeaşi firmă s-a mai ocupat şi de construcţia Centrului Alzheimer de pe strada Sucevei din Bistriţa, clădire care după ce a fost finalizată a primit destinaţia de birouri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

De la Primăria Bistriţa, SC Dimex 2000 Company SRL câştigă un contract de circa 16.000 lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit. Un an mai târziu, de la Primăria Ilva Mică, aceeaşi firmă îşi adjudecă un contract în valoare de peste 28.000 lei pentru refacerea a două poduri peste râul Ilva. În 2012, pentru execuţia lucrărilor de canalizare din comuna Parva, Dimex 2000 Company SRL prinde un contract zdravăn, în valoare de peste 8,5 milioane lei, atribuit de Primăria Parva. În 2013, firma lui Scurtu a câştigat nu mai puţin de cinci licitaţii în mai puţin de 12 zile. Astfel, de la primăria Rebra, Dimex 2000 Company SRL a câştigat un contract în valoare de 6,1 milioane lei pentru servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier”.

Alte contracte îi sunt atribuite de Primăria Romuli. Unul este pentru execuţia de lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, în valoare de peste 8,4 milioane lei. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 Company SRL este pentru execuţia de lucrări pentru proiectul de reabilitare a drumurilor forestiere în comuna Romuli, în valoare de 5,9 milioane de lei. În 2013, firma lui Scurtu şi-a adjudecat contracte pe bani publici şi de la Primăria Năsăud. Unul, pentru reparaţia străzilor din oraş, a fost în valoare de aproape 75.000 lei. Un altul, a vizat reabilitarea Policlinicii Năsăud, proiect derulat din fonduri europene, de unde în conturile firmei lui Scurtu vor intra aproape 900.000 lei.

Anul trecut, firma lui Scurtu a mai pus mâna pe nişte contracte finanţate din bani publici. Este vorba de contractul pentru reabilitarea sediului CETIN din Bistriţa, în valoare de peste 1,96 milioane lei, pe care l-a câştigat în asociere cu SC Inst-Nistor SRL. De asemenea, Dimex 2000 Company SRL a mai primit, de la Primăria Năsăud, un contract prin încredinţare directă, în valoare de aproximativ 330.000 lei, în timp ce de la Consiliul Judeţean şi-a adjudecat patru loturi pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, pentru iarna 2014 – 2015, valoarea totală a contractelor ajungând la aproape un milion de lei, fără TVA.

 

Condamnat la închisoare cu suspendare

Patronul Dimex 2000 Company SRL, Ioan Scurtu, a avut în ultimii cinci ani probleme de ordin penal, el fiind inculpat în dosarul în care acuzatul principal a fost Adriana Veturia Moldovan – fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud. Dosarul a fost instrumentat de DNA, începând cu 2009, iar în 2010 a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Cluj. Un an mai târziu, în 2011, toţi inculpaţii din dosar, printre care şi Ioan Scurtu, au fost achitaţi de judecătorii clujeni, însă în urma recursului DNA cauza a ajuns pe rolul Instanţei supreme.

Ioan Scurtu a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi în urmă cu circa o săptămână el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de patru ani.

2 COMENTARII

    • Sa intelegem ca daca faci multe pentru o comuna esti absolvit de faptele penale? Atunci toti penalii ar trebui sa fie absolviti si va trebui sa desfiintam inchisorile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.