Îi mută în locuinţe modulare

 

 

Zece la sută dintre locatarii blocurilor sociale nu îşi pot plăti chiria şi întreţinerea şi creează disconfort, este o declaraţie recentă a primarului Ovidiu Creţu. Pentru că nu îi poate lăsa pe drumuri, edilul Bistriţei are totuşi un plan de rezervă – să îi mute în locuinţe modulare, aşa numitele locuinţe de necesitate.

Ideea construirii unor locuinţe de necesitate îi aparţine liberalului Andrei Rusu, de pe vremea când acesta era viceprimar al municipiului Bistriţa. Proiectul este demarat deja, şi într-o primă fază municipalitatea a alocat circa 800.000 de lei.

 

 

Mutarea romilor din centrul Bistriţei în cartierul Viişoara, odată cu construirea blocurilor de locuinţe sociale, a stârnit multe discuţii aprinse din partea locuitorilor din această zonă. Nemulţumiţi de situaţie, locuitorii cartierului bistriţean i-au adresat primarului petiţii online, pe site-ul www.domnuleprimar.ro, dar au informat şi mass media locale.

 

Primăria, acţionată în judecată de locuitorii din Viişoara

 

După ce a anunţat că locuinţele modulare vor fi amplasate tot în Viişoara, pe Dealul Viilor, şi că acolo vor locui persoane de etnie romă, oamenii s-au scandalizat şi mai tare. Ba mai mult decât atât, aceştia au acţionat primăria în instanţă, solicitând judecătorilor să anuleze actul administrativ prin care se amplasează locuinţe modulare pe Dealul Viilor.

Astfel, în luna februarie 2012, 64 de persoane şi societăţi comerciale au dat în judecată Primăria Bistriţa pentru anularea actului administrativ care prevede amplasarea a opt locuinţe modulare pe Dealul Viilor din Viişoara. În dosarul cu nr. 789/112/2012, aflat pe rolul instanţei de contencios administrativ a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, au avut loc până la această dată şase termene de judecată însă judecătorii nu au ajuns la nicio soluţie pentru rezolvarea cazului. În luna martie anul acesta, instanţa a solicitat totuşi primăriei să întocmească şi să depună la dosar o nouă variantă a studiului de fezabilitate cu privire la locuinţele modulare. Luna aceasta a mai avut loc un termen de în proces, însă cauza a fost amânată până în luna septembrie.

Chiar dacă familiile vor altă locaţie, iar instanţa cere o nouă documentaţie în ceea ce priveşte studiul de fezabilitate, municipalitatea bistriţeană nu renunţă la idee nici în ruptul capului, dovadă fiind şi suma prevăzută în bugetul de anul acesta pentru realizarea proiectului. Obiectivul de investiţii cuprinde construirea a opt locuinţe de necesitate, extinderea reţelelor de apă, canalizare, alimentare cu energie electrică, branşamentele şi racordurile aferente, şanţuri marginale de protecţie a amplasamentului, amenajare platformă şi drum de acces, pentru care Primăria Bistriţa a alocat 800.000 de lei.

 

Nici Prefectura nu a fost de acord cu primăria

 

Nu doar locuitorii cartierului Viişoara au contestat proiectul care vizează amplasarea locuinţelor modulare pe Dealul Viilor, ci şi Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, în urma contestaţiei depusă aici de cei 64 de bistriţeni.

În baza acestui document, dar şi considerând că se încalcă legalitatea, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a înaintat Primăriei Bistriţa o plângere prealabilă împotriva hotărârii adoptată de Consiliul Local. Potrivit documentului citat, Prefectura menţionează că „analizând documentaţia care a stat la baza hotărârii reiese ca amplasamentul locuinţelor de necesitate se află în localitatea componenta Viişoara, ridul Valea Viilor, destinaţia actuală a terenului conform Certificatului de urbanism nr. 1270/05.08.2011 fiind de păşune în intravilan. La data adoptării hotărârii a intrat în vigoare Legea 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. (…) Construirea de locuinţe de necesitate implică schimbarea categoriei de folosinţă a terenului, studiul prevăzând amenajarea de terase balastate pe care să fie amplasate construcţiile şi drumuri de acces, or conform aceleiaşi legi schimbarea categoriei de folosinţă a pajiştilor se face numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ori Ministerul Mediului şi Pădurilor, după caz, în calitatea lor de entităţi care întocmesc amenajamente pastorale sau silvopastorale prevăzute de lege. La art. 28, alin.1, lit. a din Legea 214/2011 se prevede că schimbarea destinaţiei suprafeţei de pajişte în alte categorii de folosinţă fără aprobările legale în vigoare constituie infracţiune”, se menţionează în actul emis de Prefectură.

Mai mult decât atât, Instituţia Prefectului a considerat că nu s-a respectat legea nici în cazul întocmirii studiului de fezabilitate.

Reprezentanţii municipalităţii nu au fost însă de acord cu punctul de vedere al Instituţiei Prefectului, întrucât, spuneau ei, conform Planului Urbanistic General aprobat în anul 2004, terenul respectiv din Viişoara are destinaţie de zonă de locuinţe individuale.

 

Creţu: Pe ăştia îi mutăm în locuinţele de necesitate. Le arătăm pisica!

 

Cu toate că procesul nu este încă finalizat, primarul Ovidiu Creţu nu vrea să renunţe la ideea de construire a unor locuinţe modulare. Cel puţin aceasta reiese dintr-o declaraţie recentă a edilului cu privire la problemele pe care municipalitatea le întâmpină din partea chiriaşilor rău-platnici din blocurile de locuinţe sociale.

„Avem 10% dintre chiriaşi cu probleme. Nu pot să-şi plătească chiriile, nu pot să-şi plătească întreţinerea, creează disconfort. Este suficient unul pe scară care să nu-şi plătească apa şi intervine pericolul închiderii. (…) Cred că punctele slabe, oamenii care nu se pot încadra în viaţa de colectivitate, ăia care sunt 10%, nu trebuie să ne facă să dezarmăm. Trebuie să găsim soluţii şi cea mai la îndemână soluţie sunt locuinţele de necesitate. Adică ideea domnului Rusu Andrei de a construi locuinţe de necesitate eu am îmbrăţişat-o foarte repede şi am spus că este foarte bună. A fost greşeala lui că a gândit-o economic, să facem multe ca să fie ieftine. Unde faci multe de-astea trebuie să te aştepţi la reacţia populaţiei. Dacă mergeam de la început pe opt locuinţe nu era nicio problemă. Pe aceştia care creează probleme în blocurile de locuinţe sociale îi luăm şi îi mutam fain frumos în locuinţele de necesitate şi se linişteau lucrurile. Adică arătăm pisica”, a declarat recent Ovidiu Creţu.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.