Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a scos, în luna iunie, la licitaţie contractul de modernizare a circa zece kilometri de drum judeţean, valoarea acestuia ajungând la circa 20 milioane lei. Contractul gras a atras nu mai puţin de 9 oferte, pe listă regăsindu-se nume grele, toate firmele participante fiind abonate la banul public din Bistriţa-Năsăud dar şi din ţară.

 

DJ 173 B porneşte din DN 17 C (Bistriţa), străbate localităţile Tărpiu, Mintiu şi Nimigea de Jos, unde se intersectează cu DJ 172. Documentaţia necesară lucrărilor de modernizare aa cestui sector de pe DJ 173B – km 16+500-26+300, Intersecţie cu DC 32 – Nimigea – a fost întocmită anul trecut preţul plătit de CJ BN fiind de 117.600 lei (fără TVA), reprezentând 26.563 euro. Valoarea contractului pentru lucrările de execuţie plus întocmirea proiectului tehnic se ridică la 24.638.993 lei (19.870.156 lei fără TVA), adică circa 5,6 milioane de euro.

 

Nu oricine a putut intra în cursă

Condiţiile de eligibilitate impuse pentru acest contract au fost destul de dure, fiindcă nu oricine şi-ar fi putut depune oferta. Astfel, cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani a trebuit să fie de minim 29 milioane lei şi lista principalelor contracte din ultimii trei ani sau dacă a fost vorba de contracte obţinute în asociere cu alte firme, arunci lista trebuia să le prezinte pe cele prestate în ultimii cinci ani. Totodată, pentru partea de proiectare, ofertanţii au trebuit să depună la dosar şi dovada că au prestat în ultimii trei ani lucrări în valoare de minim 64.000 lei fără TVA (la valoarea a maxim două contracte cumulate), în timp ce pentru lucrările de execuţie ofertanţii au fost nevoiţi să facă dovada că în ultimii 5 ani au prestat servicii de cel puţin 18 milioane lei la nivelul a maxim trei contracte.

Pentru obţinerea contractului estimat la peste 5,6 milioane euro s-au depus nu mai puţin de 9 oferte – majoritatea fiind asocieri de firmeale căror nume sunt arhicunoscute în lucrările de drumuri şi toate veşnice abonate la banul public, atât din Bistriţa-Năsăud, dar şi în alte judeţe din ţară.

 

Cu DNA-ul pe cap, Trameco vrea bani publici

Cap de listă este SC Trameco SA din Oradea în asociere cu SC Proexco SRL, tot din Oradea, cu terţ susţinător SC SelinaSRL Oradea.

Trameco SA este cunoscută în Bistriţa-Năsăud încă din 2006 după ce comuna Târlişua a fost lovită crunt în vara acelui an de inundaţii. La acea vreme, firmă orădeană primise drept sarcină să degajeze zona afectată de viituri.

Compania orădeană are drept asociaţi în acest moment pe Eugen Ioan Hudriciu, Selin Pruncuţ şi Adriana Rus, dar şi SC Selina SRL, firmă care de altfe este acţionarul majoritar şi este controlată de Beniamin Rus.

În ultima perioadă atât Trameco SA cât şi Selina SRL, prin cel care le controlează – Beniamin Rus – nu au o soartă prea bună, numele acestora fiind amestecate în dosarul în care vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru este acuzat de DNA de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu.

„Suspecții Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, BojtorVilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de suspectul BojtorVilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.
Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro”, se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale întocmită de procurorii anticorupţie.

Atât Trameco SA, cât şi Selina SRL au cochetat de-a lungul anilor, ambele fiind favorite atât ale PSD şi mai apoi ale PD (PDL).

 

Diferit, favorită la banii din BN

Un alt ofertant înscris în cursă este SC Diferit SRL din Cluj-Napoca, alt nume binecunoscut în Bistriţa-Năsăud după ce a câştigat câteva contracte zdravene din bani publici.

Astfel, în 2012 firma clujeană a pus mâna pe un contract pentru unul din loturile scoase la licitaţie privind lucrările de deszăpezire a judeţului pentru iarna 2012 – 2013, în valoare de 300.000 lei. În 2013, aceeaşi firmă a câştigat contractul pentru întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de vară pe o perioadă de patru ani. Valoarea lucrărilor pentru întreţinerea curentă a drumurilor judeţene a fost estimată la 51.652.388 lei, fără TVA, şi în acest caz vorbim de două loturi. Pentru unul dintre loturi, valoarea estimată a contractului a fost de 26.070.228 lei (fără TVA), iar pentru celalalt 25.582.160 lei (fără TVA). Contractele pentru ambele loturi au fost adjudecate de SC Diferit SRL Cluj, pentru primul lot cu 13.808.246,72 lei (fără TVA), iar pentru cel de-al doilea cu 9.967.397,60 lei (fără TVA). La un calcul scurt, se poate observa ca firmei clujene îi întră în conturi, numai pentru acest contract de la CJ BN, 23.775.644,32 lei (fără TVA), aferent perioadei 2013 – 2017. Anual discutăm despre o sumă care se ridică la aproximativ 5,9 milioane lei (fără TVA), dar pentru care firma clujeană se zbate cam cinci – şase luni pe an să peticească drumurile judeţului. Conform caietului de sarcini, până în 2017, contractantul are în sarcină întreţinerea curentă pe timp de vară a drumurilor judeţene pe o lungime totală de 752 km, dar şi întreţinerea a 99 de poduri.

 

Firmă gălăţeană deţinută de un bistriţean intră pe piaţa licitaţiilor din BN

SC Lemacons SRL din Galaţi este un altă firmă intrată în cursa pentru obţinerea contractului scos la licitaţie de CJ BN, pentru care s-a asociat cu o firmă din Focşani – SC Euro Proiect SRL.

Compania gălăţeană este una relativ nouă pe piaţa construcţiilor de drumuri, fiind înfiinţată în 2009, an în care a înregistrat o cifră de afaceri de doar 8.403 lei şi un profit cu puţin peste 6.000 lei cu doar un singur angajat. A ajuns în 2014 la peste 140 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 50,4 milioane lei şi un profit net impresionant de peste 11,6 milioane lei. Potrivit replicaonline.ro, deşi Lemacons SRL este deţinută de omul de afaceri Alin Constantinescu, bistriţean la origine, compania ar fi controlată de milionarul Cornel Istrate, un potent om de afaceri din Galaţi, care deţine printre altele SC Vega 93 SRL, aflată acum în faliment. Istrate se pare că ar fi , de fapt, potrivit sursei citate, unchiul lui Alin Constantinescu, care până să preia Lemacons în februarie 2014, era angajat la Vega 93 încă din 2007, după ce, în 2006, absolvise UTCN Construcţii Civile din Cluj Napoca. De altfel companiile celor doi, Lemacons SRL şi Vega 93 SRL au câştigat în asociere o serie de contracte grase la licitaţiile pe bani publici.

 

Pe listă avem şi o favorită a Primăriei Bistriţa

În cursa pentru obţinerea contractului de peste 5 milioane de euro scos la licitaţie de CJ BN participă şi SC Construct Perom SRL din Bistriţa, o altă firmă abonată la banul public din judeţul nostru. Firma bistriţeană se numără printre preferatele municipalităţii condusă de Ovidiu Creţu, Construct Perom având multe din lucrările lansate de Primăria Bistriţa la activ.

Spre exemplu, în 2011, în cadrul unor lucrări de reparaţii şi asfaltare similare celor care s-au mai desfășurat în trecut, Construct Perom a avut de reparat 56 de străzi şi pentru care a încasat de la municipalitate circa 800.00 de lei.

O altă lucrare al cărei câştigător a fost aceeaşi firmă bistriţeană a vizat reabilitarea a 11 străzi din municipiu – Moşilor, George Enescu, George Mateiu, secundara 10 Viişoara, Codrului, Secundara 9 Unirea, Mioriţei, Livezi, Matei Eminescu, Secundara 13 Viişoara, Secundara 6 Sigmirului. Alături de Construct Perom, executanţi ai lucrărilor de reabilitare sunt în acest caz LDP. Valoarea contractului a fost per total de 8.654.170 lei, bani de la bugetul local.O altă felie de lucrări de asfaltare – reabilitare a aleilor şi parcărilor – adjudecată de Construct Perom s-a desfăşurat pe Aleea Tineretului şi parte din strada Octavian Goga, cartierul Petre Ispirescu – aleile Pârâiaşului, Basmului, Voinicului, Merilor şi Greuceanu -, cartierul Dragoş Voda şi în Independenţei Nord, pe străzile Rodnei, Împăratul Traian, Călimani, Pietrosul, Înfrăţirii şi Dumbravei, precum şi în Centrul Nou, pe aleile Ghiocelului, Margaretelor şi Plopilor. Pentru aceste lucrări, din bugetul local al municipiului au fost alocaţi peste 6,4 milioane de lei, iar licitaţia a fost adjudecată de Construct Perom la doar 3,9 milioane de lei, deci aproximativ la jumătatea sumei alocate.

La licitaţia CJ BN, Construct Perom participă în asociere cu SC Aspharom SRL Târgu Mureş şi SC NV Construct SRL din Cluj-Napoca.

 

Alţi trei grei ai licitaţiilor pe bani publici

Pe lista participanţilor sunt înscrise alte trei nume de răsunet – ARL Cluj Napoca cu subcontractant dar şi terţ susţinător Drum Proiect SRL din Bistriţa, SC Mis Group SRL Anieş în asociere cu SC DP Proiect SRL din Cluj Napoca şi SC Îndemânarea Prodcom SRL (care este şi terţ susţinător), precum şi SC Frasinul SRL.

De-a lungul anilor toate aceste companii au obţinut contracte care se ridică la sume impresionante de bani publici.

Astfel, ARL din Cluj-Napoca este una dintre firmele pe care le vedem tot mai des în Bistriţa-Năsăud, câştigând licitaţii pe bandă rulantă în ultimii ani. Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări s-a ocupat de Parcul Industrial ce se pregăteşte lângă Bistriţa, de reabilitarea mai multor drumuri judeţene, iar mai nou lucrează la pavarea trotuarelor de pe diverse străzi din municipiu.

Mis Group SRL, controlată de Emil Iugan, este o altă firmă abonată la banul public din Bistriţa-Năsăud, în ultimii ani prinzând contracte de multe milioane de euro, mai ales cele finanţate din fonduri europene.

SC Frasinul SRL, deţinută de binecunoscutul Traian Larionesi, şi-ar dori şi ea să pună mâna pe contractul gras de la CJ BN. Numele firmei este des întâlnit la licitaţiile pe bani publici şi a şi câştigat multe dintre acestea, fiind una dintre favoritele administraţiei judeţene condusă de Radu Moldovan. Numai în 2013 firma lui Larionesi a câştigat de pe urma unor astfel de contracte peste 47 de milioane lei, şi asta numai în Bistriţa-Năsăud. Şi în 2014 în conturile Frasinul SRL au intrat bani serioşi, printre contractele pe care firma a pus mâna numărându-se cel cu privire la construirea noului sediu al Registrului Auto Român din Bistriţa, pentru care a primit nu mai puţin de 8,5 milioane lei, fără TVA, dar şi contractul pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din zona Şieului pentru care a primit peste 340.000 lei, fără TVA.

 

S-au înscris la borcanul cu miere

Alte două companii pe lista licitaţiei derulată de CJ BN pentru modernizarea DJ 173B sunt SC LDP SA, firmă subordonată administraţiei judeţene, dar şi SC Dimex 2000 Company SRL, deţinută de Ioan Scurtu.

LDP SA a câştigat numai de la CJ BN în perioada martie 2013 – aprilie 2014 contracte în valoare de circa 29 milioane lei.

Dimex 2000 Company SRL, firma lui Scurtu şi-a adjudecat contracte pe bani publici de la Primăria Năsăud. Unul, pentru reparaţia străzilor din oraş, a fost în valoare de aproape 75.000 lei. Un altul, a vizat reabilitarea Policlinicii Năsăud, proiect derulat din fonduri europene, de unde în conturile firmei lui Scurtu vor intra aproape 900.000 lei.

Anul trecut, firma lui Scurtu a mai pus mâna pe nişte contracte finanţate din bani publici. Este vorba de contractul scos la licitaţie de Primăria Bistriţa pentru reabilitarea sediului CETIN din Bistriţa, în valoare de peste 1,96 milioane lei, pe care l-a câştigat în asociere cu SC Inst-Nistor SRL.

Tot 2014,Dimex 2000 Company SRL şi-a adjudecat de la Consiliul Judeţean patru loturi pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, valoarea totală a contractelor ajungând la aproape un milion de lei, fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.