Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, face sacrificări preferenţiale. Cele mai multe animale bolnave sacrificate ajung la cel mai bogat român, Ioan Niculae, prin intermediul firmei sale, Cicalex. Culmea este că firma acestuia este în insolvenţă. O altă firmă care primeşte vite sacrificate de la DSVSA de la Bogolin este Cetina, o firmă din Baia Mare aflată de asemenea în insolvenţă. Ioan Bogolin este într-o relaţie şi cu două dintre firmele bistriţene care taie animale, Agro Ardealul şi Agro Invest, relaţie cercetată şi de procurori.

 

Şeful de la siguranţa animalelor, Ioan Bogolin, ia de la săraci şi dă la bogaţi. El este opusul lui Robin Hood. Taie animale bolnave şi le dă la cele mai mari companii din ţară şi la cei mai bogaţi români. Este vorba de compania Cicalex SA, deţinută de puternicul om de afaceri Ioan Niculae, condamnat la închisoare de doi ani şi şase luni în dosarul ”mită la PSD.”

 

DSVSA dă animalele pe mâna lui Niculae

”Numărul de animale din judeţul Bistriţa-Năsăud tăiate, în perioada 2010-iulie 2015, de către unităţile abatorizate din România în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile la animale sau de la animale la om:

SC Cicalex SA Alexandria – 783 de capete cabaline diagnosticate cu anemie infecţioasă excină;

Agrocompany Deva – 37 capete cabaline diagnosticate cu anemie infecţioasă ecvină;

SC Cetina SRL Baia Mare – 324 capete cabaline diagnosticate cu anemie infecţioasă ecvină,

Agro Invest Prod – 18 capete bovine reacţionate pozitiv la testul de tuberculinare, 2 capete bovine diagnosticate cu paratuberculoză bovină

Agro Ardeal – 288 capete bovine reacţionate pozitiv la testul de tuberculinare, 46 capete bovine diagnosticate cu paratuberculoză bovină, 46 capete bovine diagnosticate cu paratuberculoză bovină; 4 capete bovine diagnosticate cu leucoză enzootică bovină”, se arată într-un răspuns oficial al DSVSA la solicitarea Gazeta de Bistriţa.

DSVSA explică că pentru tăierea cabalinelor abatoarele au plătit 1 leu/kg, iar pentru bovine 4 lei/kg carcasa: pentru unele nu s-a plătit nimic când confiscarea a fost totală şi sumele au ajuns până la 7lei/kg.

 

Explicaţia tăierii

”Animalele care fac obiectul tăierii, uciderii în cadrul programelor de lichidare rapidă a focarelor de boli transmisibile ale animalelor nu pot fi mişcate din exploataţia de ordine, cu excepţia transportului la un abator autorizat, dacă administratorul doreşte să taie animale în cadrul programelor de eradicare sau, în cazul animalelor moarte, ucise şi a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman(SNCU) la o unitate autorizată pentru distrugerea SNCU

Tăierea se face în partidă separată, cu respectarea cerinţelor specifice pentru fiecare boală, produsele rezultate, după caz, se dau în consum condiţionat sau se distrug”, se arată într-un răspuns semnat de directorul executiv al DSVA, Ioan Bogolin.

 

Bogolin în conflict de interese

Relaţiile dintre Ioan Bogolin, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa, şi principalii societăţi care procesează animale în judeţ ridică semne de conflict de interese. Dacă nevasta lui Bogolin a încasat în 2010 bani de la Agroardeal, acum ar fi asociat cu fratele patronului, Liviu Peica într-o fermă de capre în Orheiu Bistriţei,  conform unui articol anterior. Cu toate că Bogolin este cercetat penal pentru abuz în serviciu într-un dosar alături de celălalt procesator de carne, Agro Invest, deţinut de Ioan Moldovan, el s-a întors la lucru. Se poate observa că relaţiile lui Bogolin cu cele două abatoare din judeţ este una continuă.

Ioan Bogolin are diverse probleme cu legea, dar el se întoarce la lucru. Cu toate că a fost pus sub control judiciar de procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) acum el cică s-a întors la lucru. Ca să ”aibă” mână liberă la a verifica procesatorii de carne. Cu care este în relaţii comerciale, de prietenie sau cu unii de asociere. Oare e moral? Oare e legal? Numai procurorii pot verifica. Şi sperăm că citesc Gazeta de Bistriţa.

 

Ce spune magistraţii despre Bogolin

Magistratul Alina Victoria Trăila de la Judecătoria sectorului 5 din Bucureşti a spus că asupra lui Nicolae Pivariu, şeful DSV Cluj,planează suspiciuni că ar fi pus în pericol siguranţa sănătăţii populaţiei, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au arătat că asupra medicului veterinar clujean s-ar fi luat măsuri mai restrictive, cum ar fi arestul preventiv, dacă ar fi avut timpul necesar. Nicolae Pivariu este acuzat alături de seful ANSVSA, Cristian Duicu, dar şi de şeful DSV Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, că ar fi înlocuit o vacă bolnavă cu celebra boală intitulată boala vacii nebune (ESB) cu una sănătoasă. Acest lucru ar putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor.

 

”România vacii nebune”

Gazetadecluj.ro şi gazetadebistriţa.ro au fost primele site-uri de ştiri din România care au relatat despre acest caz, iar investigaţia noastră asupra faptelor realizate de Nicolae Pivariu şi ceilalţi şefi din siguranţa alimentelor continuă. În continuare vă prezentăm în exclusivitate părerea magistratului pe această temă:

”Or toate aceste circumstanţe sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii a faptelor în discuţie, întrucât vorbim de o conduită abuzivă a unui înalt funcţionar, cu consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, dar şi p e plan internaţional (în situaţia descoperirii caracterului nereal al raportului transmis de coinculpatul Duicu către OIE la data de 24 oct. 2014, raport bazat inclusiv pe concluziile nereale formulate de inculpatul-petent)”, arată magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti în sentinţa citată.

Chiar avocatul lui Nicolae Pivariu vorbeşte despre acuzaţiile aduse clientului său ca fiind foarte grave şi punând în pericol sănătatea cetăţenilor, care ar putea fi contaminaţi dacă ar consuma animale bolnave cu boala vacii nebune.

 

1.502 de vaci bolnave au fost sacrificate de DSVSA între 2010 şi 2015

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.