Directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, a făcut declaraţii cu privire la percheziţiile derulate de poliţiştii din Cluj la instituţia pe care o conduce. Potrivit directorului Gavrilaş, ar fi vorba de verificarea unor obiecte de patrimoniu achiziţionate de muzeul bistriţean, anul acesta, mai precis un obiect de aur care a fost descperit în Dealul Dumitrei în 2014.

 

„Este vorba de un mandat emis de judecătorii de la Judecătoria Cluj Napoca în ideea verificării obiectelor de patrimoniu descoperite achiziţionate,  descoperite sau aduse la noi la muzeu prin cercetare arheologică.  Este un exerciţiu în curs, în momentul în care vor fi finalizate cercetările vă vom comunica mai multe.

Eu consider că este o procedură obişnuită, din câte ştiu nu cunosc dacă s-a mai întâmplat aşa. Nu sunt persoane anume implicate, e instituţia în sine, secţia de istorie mai precis, pe asta a fost povestea.

Nu ştiu informaţia de la IPJ Cluj, dar este greu să faci o acuzaţie până nu se dovedesc lucrurile astea, hoțul neprins e om cinstit, dar nu e vorba despre asta în cazul nostru. E vizată instituția în sine. Facem cercetări arheologice, săpături, am făcut și achiziții în ultima perioadă de bunuri muzeale de patrimoniu care s-au dovedit a fi bunuri patrimoniale de interes național. Suntem supuși unei verificări, este o procedură, Poliția a venit să verifice dacă am îndeplinit toate procedurile de achiziție, de cumpărare. Le-am pus la dispoziție toate documentele pe care le-au cerut. Nu au ridicat acte.

În planul de achiziţii aveam un proiect de achiziţionare a unui obiect muzeal cu o valoare mai mare decât cele obişnuite în istoria muzeului, un obiect din aur despre care probabil s-a discutat, nu a fost niciun obiect ascuns. Noi am făcut o cerere către Consiliul Judeţean, a fost aprobat în planul de achiziţii, am avut o discuţie cu consilierii judeţeni în vederea achiziţiei bunului respectiv… Urmează ca aceste lucruri să se verifice… E ok, nu avem absolut nicio problemă, sigur că e o atitudine mai puţin obişnuită, să spun aşa.

Nu e vorba de nicio supraevaluare, nici poveste de aşa ceva. Prin lege te obligă să răscumperi 30% maxim, 40% în cazuri excepționale din valoarea bunului și valoarea bunului poate fi stabilită la sute de mii de euro, iar noi am făcut demersurile pentru a-l plăti la valoarea aurului, efectiv la cursul BNR, nu cred că este vorba despre nicio supraestimare a valorii. Este vorba despre un vas de aur găsit undeva pe Dealul Dumitrei, care a fost adus la Muzeu și s-au făcut demersuri pentru achiziționarea lui, conform legii, demersuri care sunt destul de lungi. S-a făcut și o expertiză tehnică de către un expert extern de la Cluj, dar nu ştiu dacă asta ar fi legătura cu percheziţiile de la Cluj”, a declarat Alexandr Gavrilaş.

Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, obiectul din aur despre care se face vorbire descoperit în zona Dealului Dumitrei ar data din epoca bronzului (anii 2000 – 1000 Î. Hr.)

Cel care a descoperit vasul, l-a donat Complexul Muzeal, dar a cerut şi răscumpărare. Potrivit legii, cei care găsesc astfel de vestigii pot să ceară expertiza respectivului obiect şi pot primi maxim 45% din valoarea sa.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat în luna martie bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Muzeal, în Programul, proiectele şi acţiunile culturale pentru anul 2015 depus de conducerea instituţiei fiind cuprins şi un capitol cu privire la achiziţiile de bunuri muzeale pentru care s-a solicitat şi aprobat suma de 70.000 lei – răsumpărare tezaur: 55.000 lei şi achiziţii bunuri muzeale: 15.000 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.